Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
Navdušena mladost (foto: Rok Mihevc)
Navdušena mladost

VIDEO in FOTO: Na 33. Stični mladih dan DDDD

Dobro delo dobro dene | 20.09.2014, 19:52 Petra Stopar

Septembrsko akcijo "Dobro delo dobro dene" smo na Radiu Ognjišče združili s srečanjem mladih v Stični, kjer se je danes odvijal že 33. festival Stična mladih. Gre za največji dogodek za mlade v Cerkvi na Slovenskem, ki je odlična praksa mladostnega dogajanja in uspešen model pastorale.

Stična mladih je dobra že sama po sebi. Dobra, ker jo ustvarjajo mladi za mlade. Dobra, ker mlade žene naprej prav iskanje dobrega. Stična je dobro delo tudi zaradi osnovnega poslanstva, združevanja mladih in skupnega druženja. V čem vse se še kaže dobrodelna nota Stične mladih, vsakoletnega tradicionalnega srečanja, festivala z veliko glasbe, raznolikih delavnic ter športa in letos prvič tudi možnostjo umetniškega izraza in DRG (Duhovno ritmična glasba) odra, so povedali v kratkih pripovedih mladi sogovorniki, ki so v sklopu vsebinskega dela akcije Dobro delo dobro dene bili naši posebni gostje, pogovori z njimi pa so bili umeščeni v eter sobotnega popoldneva.

Avtor pesmi Stične Primož Križaj: "Letos je prvič za srečanje mladih nastala himna, tako imenovana pesem Stične, na geslo Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo. Klara Gabrovšek je spisala besedilo, jaz sem dodal glasbo. Poslala sva jo na Društvo SKAM in bila izbrana. Pesem mi je všeč, je globoka, ima dober »drive«?

Primož Križaj
Primož Križaj © Rok Mihevc
Stična mladih je dobra priložnost za evangelizacijo. Zbranih je veliko mladih, redkokdaj je takšna priložnost. Menim, da se takšne priložnosti ne sme kar tako izpustiti iz rok. Letošnje geslo pa me nagovarja vedno bolj. Veliko premišljujem o njem, nagovarja me k temu, da je res dobro biti ubog. Ne smemo pa ga jemati preveč direktno. Vsak naj premisli zase, v čem je lahko ubog."

Lara Škof je redna udeleženka Svetovnih dni mladih. Iz Brazilije se je vrnila prejšnji mesec. Pravi: "Sem še pod vplivom tamkajšnjega vzdušja. Na stojnici SKAM-a delam reklamo za SDM Krakov 2016 – naslednje svetovno srečanje mladih, ki bo leta 2016. Upam, da se bo čim več mladih odločilo za to."

Lara Škof
Lara Škof © Rok Mihevc
Br. Jona je spregovoril o 'Stiškem čipsu': "Patri izdelujemo tako imenovane stiške hostije za skoraj vso Slovenijo, predvsem za ljubljansko nadškofijo. Stranski produkt izdelave hostij so »obreznine«. Te bomo danes razdelili mladim. Poimenovali smo jih stiški čips. Upamo, da se bo prijel. Patri cistercijani smo vsako leto zelo veseli množice mladih, zanje molimo in smo veseli, da lahko pomagamo. Smo red, ki ga ni videti veliko med ljudmi, zato je to srečanje priložnost tudi za nas."

Erika Perman pa je dejala: "Moja vloga pri Stični je delo na ulici, spodbujamo mlade, da se pridružijo delavnicam, se udeležijo spovedi, obiščejo stojnice. Da pridejo na prizorišče in pričujejo.Te mlade je težko nagovarjati, ampak z vajo se da in delamo veliko delo."

Tone Česen
Tone Česen © Rok Mihevc
Študentski duhovnik in tajnik medškofijskega odbora za mladino in duhovni asistent Društva Skam, Tone Česen: "Vesel sem letos naše združitve, da smo se povezali v solidarnosti. Konkretna dobra dela so največji odmev, ki nam ga je papež z geslom zaupal. Dragocena mi je bila že sinočnja vigilija, molitveno bdenje. Hvala patrom cistercijanom, ko smo molili za vse mlade. Prepuščamo se Gospodu. Vzdušje narašča, sem vznemirjen. Program je za vse, tudi za odrasle se najde zanimiva vsebina – predavanje, pričevanja, stojnice."

Oder v Stični
Oder v Stični © Rok Mihevc

Mladi o dobroti

Del ekipe Stična mladih v našem studiju
Del ekipe Stična mladih © Nataša Ličen

Z oglašanji iz Stične mladih smo v sobotni akciji DDDD na radiu Ognjišče spremljali razpoloženje in merili utrip mladosti ter veselja v veri. Pred mikrofon so ujeli organizatorje, vodje delavnic, povabljene goste in udeležence.

In kako mladi razmišljajo o dobroti?

