Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Tone Gorjup (foto: ARO)
Tone Gorjup

Pregled domačih dogodkov od 6. do 13. septembra 2013

Slovenija | 15.09.2013, 09:40 Tone Gorjup

Pregled tedena od „petka do petka“ začenjamo z molitvijo za mir v Siriji in drugod po svetu, ki smo se ji pridružili tudi v Sloveniji. Ustavili se bomo pri župniji Velesovo, ki je praznovala visok jubilej, pri lazaristih v Celju pa je potekala mednarodna konferenca krščanskega vojaškega združenja. Na politično-gospodarski sceni je te dni v ospredju likvidacija dveh slovenskih bank, ki sta v zasebni lasti. Vlada medtem išče dodatne možnosti za polnjenje proračuna; med drugim bomo imeli dražje vinjete. Za svetlejšo plat tokratnega pregleda pa kot je že običajno, skrbijo športniki.

Tudi v Sloveniji smo molili za mir

Tudi v Sloveniji smo se v soboto, 7. septembra, pridružili papeževi molitvi in molitvi vse Cerkve za mir v Siriji, na Bližnjem vzhodu in drugih deželah, kjer divja nasilje. K molitvi je povabil tudi predsednik Slovenske škofovske konference škof Andrej Glavan, ki je dejal:“Vsi skupaj že dolgo časa spremljamo napetosti na Bližnjem Vzhodu, z bolečino opazujemo trpljenje nedolžnih prebivalcev, tudi kristjanov, ter z zaskrbljenostjo čakamo razplet zapletenih družbenih odnosov. Pobudi svetega očeta se želimo pridružiti tudi v novomeški škofiji. Zato prosim vse vernike in ljudi dobre volje, da Bogu ta dan darujete osebne in skupne molitve ter da se postite za mir na svetu in posebej na Bližnjem Vzhodu. Na ta način bomo lahko doprinesli svoj delež, da bi se širila kultura srečanja, miru in solidarnosti, kot nas je povabil papež Frančišek.“ V ljubljanski stolni župniji, so se na molitveno soboto pripravljali s tridnevnico. Med 19. in 24. uro so se papeževi molitvi in molitvi vse Cerkve za mir pridružili v slovenskem narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah, ki so ga romarji za to priložnost napolnili do zadnjega kotička. Molitvena srečanja so se zvrstila po večini cerkva v Sloveniji. Na Radiu Ognjišče pa smo ta večer prenašali molitveno uro iz kapele šolskih sester v Trstu. Sestram so se pridružili nekateri radijci in nadškof Alojz Uran. V arabskem jeziku sta desetko rožnega venca zmolili sestri iz Egipta, ki pripadata tej redovni hiši.

Velesovo praznuje

Župnija Velesovo je prejšnjo nedeljo praznovala 850. obletnico. Ustanovil jo je oglejski patriarh Ulrih II. leta 1163, leta 1238 pa je bil ustanovljen še samostan sester dominikank, ki je deloval do razpustitve leta 1782. Utrip župnije sta skozi stoletja v veliki meri zaznamovala omenjeni samostan in znana Marijina božjepotna cerkev, ki jo romarji obiskujejo še danes. Domačni so se na letošnje praznovanje pripravili z molitvenimi in drugimi bogoslužnimi srečanji, s kulturnimi dogodki, pa tudi z neposredno pripravo na praznovanje s pletenjem venčkov, postavljanjem mlajev in okrasitvijo svetišča. Slovesnost je vodil kardinal Franc Rode, ki je homilijo navezal na leto vere in se vprašal, ali je danes težje verovati kot v prejšnjih časih. Pri tem je pokazal na duhovno enotnost, ki je v slovenskem narodu vladala pred stoletjem. Danes so razmere precej drugačne, saj zahteva osebno zavzetost vsakega posameznika, ob tem da zunanje okolje krščanstvu ni naklonjeno. Kardinal Rode je še dejal, da je kristjan zaradi svoje vere lahko postavljen na preizkušnjo, a ve, da se trpljenje sedanjega časa ne more primerjati s slavo, ki se bo razodela nad nami.

Vojaki in etika

V Domu sv. Jožefa nad Celjem je v minulem tednu potekala mednarodna konferenca Združenja z imenom Apostolat Militaire International. Združenje povezuje krščanska vojaška združenja posameznih držav in vojake, ki se želijo v miru in vojni ravnati po krščanskih načelih. Konferenco, na kateri so razmišljali o pomenu krščanske etike v vsakdanjem življenju vojaka kristjana, je pripravil Vojaški vikariat Slovenske vojske. Na njej je sodelovalo šestdeset častnikov in podčastnikov iz šestnajstih držav. Uvod v srečanje je bila nedeljska sveta maša, ki jo je daroval celjski škof Stanislav Lipovšek. Na tokratni konferenci so želeli na novo ovrednotiti sporočilo drugega vatikanskega koncila. Ustavili so se pri okoliščinah, zaradi katerih je bil koncil sklican in razmerah v svetu v desetletjih po njem. Strinjali so se, da glavno sporočilo koncila ostaja aktualno tudi danes. To sta ekumenska razsežnost Cerkve in poslanstvo krščanskih laikov za oznanjevanje.

