Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Papež na novoletnem sprejemu diplomatskega zbora o kulturi srečanja

Svet | 13.01.2014, 13:00 Marjana Debevec

Papež Frančišek je dopoldne sprejel diplomatski zbor. Veleposlanikom, akreditiranim pri Svetem sedežu, je spregovoril o bratstvu, ki naj bi bilo temelj vsake družbe. Ozrl pa se je tudi na mnoge konflikte in napetosti, ki vladajo po vsem svetu in pozval h kulturi srečanja.

Bratstva se naučimo živeti v družini, je dejal sveti oče. Vendar pa se je družina danes znašla v primežu mnogih stisk. Omenil je starejše, ki nam pogosto postanejo breme, in mlade, ki ne vidijo več cilja svojega življenja. Oboji so po papeževih besedah upanje za človeštvo. Prvi zaradi svoje modrosti, drugi pa zato, ker so odprti v prihodnost in nam pomagajo, da se ne zapremo vase. Zaprtost vase nas namreč počasi zaduši, je poudaril papež Frančišek in dodal: "Vsi bi si morali prizadevati za kulturo srečanja. Samo kdor je sposoben iti naproti drugim, je sposoben obroditi sad, ustvarjati povezanost, občestvo, izžarevati veselje in graditi mir."

Kaj se zgodi, ko tega ne živimo, nam prikazujejo podobe uničenja in smrti preteklega leta, je dejal papež. Koliko bolečine zaradi zaprtosti vase, ki vodi do nevoščljivosti, sebičnosti, tekmovalnosti ter žeji po denarju in oblasti!, je poudaril. Na prvi pogled se sicer zdi, da te podobe prevladujejo, vendar pa v nas božič prinaša gotovost, da bo imel zadnjo besedo Princ miru, je zatrdil papež, ki prav s tem upanjem zre v novo leto. Zato je zaželel, da bi se končal konflikt v Siriji, napetosti v Libanonu, Iraku in Egiptu. Spregovoril je tudi o Sveti deželi, kamor bo odpotoval konec maja. Pozval je k pogajanjem med Izraelom in Palestino. Spomnil je na številne afriške dežele, kjer še vedno teče kri in strašno preganjanje kristjanov. Cerkev si po besedah svetega očeta prizadeva za spravo in pomaga trpečim; k temu je papež pozval tudi mednarodno skupnost.

Grožnja miru je po papeževih besedah tudi kršenje dostojanstva vsakega človeka. Pri tem je najprej omenil lakoto številnih otrok in nadaljeval: "Grozo vzbuja misel, da obstajajo otroci, ki zaradi splava ne bodo nikoli ugledali luč sveta, ali pa misel na otroke vojake, ubite v vojnah, ali pa misel na otroke, žrtve trgovine z ljudmi, kar je zločin proti človeštvu", je zatrdil sveti oče.

Poseben poudarek je papež namenil skrbi za begunce in spomnil na svoj obisk Lampeduse julija lani. "Na žalost še vedno vlada brezbrižnost do teh ljudi, kar je znamenje izgube smisla za bratsko odgovornost", je poudaril papež. Slednja je namreč po njegovih besedah temelj vsake družbe.

Ob sklepu je papež zbranim zagotovil, da Cerkev sodeluje z vsemi, ki imajo v srcu dobro posameznika in celotne družbe.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...