Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Tone Gorjup (foto: ARO)
Tone Gorjup

Pregled domačih dogodkov od. 15. do 22. avgusta

| 24.08.2014, 14:45 Tone Gorjup

Za nami je politično precej pester teden: dobili smo mandatarja Mira Cerarja, izrisala se je nova vladna koalicija treh strank, Alenka Bratušek je pristala v opoziciji, pojavljajo se imena kandidatov za ministrske položaje. Finančna uprava je odslej zadolžena za preganjanje dela na črno ... Med cerkvenimi dogodki lahko omenimo začetek jubilejnega leta sv. Janeza Bosca. Med športniki pa so blesteli udeleženci mladinskih olimpijskih iger na Kitajskem in smučarski skakalci celinskega pokala.

Dan spomina na žrtve totalitarizmov

Ob evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarizmov sta Slovenska škofovska konferenca in Vojaški vikariat že dan pred tem povabila k sveti maši in spominski slovesnosti v ljubljansko stolnico. Somaševanje je vodil predsednik Slovenske škofovske konference škof Andrej Glavan, ki je na začetku maše dejal: „Ta mednarodni spominski dan je bil zamišljen, da bi zgodovina bila nam vsem učiteljica življenja, ki naj bi nas obvarovala v prihodnosti zla, nasilja, nečloveškosti vseh starih in novih totalitarizmov, ki v imenu neke ideologije nacionalizma ali celo vere izvajajo nasilje, celo genocid, in kratijo človekove pravice.“ Tudi vojaški vikar, Jože Plut, ki je pridigal, je opozoril na zlo vseh vojn in diktatorskih režimov. Tudi danes verska, politična, rasna ali katerakoli druga drugačnost ne sme biti razlog za preganjanje in ubijanje, je dodal. zavzel se je za vzgojo, ki uči kritično mišljenje in omogoča pot zorenja v vrednotah. Maši je sledila spominska slovesnost, pri kateri je spregovoril sekretar na Ministrstvu za kulturo Silvester Gabršček. V Sloveniji bomo ta dan na širši ravni obeležili v četrtek na gradu Turjak. Osrednje praznovanje že od leta 2009 pripravlja Študijski center za narodno spravo.

Jubilejno leto Don Bosca

Minulo soboto, na obletnico rojstva sv. Janeza Bosca, se je začelo jubilejno leto redovnega ustanovitelja in vzgojitelja mladine Don Bosca. 16. avgusta 2015 bomo praznovali 200. obletnico njegovega rojstva, v letu pred tem pa salezijanci in druge skupnosti Don Boscove družine napovedujejo vrsto dogodkov, s katerimi se želijo pripraviti na to obletnico. V salezijanski skupnosti v Sloveniji so v jubilejno leto vstopili minulo soboto z večerno mašo in molitveno uro v cerkvi Marije Pomočnice na Rakovniku, ki smo jo prenašali tudi prek valov Radia Ognjišče. Inšpektor slovenskih salezijancev Janez Potočnik je o namenu jubilejnega leta dejal: „To leto naj bi predvsem poživilo pobožnost in poznavanje sv. Janeza Bosca, novo zavzetost na področju mladinske pastorale in predvsem na področju preventivno-vzgojnega sistema ter mladim in manj mladim znova približalo sv. Janeza Bosca kot velikega svetnika, velikega človeka in vzgojitelja mladih.“ Janez Potočnik je še dejal, da bi se v tem jubilejnem letu radi Gospodu zahvalili za don Boska, za njegovo svetost in njegovo vzgojno karizmo. S tem namenom pripravljajo vrsto dogodkov za mlade, razne molitvene pobude, srečanja ... Med drugim bodo salezijanci vodili tudi radijski misijon v letu 2015.

DDD na Gorenjskem

V letu, ko Radio Ognjišče praznuje 20-letnco oddajanja, vsakega 20. v mesecu pripravimo akcijo Dobro delo dobro dene. V njej predstavljamo utrinke in zgodbe, ki kličejo k dobremu in spodbujamo h konkretnim dobrim delom. Avgustovska akcija se je odvijala na Gorenjskem. Že na predvečer akcije je na Kredarici potekalo srečanje Prijateljev in poslušalcev radia, ki se je končalo naslednji dan s sveto mašo v triglavski kapelici Marije Snežne. Na prvo sredo po velikem šmarnu je namreč zunanja slovesnost „žegnanja“ v tem najvišje postavljenem svetišču v Sloveniji. Dolgoletni „triglavski župnik“ France Urbanija se je v pridigi navezal na praznik za triglavsko kapelico. Vsak obisk tega svetišča jemlje kot „božjo pot“. Obujal je spomine na pomembne dogodke za to svetišče. Tudi na trpljenje, stiske in preizkušnje, ki so povezane s potjo na Triglav pa tudi z našim življenjskim potovanjem. Na tej poti nas po njegovih besedah čaka Mati, ki naše prošnje prenaša pred Njega - je srednica naših milosti. Tokratna akcija, v kateri so naši poslušalci in dobri ljudje v Mercator centru v Primskovem pri Kranju zbrali 26 vozičkov darov za družine v stiski, je bila priložnost za pogovore o hoji v gore, o vremenarjih, o gorskih reševalcih in še o čem.

