Jože BartoljJože Bartolj
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Tone GorjupTone Gorjup

Večer o etiki življenja

Slovenija | 16.01.2014, 12:42 Marjana Debevec

V Domu sv. Jožefa v Celju bodo nocoj predstavili knjigo o bioetičnih vprašanjih in krščanskem pogledu nanje. Ob knjigi z naslovom Etika življenja se bodo spomnili tudi pokojnega akademika dr. Jožeta Trontlja.

Knjiga Etika življenja osvetljuje različna področja človekovega življenja z etičnega vidika. Razdeljena je na dva dela. »V prvem delu je podana teoretična osnova za bioetično razmišljanje. Pri etični presoji ne gre zgolj za reševanje posameznih individualnih primerov, ampak tudi za razmislek o posledicah določenih odločitev za skupno življenje v družbi in za prihodnost našega planeta. V drugem delu pa vzame pod drobnogled konkretna področja etike življenja, pri čemer je večji del namenjen poglobljeni analizi medicinskih in etičnih vidikov posameznih problemov. Schockenhoff ob koncu knjige izpostavi, da zgolj razumsko prizadevanje za opredelitev skupnih etičnih načel ni dovolj za etično delovanje. Potrebna je notranja naravnanost človeka, ki ga spodbuja k spoštovanju življenja, pri čemer pa ima vera zelo pomembno vlogo«, je povedal teolog dr. Roman Globokar.

Omenjena etična načela je treba vnašati v vzgojni sistem in učne načrte ter načrtovanje zakonodaje. Pri tem je pomembno vprašanje, komu se prizna status človeške osebe, je pojasnil dr. Globokar. »Ali ima nekdo, ki je prizadet status človeške osebe; ali ima nekdo, za katerega predvidevamo, da bo v nekaj mesecih umrl, status človeške osebe? Imeti status človeške osebe pa pomeni, imeti neodtujljivo pravico do življenja, ki me varuje pred vsako zlorabo. In me varuje pred tem, da bi postal sredstvo za dosego nekega cilja«.

I Večer bodo posvetili pokojnemu akademiku dr. Jožetu Trontlju, ki je napisal predgovor v knjigo Etika življenja. V njem je poudaril, da bioetika pomeni ljubezen do življenja. »Njegovo življenje je izhajalo iz tega brezpogojnega spoštovanja vsake človeške osebe. On se je res zavzemal, da ne bi prihajalo do nobenih diskriminacij, ne glede na to, ali človek zdrav, ali bolan, ali je sposoben, ali malo manj sposoben. Zato se mi zdi, da bomo ta večer res se ga spomnili na poseben način z neko zavezo, da se bomo trudili nadaljevati to, kar je on začrtal«, je še povedal dr. Globokar. Večer na katerem bodo poleg njega sodelovali tudi zdravnik dr. Urh Grošelj, sodnica mag. Barbara Jan Bufon in prof. Jože Faganel, se bo začel ob 19. uri.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Zdravstvo
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...