Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

SDS praznuje srebrni jubilej

Slovenija | 16.02.2014, 16:31 Tone Gorjup

V Ljubljani je bila 16. februarja leta 1989 ustanovljena Socialdemokratska zveza Slovenije. Njen pobudnik in prvi predsednik je bil France Tomšič. Leta 1990 se je zveza, ki jo je od 24. novembra 1989 vodil Jože Pučnik, preimenovala v Socialdemokratsko stranko Slovenije. Leta 1993 je njeno vodenje prevzel Janez Janša. V letu 2003 se je stranka preimenovala v Slovensko demokratsko stranko. Ob njeni 25. obletnici so v Krškem pripravili slavnostno akademijo.

Slavnostni govornik predsednik SDS Janez Janša je med drugim dejal, da je Slovenija kot edina članica EU še vedno v krizi. Poudaril je, da smo v neki čudni situaciji, ko je vladna koalicija šele po enem letu vladanja podpisala koalicijsko pogodbo, kar kaže, da je v težkih razmerah ravnala precej stihijsko. SDS, ki je vedno delovala v skupno dobro, pa ima rešitve za omenjeno stanje, je dodal Janez Janša. V svojem nagovoru je spregovoril tudi o začetkih stranke. Spomnil se je Jožeta Pučnika, predhodnic SDS, Slovenske demokratične zveze in Socialdemokratske stranke Slovenije, prvih demokratičnih volitev, Demosa, boja za samostojno Slovenijo in sprememb, ki so si jih takrat obetali od lastne in samostojne države.

 

Govor predsednika SDS Janeza Janše 15. februarja 2014 na akademiji v Krškem:

 »Po enem letu smo bistveno bolj zadolženi, kar je zgodovinski zadolžitveni rekord v Evropi in imamo tudi rekordno število brezposlenih. Če je to merilo za uspeh, lahko že danes rečem, da se bo lahko vlada prihodnje leto še bolj pohvalila,« je na slavnostni akademiji v nabito polni dvorani Kulturnega doma Krško ob 25. obletnici ustanovitve SDS dejal njen predsednik.

Letos mineva 25 let od ustanovitve Slovenske demokratske stranke. Obletnico smo počastili s Slavnostno akademijo v Krškem. 500 udeležencev slovesnosti je nagovoril predsednik SDS Janez Janša.

»Čas pred 25-imi leti, ko je nastajala Slovenska demokratska stranka, je bil čas, ko smo Slovenci dokazovali zgodovini, da nismo zamudniki. Čas ko je padel Berlinski zid, čas ko so tudi v Evropi postale dovoljene sanje o tem, da narodi, ki nismo imeli svoje države, postanemo gospodarji na svoji zemlji, da tudi tisti del Evrope, kjer sta bili svoboda in demokracija zanikani, dobi dostop do obeh vrednot,« je dejal predsednik SDS.

»Ko je nastajala SDS, smo bili še globoko v Jugoslaviji, Jugoslavija pa globoko v dolgovih. Kljub temu pa marsikdo ni verjel, da je nastopil čas, da lahko Slovenci stopimo na prizorišče svetovne zgodovine in postanemo iz naroda nacija,« je povedal. Kot je pojasnil, prvi začetki dejansko niso nakazovali tako veličastnega dejanja. Povzel je besede prve diamantne nagrajenke SDS Vere Ban, ki je večkrat povedala, da so bili začetki stranke borni, v najetih kletnih protorih v Šiški. »Ko je vse, ker je obstajalo, bila vizija,« je dejal Janez Janša. Spomnil je, da je takrat dr. Jože Pučnik pustil relativno ugodno življenje in kariero profesorja v Nemčiji in se vrnil v domovino, čeprav ga je oblast izgnala in mu niti ni priznala opravljene diplome. »To je bil znak, da obstajajo ljudje, ki verjamejo v zgodovinsko spremembo,« je poudaril. Kot je še dejal, se je z nastankom SDZ in SDSS potrdilo reklo, da se nič ne zgodi brez ljudi, vendar pa nič ne traja brez institucij. Če bi obstajala samo vizija, ne bi bilo ne demokratizacije in ne osamosvojitve. »Potrebna je vizija, potrebna pa je bila tudi akcija. Naša stranka je bila zraven povsem na začetku,« je bil jasen predsednik SDS. »Naša stranka je bila od tistih časov naprej del velikih zgodovinskih dogodkov. Najprej na čelu boja za prve večstrankarske volitve. Ta boj je dobro leto zatem uspel. Stranka je bila tudi del vsenacionalnih prizadevanj Slovencev, da oblikujemo jasen program osamosvojitve in ga tudi uresničimo,« je povedal.

8. maja bo minilo 25 let od podpisa Majniške deklaracije. »To deklaracijo je podpisalo nekaj sto tisoč ljudi v Sloveniji. To besedilo, napisano na slabi strani papirja, je vsebovalo vse tiste ključne stavke, ki so odražali duh časa. Teh par stavkov je kasneje postalo tudi del volilnega programa Demosa,« je dejal predsednik SDS. Te volitve so pripeljale do zgodovinskega koraka, ko smo po njegovih besedah Slovenci prvič v zgodovini odločali o svoji usodi na plebiscitu 1990. »Jugoslavije ni več, gre za Slovenijo,« je takrat dejal dr. Jože Pučnik. »Razglasili smo jo kot samostojno državo, ubranili smo jo, ko je bila napadena in trdo smo delali za njeno blaginjo in njeno evropsko prihodnost,« je poudaril.

