Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Papeževa poslanica za svetovni dan miru 2014

Papež in Sveti sedež | 12.12.2013, 13:52 Marta Jerebič

V Vatikanu so danes predstavili papeževo poslanico za svetovni dan miru, ki ga obeležujemo 1. januarja. Papež Frančišek v njej razmišlja o bratstvu kot temelju za mir, pa tudi o bratstvu v družini, ekonomiji in v odnosih med narodi. Vse, ki sejejo nasilje in smrt, poziva, naj se odpovejo poti orožja. Obsoja korupcijo in organiziran kriminal. Bratstvo pa označuje tudi kot pot za premagovanje revščine. Rdeča nit dokumenta je torej bratstvo, brez katerega ni mogoče zgraditi pravične družbe ter trdnega in trajnega miru.

»Odpovejte se orožju in pojdite naproti drugemu z dialogom, odpuščanjem in spravo.« To je poziv, ki ga papež Frančišek v svoji prvi poslanici za svetovni dan miru namenja tistim, ki z orožjem sejejo nasilje in smrt. Ob vojnah, v katerih prihaja do oboroženih spopadov, pa omenja še manj vidne vojne, vendar zato nič manj okrutnejše, ki se dogajajo v gospodarskem in finančnem svetu z enako uničujočimi sredstvi za življenja, družine in podjetja.

Papež ob tem odločno obsoja korupcijo in organiziran kriminal, ki sta velika ovira bratstvu. Politična skupnost mora po njegovih besedah delovati transparentno in odgovorno in tako ustvarjati družbeni mir. Žal pa se med državljani in institucijami pogosto pojavljajo pristranski interesi, ki popačijo bratske odnose in ustvarjajo ozračje spora.

Sveti oče obsoja tudi sebičnost, ki se družbeno razvija v oblikah korupcije, pa tudi v oblikovanju kriminalnih organizacij. Te po njegovih besedah žalijo Boga, škodijo bratom in Stvarstvu, še posebej kadar temeljijo na veri. Frančišek nadalje našteva nekatere tragedije današnjega časa, kot so mamila, izkoriščanje delavcev, trgovanje z ljudmi, zlorabe otrok. Posebno misel namenja tudi nečloveškim razmeram v številnih zaporih.

Zadnje poglavje poslanice namenja varovanju narave. Tudi tu poudarja, da je potrebno bratstvo, saj nas pogosto vodijo pohlep in ošabnost prevladovanja, ko narave ne razumemo več kot zastonjski dar v službi bratom. Papež na koncu ponavlja poziv proti škandalu lakote na svetu. Naša dolžnost je, da uporabljamo zemeljske vire tako, da bodo vsi osvobojeni lakote, je še zapisal sveti oče.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.