Miro Cerar imenovan za mandatarja

Predsednik države Borut Pahor je v torek državnemu zboru kot kandidata za predsednika vlade predlagal prvega moža zmagovalke predčasnih volitev SMC, Mira Cerarja. Ob tem je dejal: „Dr. Mira Cerarja predlagam za predsednika vlade zato, ker me prepričuje njegova osebna predanost in osredotočenost na naloge, ki ga čakajo s prevzemom odgovornosti predsednika vlade. Ocenjujem, da bo to zahtevno dolžnost opravljal vestno in uspešno.“ Med razlogi za takšno odločitev je navedel tudi dejstvo, da Cerar predseduje stranki, ki je prepričljivo zmagala na volitvah. Cerar se je Pahorju zahvalil za izkazano čast, državljanom pa za zaupanje na volitvah. Dejal je, da ima kot kandidat za predsednika vlade veliko odgovornost ter se zaveda težkih nalog, ki so pred njim. Ob tem je Miro Cerar dodal: „Pri oblikovanju bodoče vlade bom storil vse, kar je v njegovi moči, da bo vlada kompetentna in bodo v njej ljudje, ki bodo kos izzivom in nalogam, ter da bo vlada dovolj stabilna, da bo lahko zagotovila pot do tistih nujnih ciljev, ki si jih danes postavljamo kot neizogibne in ki jih vsi željno pričakujemo: izhod iz krize in povrnitev zaupanja v državo.“O Cerarju kot kandidatu za mandatarja bodo poslanci odločali v ponedeljek. Če bo dobil podporo, bo moral v 15 dneh predlagati še ministre. Ti se bodo predstavili matičnim odborom v državnem zboru. če bodo pri tem uspešni, bi vlado lahko dobili sredi septembra.

Cerar ne želi Alenke Bratušek v vladi

Svet SMC se je dan po imenovanju svojega predsednika Mira Cerarja za mandatarja soglasno odločil, da ZaAB ne bo dobila povabila v koalicijo. Usklajevanja se nadaljujejo le še z DeSUS in SD. Organi obeh strank so sodelovanju v vladi večinsko naklonjeni. Tako zdaj kaže, da bodo novo koalicijo sestavljale omenjene tri stranke. To je potrdil tudi Miro Cerar, ki je glede ZaAB, stranke Alenke Bratušek, dejal: „Moramo upoštevati, da je ta stranka povzročila neko politično nestabilnost, privedla do nepričakovanega razpada vlade. Vprašljiv postopek imenovanja kandidata za evropskega komisarja je dodaten element, ki vzbuja nezaupanje ...“ Nova vlada bo tako očitno imela 52 poslanskih glasov, a kandidat za mandatarja Miro Cerar pravi, da ni razočaran. Po njegovem mnenju so naredili vse, kar so lahko, da bi zgradili čvrsto koalicijo. Napovedal je tudi nadaljevanje usklajevanj, ob tem pa zagotovil, da so glede glavnih vsebin koalicijskega sporazuma že usklajeni.

Luknja v proračunu raste

Najnovejši podatki ministrstva za finance so pokazali, da je državni proračun po dveh mesecih presežka julija spet padel v primanjkljaj. Ta je julija znašal 230 milijonov evrov, v sedmih mesecih skupaj pa presežek odhodkov nad prihodki znaša že 918 milijonov evrov. Julijski primanjkljaj sta povzročila izplačilo letnega dodatka upokojencem in vračilo dohodnine. Glede na podatke, je prva in najzahtevnejša naloga nove vlade ureditev javnih financ. To delo čaka ministra, ki bo bdel nad proračunom. Kandidati za ministrske resorje uradno še niso znani z izjemo finančnega ministra. Ta oložaj naj bi prevzel Dušan Mramor, ki je bil minister že v letih 2002 - 2004. V Gospodarski zbornici ocenjujejo, da je primeren za ta položaj. A sam ne bo mogel rešiti problemov, s katerimi se soočamo. Menijo še, da morajo tudi druge pomembne ministrske položaje, ki najbolj vplivajo na izdatke države, zasesti strokovnjaki, ki bodo sposobni sodelovati.

Elan mora vrniti 10 milijonov evrov

Evropska komisija je na Slovenijo naslovila zahtevo, naj sproži postopek za likvidacijo Elana. S tem naj bi proizvajalec smuči, za katerega že dlje časa iščejo strateškega partnerja, vrnil deset milijonov evrov nedovoljene državne pomoči. V Bruslju so septembra 2012 odločili, da je druga dokapitalizacija begunjske družbe predstavljala nedovoljeno pomoč in Sloveniji naložili, naj od Elana izterja teh deset milijard. Odgovorne ustanove v Ljubljani so bile prepričane, da bo vračilo omogočila privatizacija podjetja, zato je Evropska komisija pogojno odobrila odlog plačila. Ker do tega v dvaindvajsetih mesecih ni prišlo, zdaj zahteva likvidacijo Elana, češ da so bili preseženi vsi razumni roki.

