Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marcel KrekMarcel Krek
Jane Gondwa dobitnica nagrade Nadje Maganja (foto: Slomedia.it)
Jane Gondwa dobitnica nagrade Nadje Maganja

Jane Gondwe prejela nagrado Nadje Maganja

| 04.03.2014, 12:16 Matjaž Merljak

Na sedežu Društva slovenskih izobražencev v Peterlinovi dvorani na Donizettijevi ulici v Trstu so 3. marca 2014 podelili zamejsko nagrado Nadje Maganja Jevnikar. Prejela jo je 40-letna Malavijka Jane Gondwe, v imenu vseh žena, ki sodelujejo pri projektu DREAM (Drug Resource Enhancement against AIDS and Malnutrition).

Gre za program širših oprijemov za zdravljenje AIDSA v Afriki, ki ga od leta 2002 izvaja Skupnost svetega Egidija. Trenutno je v oskrbi 230.000 oseb, med katerimi 40.000 otrok pod 15. letom, v vseh teh letih pa je v okviru projekta DREAM prejel pomoč poldrugi milijon oseb.

Jane Gondwe, ki je tudi sama zbolela za AIDSOM leta 2001 in je zaradi AIDSA tri leta kasneje izgubila moža, je trenutno ena glavnih voditeljic gibanja I Dream v Malaviju in ena glavnih ambasadork. Sodeluje na srečanjih, televizijskih in radijskih oddajah ter marsikje v javnosti, kjer prinaša svoje osebne izkušnje. Ko je v preteklih letih zbolela in izgubila moža, je bila hudo bolna in potrta, brez nikakšrnih upov za prihodnost. Naključno se je nekega dne sprehajala v bližini centra DREAM, ki so ga ravnokar odprli v Mandali. Odločila se je, zgolj iz radovednosti, da vanj vstopi. Od tedaj se je njeno življenje ključno spremenilo. Odločila se je povrniti vse dobro, ki ga je prejela. Postala je ena glavnih členov programa DREAM v Malaviju. V svojem prostem času pa se posveča boju za zaščito pravic žensk, otrok in obolelih v revnih državah.

Jane Gondwa in projekt DREAM
Jane Gondwa in projekt DREAM © Slomedia.it


Kaj vam pomeni nagrada Nadje Magajna?

Pomeni veliko, ne samo meni, ampak tudi skupini in društvu, s katerim delam na projektu DREAM v Malaviju. Ženam pomagamo na poti k boljšemu življenju in dostojanstvu, da lahko tudi bolje skrbijo za svoje otroke. Skupaj se trudimo pomagati otrokom, ki se zdravijo za aidsem. Nagrada je velika čast zame in za žene v Malaviju.

Kako zahteven je boj proti aidsu v vaši državi?

Predvsem je pomembno, da poskrbimo, da otroci pravilno in redno jemljejo zdravila ter da so tudi celotne družine prehransko dobro preskrbljene.

Zakaj vztrajate v tem poklicu?

Sem ena od glavnih pomočnic v tem programu in ugotavljamo, da je v naši državi težava z obolevanjem za aidsem velika. Veliko mater ni vedelo, kako si pomagati, če ima človek virus HIV, prav tako so izgubile dostojanstvo, saj je tu velika diskriminacija. Odločili smo se, da jim pomagamo, da se postavijo na noge.

Pomagate velikemu številu ljudi, prav tako velikemu številu otrok pod 15. letom starosti. Kakšni so vaši načrti in cilji za prihodnost?

Naš cilj je stati ob strani in dati sporočilo vsem, ki so HIV pozitivni, jim pomagati pri zdravljenju ter tudi naučiti matere pripravljati kakovostno in zdravo hrano za njihove otroke. Prav tako želimo matere naučiti pomena higiene in čiste pitne vode, da bodo vzdrževale zdravo okolje, ki bo odganjalo bolezni, kot so malarija in diareja.

Kaj menite o Skupnosti svetega Egidija, ki izvaja ta program zdravljenja aidsa v Malaviju?

Skupnost sv. Egidija je Božji dar, ki je prišel v Malavi. Brez ljudi, ki so zbrani v tej skupnosti, bi morda veliko bolnih z virusom HIV umrlo. Projekt, ki ga izvajajo v Malaviju, je dobro delo. Zdaj ima veliko ljudi potrebna zdravila. Skupnost je stopila tudi do malavijske vlade in se zavzela za to, da priskrbi zdravila tudi tistim, ki do njih niso imeli dostopa. Skupnost je torej velik dar, saj se ne zavzema samo za oskrbo z zdravili, ampak tudi za kakovostno prehrano za otroke, ki jim pomaga, da si opomorejo.

Ga. Gondwe, ali ste prvič v Trstu? Kako se počutite?

Da, sem zelo vesela, saj je mesto zelo lepo, pa še prvič v življenju sem videla morje! Zato sem zelo vesela, da sem tukaj.

Se boste tukaj še s kom srečali?

Srečala se bom s predstavniki Skupnosti sv. Egidija v Trstu, upam pa tudi, da mi bo uspelo iti v Slovenijo in se spoznati z družino Nadje Magajna.

Hvala za pogovor in veliko uspeha vam želimo!

Najlepša hvala tudi vam.

(prevod Petra Gorše)

Malavi, projekt DREAM
Malavi, projekt DREAM © Slomedia.it


Nagrado Nadja Maganja so letos podelili petič. Ustanovili so jo stanovili Skupnost sv. Egidija Furlanije - Julijske krajine, Društvo slovenskih izobražencev, Slovenska zamejska skavtska organizacija in družina Nadje Maganje Jevnikar (1951-2006) kot priznanje ženski ali skupini žensk, katerih življenje odlikujejo izkušnja vere ter ena ali več vrednot, ki so odlikovale življenje in delo Nadje Maganje (ljubezen do raziskovanja na področjih zgodovine, znanosti in kulture, pisanje kot sredstvo za posredovanje osebne izkušnje in zavzetosti, služba bližnjemu, ljubezen do ekumenskega in medverskega dialoga, pedagoška izkušnja, solidarnost z revnimi in potrebnimi, varstvo človekovih pravic, trdno prepričanje, da je treba izpričevati etične vrednote ne glede na javno mnenje in trenutno vodilne ideologije).

Več na spleti strani slomedia.it

Več o lanskoletni nagrajenki Angelci Klanšek iz Argentine.

Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...