Jakob Vrhovec
Jakob Vrhovec © Nataša Ličen
Jakob Vrhovec: "Nisem se povsem zavedal na začetku, ko sem prišel prvič, kaj sploh je Stična. V prvi vrsti sem se prišel zabavat. Pozneje pa sem spoznal, skozi vso zgodbo Stične, od tega ko tudi del zbranega denarja namenimo družinam v stiski in pomoči potrebnim, do tega, da pripravljavci in udeleženci skupaj rastemo in spodbujamo drug drugega, s pridobljenimi izkušnjami pa potem tudi vzgajamo mlajše, da je Stična dobro delo. Svoje znanje in izkušnje deliti naprej, to je dobro delo. Stična odraža nekaj dobrega. Dobro je, ker se zbirajo mladi z dobrim namenom. V Stični se združujemo, smo skupnost, skupaj rastemo in se povezujemo z Bogom. Prav tega, povezanosti in rasti v skupnosti nam danes zelo primanjkuje. Namen in cilj je delati dobra dela. Če lahko nekomu kaj daš ali pokažeš, zastonj, je to gotovo nekaj, kar je treba narediti. Žal velikokrat ne naredimo, kar bi morali. Prav Stična pa je v tem učilnica, kako pa se dela."

David Kastelic
David Kastelic © Nataša Ličen
David Kastelic: "V življenju je več dobrega. Več kot daš, več dobiš. Če si rojen slab, dvomim, da se lahko priučiš dobrote. Moralne vrednote so lahko priučene, ne pa dobrota, ki jo imaš v srcu ali pa ne. Stojim za stališčem, da je v vsaki stvari kaj dobrega in pozitivnega. Največ dobrih zgledov dobim od moje mame in prijateljev, zgledov je veliko, le videti jih moramo. Dobrodelnost je pri Stični glavna, čas, ki ga namenimo. V Stični se počutimo dobro, saj drugače ne bi bili del tega procesa. Je družba dobra? Ko razmišljam o tem, se mi zdi, da se premalo postavimo zase, pametni smo, ko nas ne slišijo. V točki, ko se nas sliši, pa smo tiho. Če bi večkrat naredili, kar govorimo, bi bila družba boljša. Saj ne pravim, da gre vse slabo pot. Tudi tehnologija, čeprav smo preveč na internetu, ima svoje prednosti. Moramo samo poznati pravo mero. Lahko pa bi bili vendarle za kanček boljši drug do drugega. Pa ni treba, da smo dobri na silo, ko pride priložnost in izbira, takrat izberemo dobro."

Tomaž Pirman
Tomaž Pirman © Nataša Ličen
Tomaž Pirman: "Vsak človek je dober. Razumem, da se včasih pogledi mladih in starejših razlikujejo. Najbolje je, če vsi sprejemamo kompromise in skušamo razumeti drug drugega. Moj moto ali način življenja je, delati čim več dobrega. Dobro se vedno vrne, vprašanje pa je, koliko zmoremo to videti. Na žalost se ne zahvalim vsak dan za prejeto dobro. Se pa trudim z leti vse bolj. Hvaležen želim biti za dobro, ki ga prejemam od svojih, ali od popolnih neznancev in od Boga. Veliko stvari ni samoumevnih. Tudi sami smo zaslužni za kaj slabega, kar se nam zgodi. Lahko rečem, da sem znotraj priprav na Stično razvil veliko talentov. Tudi za poklic sem dobil veliko dobrih izkušenj, ob tem pa pridobil še prijateljske vezi. Stična je dobra, ker se mladi zberejo. Vsak lahko na festivalu najde kaj dobrega, izve nove stvari. Držim se načela dobro se z dobrim vrača, ko storim neko dejanje, se vprašam, bi bilo meni v redu, če bi drugi storil to meni. Z zgledom se trudim delati dobro."

Anita Merhar
Anita Merhar © Nataša Ličen
Anita Merhar: "Svet je dober, je takšen, kakršnega ustvarimo. Res je, ne dobimo vedno, kar si želimo. Če sprejemamo vse, kar se nam dogaja, kot šolo, kot smerokaz, je svet dober. Tudi padci morajo biti. Potem po vsej tej poti pridemo do še lepšega razgleda. Sem hvaležna za veliko dobrih zgledov v prijateljih, v družini. Vsak mi da nekaj, kar me spremlja. Da sem del Stične, je pravi splet okoliščin. Na začetku si nisem najbolje predstavljala, kaj to je. Z leti, ko dobivam nove vloge, sem se skozi vse to in se še vedno veliko naučim. Ko se Stična zgodi, pozabim tudi na vse tisto, kar morda skozi celoletno pripravo ni bilo najbolje. Stična je odprta, skozi različne zgodbe, dejavnosti in aktivnosti skušamo širiti nauk, ki nam ga skozi geslo preda vsako leto papež. Pot do dobrega je pristnost in iskrenost. Sledimo sebi, bodimo sproščeni v odnosih in svet bo skozi naše oči srečnejši. Iskrenost se začuti in skupaj lahko ustvarimo marsikaj."