Kot je dejal, so takrat verjeli, da bo boj za te cilje spremljan v enotnosti vseh in da bo enotnost naroda usmerjala enotnost političnih sil. »Da bo za pošteno delo pošteno plačilo, da pri privatizaciji ne bo priviligiranih in drugorazrednih, da bo država sposobna odpraviti krivice iz preteklosti in zmožna stopiti skupaj in zastaviti korak za skupne cilje,« je dejal, a opozoril, da se je to v vsem tem času zgodilo le nekajkrat in vedno zato, ker je bila SDS vključevalna. »SDS je vedno delala za skupno dobro, podprla evropsko in evroatlantsko prihodnost, zastavila svoj glas in svoje sile, ko je šlo za skupno blaginjo. Žal smo podcenjevali ostanke preteklosti, ki so postajali vedno močnejši in začeli prevladovati,« je poudaril predsednik Janša.

»Velja strinjanje, da smo v krizi, se pa zelo razlikujemo v pogledu na to, zakaj je stanje takšno. Svet SDS je junija lani sprejel resolucijo, v kateri ugotavlja žalostno dejstvo, da tranzicija v Sloveniji ni uspela, da se danes Slovenija ukvarja z zadevami, s katerimi bi mogli že zdavnaj opraviti,« je še dejal in pri tem omenil izogibanje tujim investicijam, privatizaciji, zapiranje arhivov in manipulativen volilni sistem. »V skladu z izročilom dr. Jožeta Pučnika se je stranka trudila, da bi delala za stvar, ne zgolj za koristi in prgamatične interese. Delali smo tudi napake, bili so vzponi in padci, vendar tega, da ne bi delali za stvar, ne more trditi nihče, je dejal predsednik SDS. Tega boja za stvar je bilo po njegovi oceni bistveno premalo. »Bistveno preveč je bilo pragmatizma in ostankov preteklosti,« pravi.

Slovenija je kot praktično edina članica EU še vedno v krizi. Predsednik SDS je poudaril, da smo v neki čudni situaciji, ko je vladna koalicija šele po enem letu vladanja podpisala neko koalicijsko pogodbo. »Niti osnovna šola ne more učiti otrok brez programa,« je dejal. Še hujša pa je po njegovih besedah izjava, da je po enem letu te vlade Slovenija boljša. »Morda je komu res bolje, zagotovo pa ne večini državljanov. Po enem letu smo bistveno bolj zadolženi, to je zgodovinski zadolžitveni rekord v Evropi per capita in imamo tudi rekordno število brezposlenih. Če je to merilo za uspeh, lahko že danes rečem, da se bo lahko vlada prihodnje leto še bolj pohvalila,« je bil kritičen.

»Alternativa je nujna. Večinska alternativa temu stanju je stranka, ki danes praznuje 25. rojstni dan, alternativa temu, je tudi vsak, ki razmišlja s svojo glavo,« je poudaril. Pojasnil je, da Strokovni svet SDS izdeluje konkreten alternativni program temu stanju. Po njegovem mnenju ima Slovenija danes veliko srečo, da živi v Evropski uniji, prvič ker tudi v netu smislu nekaj dobimo, drugič pa zato, ker za vsak problem, ki ga imamo, najdemo v eni ali drugi prijateljski evropski državi rešitev, ki deluje. »Žal se tega bogastva ne poslužujemo,« meni Janez Janša.

Kot je še dejal, so države, ki so bile v velikih težavah, naredile vse za to, da iz teh težav izidejo, danes okrevajo, mi pa smo imeli številne polemike in se je stalno zanikalo ključne razloge, zaradi katerih smo v krizi. »Slovenija ni v krizi zaradi svetovne in evropske gospodarske in finančne krize, ampak zaradi tega, kar doma ni bili storjeno pravočasno, zaradi ostankov monopolov, ki branijo svoje interese in zaradi katerih tranzicija ni uspela. Dokler monopolov ne bomo odpravili, bomo v krizi,« je dejal in dodal: »Državne banke lahko polnite z denarjem, pa zaradi tega ne bodo postale normalne. Nujno je drugačno ravnanje. Tehnični program ni problem. Večina rešitev iz programa 10+100 je še vedno aktualnih. Slovenija se bliža ledeni skali, trenutku resnice, ko bo jasno, da dolgoročno ne moreš več porabiti kot ustvariš in se dolgoročno zadolževati preko razumnih meja. Slovenija je v rdeči coni in na robu, ko bo končno potrebno nasloviti tudi vzroke, ne samo posledice. Strokovni svet SDS proučuje novo stanje, ki je nastalo po izgubljenem letu 2013, ko je šlo za prikrivanje problema s tujim denarjem, ki ga bo potrebno vrniti in je poleg tega izjemno drag«.

»V SDS se zavedamo trenutka, v katerem smo, zavedamo se prelomnih časov, ki so pred nami in odgovornosti, ki je na nas v tem času. Za nami je 25 let pestrega življenja v boju za stvar. SDS je bila eden od stebrov za osamosvojitev Slovenije, za njeno blaginjo in evropsko sedanjost. V tem času 4-krat zmagali, v naslednjih 25-ih letih nameravamo to še večkrat ponoviti,« je sklenil predsednik SDS Janez Janša.

Slovenija, Politika, Slovenskih 20, Sprava 2012
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...