Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Slovenska zastava (foto: ARO)
Slovenska zastava

25 let zahteve po suvereni državi slovenskega naroda

Slovenija | 08.05.2014, 10:10 Tone Gorjup

Mineva četrt stoletja od dne, ko je na Kongresnem trgu v Ljubljani (8. maja 1989) potekalo protestno zborovanje zaradi druge aretacije Janeza Janše. Na njem so predstavniki pomladnih društev in gibanj zahtevali suvereno državo slovenskega naroda in to zahtevo jasno povedali in razčlenili v tako imenovani Majniški deklaraciji 1989, ki jo je pred zbrano množico prebral pesnik Tone Pavček. Ob jubileju Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve pripravlja nocoj ob 18. uri v dvorani Slovenske filharmonije slavnostno akademijo.

Povod za deklaracijo so bile takratne razmere v skupni državi in odnos Beograda do Slovenije oziroma Slovencev. Neposredno pa so se organizatorji odzvali na dohod Janeza Janše na prestajanje kazni. V ozadju so odmevale še razmere na Kosovu, zaostren odnos do vojaških obveznikov iz Slovenije in širše evropsko prebujanje narodov na vzhodni strani železne zavese. Osnovne točke deklaracije so bile: zahteva po suvereni državi slovenskega naroda, zahteva po samostojnem odločanju o povezavah z južnoslovanskimi narodi in drugimi narodi v okviru prenovljene Evrope, zahteva po spoštovanju človekovih pravic in svoboščin ter zahteva po taki družbeni ureditvi, ki bo zagotavljala duhovno in gmotno blaginjo slovenskim državljanom. Majniško deklaracijo so podpisali: Društvo slovenskih pisateljev, Slovenska demokratična zveza, Slovenska kmečka zveza, Slovensko krščansko socialno gibanje in Socialdemokratska zveza Slovenije.

Letak z zahtevami majniške deklaracije
Letak z zahtevami majniške deklaracije © ARO

Prva "majniška deklaracija" že leta 1917 

Majniška deklaracija 1989 je dobila ime po deklaraciji, ki jo je leta 1917 v dunajskem parlamentu prebral državni poslanec Anton Korošec. Narodni program poslancev Jugoslovanskega kluba se je v naslednjih letih izoblikoval v zahtevo po samostojni in združeni Sloveniji, ki je bila jasno izražena že na višarskih srečanjih. Z nastopom komunistične oblasti Slovenci nismo imeli nikakršne možnosti, da bi dobili svojo državo. Zato so rojaki na tujem, čeprav različnih političnih prepričanj, leta 1972 s Poslanico narodu skušali združiti vse, ki verujejo, da smo Slovenci kot narod poklicani k življenju. S skupnim nastopom so skušali tujim narodom pokazati, da smo Slovenci sposobni živeti kot svoboden narod. Čas za to je bil zrel šele, ko so to spoznali tudi Slovenci v domovini. In Majniška deklaracija 1989 je pomenila prav to.

Ob 25. obletnici

Ob srebrnem jubileju majniške deklaracije bo nocoj slavnostna akademija v Slovenski filharmoniji v Ljubljani. Na njej bodo spregovorili predsednik SDS Janez Janša, nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel, prvi predsednik Slovenske kmečke zveze Ivan Oman in evropski poslanec Lojze Peterle.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...