Barbara Prisalac
Barbara Prisalac © Nataša Ličen
Barbara Prisalac: "Izhajam iz okolja, kjer je veliko droge. Imam tudi prijatelje med njimi. Ko sem prišla v Stično, sem bila kot na tehtnici, na eni strani »stičmani«, ki so bili v vseh pogledih tako »fajn«, na drugi strani pa moji prijatelji iz domačega okolja. Hvaležna sem, da sem prišla v Stično pred petimi leti, ker mi je to dajalo toliko moči, da sem premagala vse slabo z druge strani. Prvič sem prišla v Stično s komaj trinajstimi leti. Bila sem, obkrožena z 8000 drugimi mladimi, najbolj srečen človek. Je ena najlepših, če ne kar najlepša izkušnja v mojem življenju. Prepoznala sem, da nisem sama in da ni treba, da sledim svetu v stvareh, ki jih ne odobravam in pri katerih se ne počutim dobro, če jih delam. Grem po pravi poti in bom vztrajala. Naprošam vse mlade, naj tudi oni vztrajajo pri svojem, če čutijo, da je tako prav. Bolje se počutimo, kadar delamo dobro. Prav gotovo."

Bernard Šutič
Bernard Šutič © Nataša Ličen
Bernard Šutič: "Ta svet je dober, če smo mi dobri in če mi vztrajamo v dobrem. So pa stvari, ki nas pri tem ovirajo, promocije antidobremu, ki obljubljajo hitro pot do sreče in nas odvračajo od bistva. Če znamo utišati zunanje glasove in bolj prisluhniti sebi, priti v stik s seboj in Bogom, vidimo in najdemo pravo pot. Če delamo v tej smeri, je svet dober. Če je le en dober človek na svetu, ostaja upanje. Zakaj je Stična dobra? Ker gre za srečanje samih dobrih ljudi, ha ha, … ne, ker gre za srečanje vseh nas mladih, ki nas povezuje Jezus. V vsem tem hitrem svetu se je težko dobiti na kupu, se o tem pogovarjati in biti pravi Kristjan. V Stični je to lažje. Imam srečo, da sem obkrožen z dobrimi ljudmi. Zato sem hvaležen. Meni je človek dober že v iskrenem nasmehu, pozdravu. Z osnovnim, preprostim pristopom, če zna s tem osrečiti tudi druge. Ne zapirajmo se v svoj ego. Pristopimo k drugemu, kajti splača se biti dober."

V Mercator centru Ivančna Gorica napolnili 17 vozičkov darov za družine v stiski

Skupina radijskih sodelavk je med 9. in 12. uro v prepoznavnih majicah pozdravljala obiskovalce Mercator centra v Ivančni Gorici in jih spodbujala k darovanju živil, osnovnih potrebščin, tudi priboljškov, torej dobrin za družine, ki si jih ne morejo privoščiti.

Zbrani darovi v Ivančni Gorici
Zbrani darovi v Ivančni Gorici © Tanja Dominko

Ob sklepu akcije so zbrane darove, kar 17 polnih vozičkov in več kot 250 kg krompirja, prevzeli sodelavci Karitas Ivančna Gorica in še nekaterih okoliških Karitas. Iskrena hvala in Bog povrni vsem, ki ste darovali!

V Mercatorju v Ivančni Gorici nas je že kmalu na začetku akcije presenetila skupina 12 mladih iz Dobrepolja, ki so bili na poti v Stično: „Doma so slišali za to akcijo in so nas prosili, če bi spotoma peljali v Ivančno Gorico nekaj krompirja in ozimnice. In smo se odločili, da bomo to tudi naredili,“ je povedal študent Matija. Družina iz Višnje Gore je darovala za cel voziček krompirja, moke, testenin, olja. Družina s tremi majhnimi otroki, kjer je mamica ostala doma, zaposlen je le oče, je darovala za pol vozička priboljškov za otroke iz družin v stiski. Njihovo vodilo je: „Česar se mi veselimo, radi z drugimi delimo.“ Morda ob tem sploh ni potrebno omeniti, da so se v vozičku znašle čokolade in druge stvari, po katerih hrepenijo otroci. In tako se je nabiralo, vse do 17-ih vozičkov. Skoraj vsak kupec je nekaj prispeval. Nekateri so prišli samo zaradi naše akcije. Na lokalni Karitas so z zbranim zelo zadovoljni: „Upamo, da bomo vsaj malo rešili stisko ljudi, oziroma ljudi, ki so potrebni naše pomoči,“ je dejala Ema Grinbacher. Župnik v Ivančni gorici Jurij Zadnik pa dodaja: „Včasih smo v zadregi, kako odkriti tistega, ki je res v potrebi, ker se dostikrat ta ne izpostavi, kljub temu pa poznamo kar nekaj konkretnih situacij posameznikov in družin, ki so res v stiski in pomanjkanju in jim bo ta današnja akcija res v pomoč.

Dobro delo dobro dene, Dogodki, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...