Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Dobili smo sedmi sklic državnega zbora in 11. predsednika

Slovenija | 01.08.2014, 15:26 Tone Gorjup

Državni zbor se je danes sestal na ustanovni seji svojega sedmega sklica, potrdil je mandate poslancem in poslankam ter za svojega predsednika izvolil poslanca SMC Milana Brgleza. V uvodnem delu zasedanja je zbrane nagovoril tudi predsednik države Borut Pahor. V ozadju zasedanja pa je bilo čutiti spopad za mandat Janeza Janše, ki je bil sicer potrjen, a stranke kontinuitete upajo, da ne za dolgo. Tudi zato so pred parlament prišli člani Odbora 2014 in mu izrazili podporo.

Ustanovna seja, ki jo je vodila najstarejša poslanka DeSUS Marjana Kotnik Poropat. se je začela s slovensko himno. Zatem sta zbrane nagovorila predsednik državnega zbora, ki se mu izteka mandat, Janko Veber in predsednik države Borut Pahor. Slednji je med drugim čestital poslancem za izvolitev in jim zaželel, da se skupaj potrudijo za dobro vseh. "Zasledujmo velike vizije, vendar hkrati pazimo na sleherno človeško malenkost," je dejal. Slovenci smo po njegovih besedah sposobni neverjetnih podvigov, kadar spodbujamo drug drugega. Doda je, da politične in druge razlike med nami niso problem, problem je, če se z njimi ne da živeti ali se jih ne zna ali zmore presegati za skupno dobro.

Zatem je državni zbor prešel k oblikovanju mandatno-volilno komisijo. Za predsednika je bil predlagan poslanec SMC Mitja Horvat. Za podpredsednika pa so poslanci imenovali poslanca DeSUS Ivana Hršaka. SDS, ki bi ji moralo pripasti to mesto, se je mu je odpovedala in tudi ni zapolnila štirih mest v komisiji, ker preostale stranke niso sprejele njenega predloga glede mandata Janeza Janše. Zato je vodja poslanske skupine Jože Tanko pred oblikovanjem komisije predlagal, naj zakonodajno-pravna služba pripravi mnenje o tem, ali so pogoji za oblikovanje mandatno-volilne komisije izpolnjeni, če v njej niso zastopane vse stranke? Večina v državnem zboru je to zavrnila in potrdila vodstvo komisije.

Med prekinitvijo dela državnega zbora je mandatno volilna komisija pripravila vse potrebno za potrjevanje mandatov. Na njeni seji je del članov odkrito spregovoril, da ne želi videti Janše v poslanskih klopeh in že prelagal izredno sejo komisije, kjer bi se posvetili tej temi. Komisija je sicer poslancem predlagala, naj potrdijo vse mandate, torej tudi mandat predsednika SDS Janše. So pa dogajanje na komisiji in na hodnikih državnega zbora spremljali tudi poslanci SDS. Vinko Gorenak je med drugim opozoril na sprevrženost tistih, ki so dobili zelo nizko volilno podporo pa naj bi zdaj zbirali „podpise“ za odstranitev Janše.

V nadaljevanju zasedanja državnega zbora, so bili potrjeni mandati vseh poslancev. Novi sklic tako sestavlja 36 poslancev SMC, 21 iz SDS, deset iz DeSUS, po šest iz SD in ZL, pet iz NSi in štirje iz ZaAB. Dve mesti pripadata poslancema narodnih skupnosti. Poslanci so v nadaljevanju zasedanja prešli še na volitve predsednika državnega zbora. SMC je po odstopu Karla Erjavca od kandidature za to mesto predlagala svojega poslanca Milana Brgleza. Tajnega glasovanja se je udeležilo 86 poslancev: za jih je glasovalo 66, eden je bil proti, 19 glasovnic pa je bilo neveljavnih. Milan Brglez se je po izvolitvi za 11. predsednika državnega zbora poslancem zahvalil za čast, ki so mu jo izkazali. Kot je dejal, želi iskreno sodelovati z vsemi poslanci, tako s tistimi, ki bodo v koaliciji kot tistimi v opoziciji.

Dogajanje v državnem zboru so spremljali tudi predstavniki Odbora 2014 in njihovi simpatizerji. Že zjutraj so se zbrali pred ljubljansko sodno palačo in se pozneje odpravili proti stavbi parlamenta. Kot je dejal predsednik odbora pred začetkom ustanovne seje, so zadovoljni, "saj bo imel politični zapornik prvič pravico, ki ste mu jo podelili na volitvah. Pravico biti predstavnik ljudstva". Med odmorom se jim je pridružil tudi Janez Janša. Zahvalil se jim je za podporo in za vsakodnevno vztrajanje pred sodiščem, saj so oni množica, ki spreminja Slovenijo, podporniki pa so mu obljubili, da bodo tam vztrajali do konca. "Nobena krivica na svetu dolgoročno ne preživi, če se en sam glas dvigne proti njej in če ta glas vztraja. Ko vemo, da imamo prav, je treba vztrajati," je povedal. Dejal je še: "Ta hiša, ki se zida po volitvah, je hiša, zgrajena na pesku, ta pa ne more dolgo obstati in biti varen dom za nekoga. Vsi, ki smo tu zbrani, želimo zgraditi hišo na trdnih temeljih. To so lahko spoštovanje človekovih pravic, neodvisno sodstvo in poštene volitve".

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...