Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Franc Miklošič (foto: wikimedia)
Franc Miklošič

Jezikoslovec Franc Miklošič, ob 200. obletnici rojstva

Slovenija | 20.11.2013, 13:48 Tone Gorjup

Na današnji dan pred 200 leti se je v Radomerščaku pri Ljutomeru rodil najpomembnejši slovenski jezikoslovec 19. stoletja Franc Miklošič. V rojstni vasi so jubilej proslavili že junija, občina Ljutomer je dvodnevno praznovanje v spomina na svojega rojaka sklenila sinoči s slavnostno akademijo v domu kulture, danes pa so slovesnost pripravili na dunajski univerzi, saj je bil Miklošič krajši čas tudi njen rektor.

Vaščani Radomerščaka, kjer je Franc Miklošič živel prvi šest let, so se velikega Slovenca spomnili 8. junija, s slovesnostjo pred njegovo rojstno hišo. O njem je med drugim spregovoril dr. Miran Puconja in ga označil za pomembnega jezikoslovca in politika takratne monarhije. Jubilej so omenili tudi na 24. slovenskem slavističnem kongresu, ki je pred tedni potekal v Vipavi in Novi Gorici. Pri tem so posebno pozornost namenili njegovim gimnazijskim učbenikom. Občina Lendava, ki se med drugim ponaša z Miklošičevo gimnazijo, je s praznovanjem začela v ponedeljek. V Trstenjakovi galeriji so odprli razstavo, na kateri so prikazali njegovo zapuščino, Miklošičevo monografijo in Pravljice iz Bukovine. Sledil je dvodnevni mednarodni znanstveni simpozij v Domu kulture in v Golarjevi domačiji, na katerem so domači in tuji strokovnjaki predstavili njegovo vsestransko delo. Ogledali so si tudi dokumentarni film o Miklošiču, ki je nastal v produkciji ljutomerske gimnazije. V njem sta povzeti njegova življenjska in znanstvena pot, opremljeni s kratkimi prispevki zgodovinarjev in slavistov, ki sodijo med največje poznavalce njegovega življenja in dela. Včeraj so na Glavnem trgu v Ljutomeru odkrili doprsni kip Miklošiča, temu pa je sledila še slavnostna akademija v Domu kulture. Na Dunaju, kjer je Miklošič živel več kot pol stoletja, so dokumentarni film Franc Miklošič: človek in znanstvenik, ki je izšel tudi v nemški različici, predstavili včeraj. Danes pa so na dunajski univerzi v sodelovanju z Avstrijsko akademijo znanosti in Slovenskim znanstvenim inštitutom na Dunaju, pripravili slavnostno akademijo, na kateri so sodelovali tudi gimnazijski iz Ljutomera.

Franc Miklošič se je rodil 20. novembra 1813 v Rádomerščaku. V Gradcu je študiral filozofijo in pravo. Študij je nadaljeval na Dunaju in tam doktoriral iz obeh smeri. Med študijem v Gradcu je pripadal literarnemu krogu, v katerem je deloval tudi Vraz, na Dunaju pa se je približal Kopitarju, ki je kmalu spoznal njegovo izredno jezikovno znanje in našel v njem svojega naslednika. Nanj so postali pozorni že pri prvih znanstvenih razpravah. Napisal je obsežno Primerjalno slovnico slovanskih jezikov in Etimološki slovar slovanskih jezikov. Sestavljal tudi slovenska berila za gimnazijce, se posvečal najstarejšim rokopisom v slovenščini in raziskovanju romskega jezika z narečji. Njegovo delo je pomembno za razvoj slovenskega knjižnega jezika in za ustalitev pravopisa. Na političnem področju je Miklošič kot predsednik dunajskega društva Slovenija leta 1848 sestavil razglas z narodnimi zahtevami, katerih glavni cilj je bil združitev vseh Slovencev v „slovenskem kraljestvu“.

Miklošič je umrl 7. marca 1891. Osmrtnico, ki sta jo dala njegova sinova, je objavil tudi Ljubljanski zvon : Od neizmerne bridkosti potrta, naznanjata podpisanca, prežalostno vest, da je njiju prisrčno ljubljeni nepozabni oče pravnik in filozof dr. Frančišek vitez Miklošič, v soboto, dne 7. sušca 1891. leta ob četrt na deveto uro zjutraj, po daljši bolezni, prejemši sv. zakramente za umirajoče, v svojem 78. letu starosti, blaženo v Gospodu zaspal. Zemeljski ostanki predragega pokojnika se v ponedeljek, dne 9. tega meseca točno ob 2. uri popoldne iz smrtne hiše... prepeljejo v župnijsko cerkev Matere Božje v Josefstadtu, tukaj slovesno blagoslove in potem na osrednjem pokopališču v rodbinski raki pokopljejo. V torek dne 10. tega meseca ob 10. uri dopoldne se bode v zgoraj imenovani župnijski cerkvi darovala črna maša z biljami za zveličanje predragega pokojnika.

Slovenija, Svet
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...