Finančna uprava nad delo na črno

V ponedeljek se je začel izvajati večji del sicer že od maja veljavnega prenovljenega zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Nadzor nad tem področjem je začela izvajati finančna uprava. Bistveno se zvišujejo kazni, predvsem za šušmarje, ki nimajo registrirane dejavnosti, delo opravljajo brez dovoljenj in zanj ne izdajajo računa. Višje so tudi kazni za omogočanje dela na črno, zaposlovanja na črno in oglaševanje tovrstnega dela. Kršitve bodo ugotavljale mobilen enote na terenu. Država želi z zakonom doseči predvsem to, da bi delodajalci delavce tudi uradno zaposlili. Zakon sicer govori tudi o sosedski in sorodstveni pomoči, ki nista opredeljeni kot delo na črno, seveda če ste brez plačila ali ni sklenjene pogodbe. Med izjeme sodi tudi brezplačna pomoč pri delu na kmetijah, planinah in skupnih pašnikih na vrhuncu sezone. Zakon predvideva tudi uvedbo sistema vrednotnic za osebno dopolnilno delo. Te se bodo začel uporabljati šele 1. januarja prihodnje leto.

Umetniki za Karitas

V organizaciji Škofijske karitas Koper je na Sinjem vrhu nad Ajdovščino potekala že 20. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas. Geslo kolonije in prodajnih razstav, ki bodo sledile do prihodnjega poletja, je „Tujec sem bil in ste me sprejeli!“ Izkupiček prodanih del bo namenjen pomoči tujcem. V počastitev 20. kolonije so tokrat povabili slikarske zakonske pare, ki so sodelovali v preteklih kolonijah. Odzvalo se je devet parov, od teh trije iz tujine. Kolonijo je tudi letos obogatil dan odprtih vrat in sklepna slovesnost. Med gosti je bil koprski škof Jurij Bizjak, ki je zbrane tudi na govoril. Jožica Ličen pa je med drugim povedala: „Že dvajsetič se srečamo na tej Sinji gori. Tu se srečata lepo in dobro. Tokrat želimo s pomočjo čopičev in barv opozarjati, da je sprejemanje vsakega človeka krščansko in obče človeško. Priča smo kolonam beguncev, priča smo prepolnim čolnom ljudi, ki iščejo boljši prostor pod soncem. Izziv za tokratno kolonijo je bil obisk papeža Frančiška v Lampedusi, kjer samo Bog ve, koliko ljudi pa tudi otrok je utonilo v morju, ker jih nihče ne mara, ker jih nihče ne sprejme.“ Likovna dela so zdaj razstavljena na Sinjem vrhu do 15. septembra.

V Križankah je bila sredi tedna premiera muzikala z londonskega West Enda o eni najbolj karizmatičnih in vplivnih žensk Evi Peron. Glasbo za muzikal Evita je napisal Andrew Lloyd Webber, besedilo pa Tim Rice. Pod koreografijo in režijo ljubljanske postavitve se podpisuje Mykal Rand.

Šport

Nogometaši Maribora so v sredo na prvi tekmi zadnjega kroga kvalifikacij lige prvakov v Ljudskem vrtu igrali neodločeno 1:1 s škotskim Celticom. Povratno tekmo bo prihodnjo sredo gostil Celtic Park v Glasgowu.

Minulo soboto so se v Nanjingu na Kitajskem začele druge mladinske olimpijske igre. Slovenska reprezentanca je po zaslugi judoistke Maruše Štangar v ponedeljek osvojila prvo odličje. V kategoriji do 52 kilogramov je bila 16-letna članica Judo kluba Olimpija bronasta. Naslednji dan je plavalka Nastja Govejšek dodala bronasto kolajno še na 50 metrov delfin. V četrtek se je znova izkazala judoistka Maruša Štangar, ki je posamičnemu bronu dodala še moštvenega. Do srebrnih kolajn sta prišla še košarkarja Ela Mičunović in Žiga Lah, slednji je tekmoval v zabijanju, Mičunovićeva pa v metanju trojk.

Prejšnji konec tedna so blesteli slovenski smučarski skakalci v celinskem pokalu v Kuopiu na Finskem. V soboto je slavil Cene Prevc, ki stal na prvi stopnički tudi v nedeljo. Obakrat mu je na drugem mestu delal družbo Miran Zupančič.

V Zürichu se je v nedeljo končalo 22. evropsko prvenstvo v atletiki. Petnajstčlanska slovenska reprezentanca je zabeležila sedem uvrstitev v finale, kar je precej nad pričakovanji, zato pa ni izpolnila drugega cilja vodstva Atletske zveze Slovenije, ki je pred odhodom napovedalo eno do dve odličji. Osvojila je dve šesti mesti, sedmo, osmo, dve deseti in 12. mesto. Najboljši uvrstitvi sta zabeležila Primož Kozmus in Martina Ratej.

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...