Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Pogovori ministra Žmavca s predstavniki manjšine (foto: USZS)
Pogovori ministra Žmavca s predstavniki manjšine

Minister na prvem (in zadnjem) obisku v Trstu

| 12.05.2014, 13:11 Matjaž Merljak

Na Generalnem konzulatu v Trstu so v petek, 9. maja 2014, potekala srečanja predstavnikov naše manjšine v Italiji z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazdom Žmavcem. Šlo za prvi obisk ministra pri rojakih v Italiji, a ker je vlada Alenke Bratušek odstopila, verjetno tudi zadnji, saj minister Žmavc opravlja le še tekoče posle.

Ena od ugotovitev je bila, da je pri uresničevanju pravic, ki pripadajo manjšini, zaznati napredek, financiranje manjšinskih ustanov pa še ni stabilno urejeno. Sogovorniki so tudi naglasili, da še ne uživajo vseh pravic, ki so določene v mednarodnih sporazumih in italijanski zakonodaji.

Manjšina pričakuje, da ji bodo spremembe italijanske volilne zakonodaje zagotovile olajšano zastopstvo. Želi si tudi dejavne vključitve v pogovore o načrtovanih spremembah na ravni organiziranosti pokrajin, občin in gorskih skupnosti, ki bi lahko imele pomembne posledice na manjšinske pravice.

Predstavniki Skupnega zastopstva Slovencev v Italiji in Gospodarskega foruma so ministru predstavili način delovanja in združevanja Slovencev v Avtonomni deželi Furlaniji Julijski krajini.

Gospodarski forum je nastal na pobudo obeh krovnih organizacij (SKGZ in SSO) z namenom, da bi usklajeval gospodarsko-finančne dejavnosti manjšine. Ena od njegovih nalog je povezava obmejnega prostora z matico. Predstavniki manjšine si želijo, da bi obe državi zagotovili primerne pogoje za sodelovanje tako na gospodarskih, finančnih, izobraževalnih in športno-kulturnih programih.

Minister Gorazd Žmavc in generalna konzulka RS v Trstu Ingrid Sergaš s predstavniki Skupnega zastopstva
Minister Gorazd Žmavc in generalna konzulka RS v Trstu Ingrid Sergaš s predstavniki Skupnega zastopstva © USZS

Po zaprtju Tržaške knjigarne v Trstu je se v mestu pripravlja Tržaško kulturno središče, ki bo več kot knjigarna - predstavljalo bo pravo informacijsko točko. Dogovor o ustanovitvi je bil podpisan v začetku aprila 2014. Prisotna sta bila tudi slovenski minister za kulturo in direktor Javne agencije za knjigo. Na petkovem srečanju so nakazali, da se obeta dobra rešitev glede ustreznih prostorov.

Posebna skrb ostaja delovanje Primorskega dnevnika in drugih manjšinskih medijev ter zagotavljanje vidnosti slovenskih televizijskih programov.

Več na spletni straneh USZS.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.