Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež na olimpijskem stadionu (foto: Radio Vatikan)
Papež na olimpijskem stadionu

VIDEO: Papež na stadionu z 52 tisoč člani Prenove v Duhu

Svet | 02.06.2014, 11:08 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je sinoči na olimpijskem stadionu v Rimu srečal s 52 tisoč člani Katoliške karizmatične prenove iz 55 držav sveta. Dejal jim je, da so tok milosti v Cerkvi in za Cerkev. Spodbudil pa jih je tudi, naj bodo delivci milosti in ne njeni nadzorniki; da naj zedinjeni med seboj evangelij ponesejo v svet ter se približajo ubogim.

Navdušena množica je papeža Frančiška sprejela med petjem v španščini. Olimpijski stadion je postal prostor vere in upanja. Papež je člane gibanja odločno opozoril pred preveliko organiziranostjo in pred tem, da bi bili nadzorniki milosti in cariniki Svetega Duha.

„Vaša pot je pot evangelizacije, duhovnega ekumenizma, skrbi za uboge in potrebne ter sprejemanja zapostavljenih. Vse to pa naj temelji na čaščenju! Temelj Prenove je častiti Boga!

Zbrane je sveti oče tudi povabil k notranji edinosti, ki izhaja iz Svetega Duha in se rodi v edinosti Svete Trojice.

Od kje prihajajo ločenosti? Od hudiča! Ločenost pride od hudiča. Izogibajte se prosim notranjim bojem! Med vami naj jih ne bo!“.

Pojdite na ceste in evangelizirajte, oznanjate evangelij; spomnite se, da se je Cerkev rodila tistega jutra na binkošti, ko so šli apostoli ven, jih je povabil papež. „Približajte se ubogim in se preko njihovega telesa dotaknite ranjenega Jezusovega telesa. Pustite se v svobodi voditi Svetemu Duhu in prosim, ne zaprite Svetega Duha v kletko!“.

Papež se je spomnil tudi, da je karizmatike, ko je bil v Buenos Airesu, šaljivo imenoval šola sambe. Zatem pa je bil imenovan za njihovega duhovnega asistenta in tako jih je spoznal. Prenova v Duhu je po njegovih besedah velika moč v oznanjevanju evangelija v veselju Svetega Duha.

Papežev govor je bil neposreden, prijateljski. Večkrat jim je postavil kakšno vprašanje, kot na primer, ko se je spomnil, da so karizmatiki v začetku vedno s seboj nosili evangelij. „Ali to delate tudi danes? Da! Nisem tako prepričan! Če ne, se vrnite k tej prvi ljubezni in vedno v žepu nosite Božjo besedo. Vsakokrat preberite kakšen odlomek“, jih je še povabil.

Pred nagovorom se je papež zadržal v dialogu z duhovnikom, zakonskim parom, mladim fantom in slepo ženo. Ob sklepu pa je vprašal, zakaj se niso predstavili tudi stari starši. „Ostareli so naša modrost, so modrost Cerkve; ostareli, ki jih velikokrat zavržemo“, je dejal sveti oče.

V pogovoru z ženo in materjo treh otrok je papež poudaril osrednjo vlogo družine, kjer Jezus raste v ljubezni med zakoncema in v življenju otrok. Prav zato pa jo sovražnik tako zelo napada: „Družine so domača Cerkev. Toda tudi zakonci so kot vsi ljudje grešniki, vendar želijo iti naprej v veri, v rodovitnosti in v veri otrok. Naj Gospod blagoslovi družino, jo naredi močno v tej krizi, v kateri jo hudič hoče uničiti.“

Duhovnikom je papež svetoval eno samo besedo: bližina in sicer bližino z Jezusom in Božjim ljudstvom. „Ljubite svoje ljudstvo, bodite blizu ljudem“.

V pogovoru z mladim fantom je papež nakazal pot mladosti, ki cilja na velike stvari, v nasprotju z življenjem, ki ga ohranjamo zaprtega v trezorju. „Na takšen način mladi postanejo stari, v najslabšem pomenu te besede. Postanejo starci in ne služijo več ničemur. Mladi morajo tvegati: tvegati za dobro, tvegati v upanju. In ciljati na visoke stvari. Mladost je zato, da jo damo, da bi drugi spoznali Gospoda. Ne hranite zase vašo mladost: pojdite naprej!“.

Po pričevanju slepe žene je papež nakazal, kako je trpljenje pričevanje za svet: „Bratje in sestre, ki trpijo, ki so bolni, ki so prizadeti, so bratje in sestre maziljeni s Kristusovim trpljenjem; posnemajo Jezusa v najtežjem trenutku na križu. To maziljenje v trpljenju nosijo za dobro celotne Cerkve.“

Ob sklepu je vse zbrane papež še povabil k praznovanju velikega jubileja Prenove v Duhu za binkošti leta 2017 na Trgu sv. Petra.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...