Maja Morela ČukMaja Morela Čuk
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko
Delo na njivi (foto: Rok Mihevc)
Delo na njivi

Proizvodnja zelenjave višja, nižja cena

| 02.09.2014, 11:23 Rok Mihevc

Pridelovalci zelenjave so z letošnjo letino zelo zadovoljni. Medtem ko so se lani ukvarjali s sušo in vročino ter nižjo proizvodnjo, pa je ta letos po zdajšnjih ocenah precej višja. Cene zelenjave so letos sicer nižje kot lani, stanje pa lahko še poslabša vpliv ruskega embarga.

Skupna letna proizvodnja zelenjave v Sloveniji znaša od 35 tisoč do 40 tisoč ton, trenutne ocene pa kažejo, da bo proizvodnja višja. Direktor Kmetijske zadruge Krke Jure Vončina ocenjuje, da za 10-15 odstotkov. „Statistike sicer ni, pri naših kmetih tukaj dejansko beležimo 15 do 46 odstotkov večje količine. Kaj točno bo pod črto sezone, pa težko rečem.“

Vončina ocenjuje, da bodo letos verjetno presegli 4 tisoč ton odkupa, bo pa iztržek nižji zaradi nižjih cen. Ob tem upa, da zaradi tega ne bodo izgubili kakšnega proizvajalca, ki si seveda želi odprodati ves pridelek in dobiti ustrezno plačilo.

Viškov pridelka ne pripisuje vplivu ruskega embarga na uvoz zelenjave in druge hrane, se pa pridelovalci bojijo, da bodo posledice prišle tudi v slovenski prostor. Po njegovih podatkih tudi hrvaški proizvajalci ne morejo vsega prodati, podobne težave imajo Srbija, Španija in Nizozemska. Če vse to sovpade še z embargom, pa se Vončina boji, da bodo cene res šle na dno. In to je po njegovem mnenju skrb vzbujajoče, zato upa na kompromisno rešitev in sprostitev uvoza v Rusijo. Slovenija pri oskrbi z zelenjavo sicer ni samooskrbna. „Uvažajmo jo in tukaj je problem. Povsod prihaja zelenjava, ne bom sicer rekel dvomljive kvalitete, zagotovo pa tista, ki je res industrijsko pridelana. Na tak način jaz trdim, da ni tako kvalitetna, kot je naša. Naša namreč raste na poljski proizvodnji, na shemi integrirane pridelave. Vsebuje več vitaminov in mineralov, bistveno ožja je dovoljena uporaba fitofarmacevtskih sredstev in gnojil in s tem je seveda ta zelenjava dražja.“

Pobiranje krompirja
Pobiranje krompirja © Rok Mihevc

Posledično na globalnem trgu ne more konkurirati s ceno, ocenjuje Vončina. „Zato večno trdim, da je naša zelenjava konkurenčna. Glede na kvaliteto je cena seveda nekaj višja. Vprašanja pa je, ali znamo to iztržiti in ozavestiti slovenskega potrošnika, da bo vendarle posegel po slovenski zelenjavi.“

O organizacijah proizvajalcev so govorili tudi na posebni okrogli mizi v sklopu kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni. Vončina je med drugim poudaril, da je prednost proizvajalcev enotno načrtovanje proizvodnje, združevanje ponudbe na trgu in s tem močnejši nastop.

Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...