Jože BartoljJože Bartolj
Mark GazvodaMark Gazvoda
Tanja DominkoTanja Dominko
Ribištvo (foto: www.bohinj.si)
Ribištvo

Bohinj se krepi kot ribiška destinacija

| 11.05.2014, 16:00 Rok Mihevc

Bohinj se krepi kot ribiška destinacija, saj se v občini vse bolj zavedajo potenciala za razvoj tovrstnega turizma. Tamkajšnja ribiška družina gradi ribogojnico za vzrejo avtohtonih ribjih vrst, zlasti postrvi, ki je med ribiči na tem območju najbolj zaželena.

Ribniški turizem že velja za enega ključnih produktov v bohinjski turistični ponudbi, zato se je Turizem Bohinj pred petimi leti povezal z domačo ribiško družino. Organiziral je tudi ribiški festival, ki poteka vsako leto po koncu poletne sezone. Direktor Klemen Langus računa, da bo Bohinj v nekaj letih še bolj prepoznan kot ribiška destinacija. »Ribiški turizem se je že utrdil v ponudbi. Moram priznati, da smo pred tem bili zelo mačehovski, nismo videli, da imamo to na dlani in da moramo močneje stopati tudi v promocijskem smislu in narediti več aktivnost, da bi Bohinj poleg tega kar sam predstavlja – torej čisto okolje, narava, Narodni park – bil prepoznan v tujini in slovenskem prostoru kot ribiška destinacija.«

Langus ugotavlja, da so ribiči odlični gostje. »So zahtevni v smislu ponudbe dobrega in čistega okolja, izjemnih voda in naravne danosti in to je tisto, kar jim Bohinj vsekakor lahko ponudi.«

Tajnik in vodja čuvajske službe v Ribiški družini Bohinj Marko Gradnik pojasnjuje, da vsako leto prodajo do 2200 dovolilnic. S tem iztržijo približno 75 tisoč evrov. »Na jezeru v glavnem lovijo Avstrijci, predvsem jezersko zlatovščico. Na Savo pa hodijo z vsega sveta – od Avstralije, Nove Zelandije, Amerike, veliko je Evropejcev. Pozna se tudi naš obisk na festivalih v Franciji, tako da se je močno dvignil obisk Francozov.«

Več kot 2500 dovolilnic sicer sploh ne smejo prodati, saj se morajo strogo držati omejitev glede ribolovnih dni. Stalež rib se zaradi dela in vložka ribiške družine v zadnjih letih že povečuje, lani pa so ribiči iz voda potegnili tudi že več kot meter dolge postrvi. Prav potočna in jezerska postrv sta med ribiči najbolj iskani ribi bohinjskih voda. »V jezeru smo dobili tudi originalne bohinjske jezerske postrvi, ki niso bili križanci. Tako da bomo zdaj poskrbeli tudi za te.« Pri tem pa jim bo pomagala nova ribogojnica, ki jo od marca gradijo v Bohinjski Bistrici.

Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...