Likvidacija bank

Banka Slovenije in ministrstvo za finance sta se pred dobrim tednom dni odločila za uvedbo postopka nadzorovanega prenehanja poslovanja Probanke in Factor banke. Obe še naprej normalno poslujeta, ne smeta pa začenjati novih poslov. Dobili sta izredni upravi, nadzorno vlogo pa zdaj izvršuje Banka Slovenije. Ta je zagotovila, da so depoziti varni in bodo v celoti izplačani. Stranke bodo lahko nemoteno poslovale z bančnimi karticami ter opravljale plačilni promet in ostale bančne storitve. Tudi posojila, najeta pri teh dveh bankah, se vračajo ob nespremenjenih pogojih. Odločitev vlade in centralne banke je naletela na številne kritike. Gre za zasebni banki, ki sta obe povezani s tajkunskimi zgodbami in propadlimi nepremičninskimi posli. V Zboru za republiko so prepričani, da sedanja oblast s tem na plečih davkoplačevalcev rešuje zavoženo premoženje članov tako imenovanega omrežja Forum 21. Nadzorovana likvidacija pomeni, da je država Banki Slovenije izdala poroštvo 490 milijonov evrov za Probanko in 540 milijonov evrov za Factor banko. S tem denarjem bo centralna banka lahko v sistemu centralnih bank območja evra črpala neposredno posojilo v skrajni sili in tako zagotavljala likvidnost obema bankama do poplačila vseh vlog. Tuji finančni analitiki, se sprašujejo, zakaj likvidacija sredi stresnih testov, ki jih v obeh bankah opravljajo na zahtevo Bruslja. Domači analitik Andraž Grahek medtem opozarja, da bo država reševala lastnike, ki so ju v ta položaj pripeljali. Gre za tako imenovane dobro poučene vlagatelje, banke zavarovalnice, velika podjetja, ki z razlogom niso v jamstveni shemi; vsi ti akterji bi morali bolje poznati razmere in obvladovati svoja tveganja. In zdaj bom kot državljan, je dodal Grahek, sodeloval pri subvencioniranju izgub in napačnih odločitev teh oseb, ki so profesionalci. Po njegovem to ni pošteno. Še ostrejši so v Zboru za Republiko. Bernard Brščič je njegovem imenu dejal, da gre za zasebne banke in nesprejemljivo je, da te zapitke tajkunov danes rešujemo slovenski davkoplačevalci. Ob tem je Brščič dodal, da je tak način reševanja nevaren tudi zato, ker gre za vzorčni primer, kako banke reševati v prihodnosti. Opozoril je tudi, da je stanje v slovenskih bankah zaradi slabih posojil izjemno zaskrbljujoče. Kako se bodo na odločitev vlade, ki je obšla projekt slabe banke in prek centralne banke skuša rešiti izbrance, odzvali tuji trgi, pa bo znano v nekaj dneh.

Dražje vinjete

Vlada je minuli četrtek sprejela novo politiko cestninjenja, kar najprej pomeni zvišanje cene letne vinjete za avtomobile s 95 na 110 evrov. Mesečne in tedenske bodo ceno ohranile. Dražje bodo tudi vinjete za motorje. Letna bo po novem stala 55 evrov (zdaj 47,5 evra), polletna po novem 30 evrov (zdaj 25 evrov), le cena za tedensko ostaja enaka. Uvedene bodo nove vinjete za kombinirana vozila (tudi zaradi njih avtoprevozniki grozijo. Letna bo stala 220 evrov, mesečna 80 evrov, tedenska 40 evrov. Po kilometru pa se bodo zvišale cestnine za avtoprevoznike. Bolj bodo obremenili ekološko sporna vozila. Nova ureditev začne veljati januarja 2014. O podražitvah je vlada sicer razpravljala že pred poletjem, a je nato zaradi potrebe po dodatnih analizah odločitev preložila na čas po počitnicah.

Gospodarstveniki zaman čakajo vlado

Predstavniki gospodarstva, ki so pred enim mesecem pripravili dokument s predlogi ukrepov za gospodarsko rast, imenovan Kisik za gospodarstvo, so včeraj vlado znova pozvali k pospešitvi aktivnosti za njegovo oživitev. Kot so poudarili, gospodarstvo potrebuje kisik, nujno je takojšnje ukrepanje. Predsednik Gospodarske zbornice Samo Hribar Milič je ob tem opozoril: „Pozivamo vlado, da ukrepa, da resno premisli naše predloge ... Dajemo ji polno legitimno pravico, da dela povsem drugače. Tudi tako, če misli, da nadaljujemo z večjo javno porabo, da nadaljujemo z vsak dan večjim javnim dolgom, če mislijo, da bodo ti ukrepi pripeljali do novih zaposlitev in do nove gospodarske rasti.“ Ob tem je Milič dodal, da Slovenija potrebuje razvojno politiko, ki bo vsebovala tudi gospodarsko politiko in ne bo temeljila le na uravnoteženju javnih financ, ampak da bomo sanirali gospodarstvo, banke in celoten javni sektor v smeri večje konkurenčnosti.

Vlada je potrdila besedilo predloga novele zakona o verski svobodi in ga predložila v državni zbor za obravnavo po skrajšanem postopku. Z novelo se spreminjajo pogoji za registracijo verske skupnosti - po predlogu bo lahko versko skupnost pri nas registriralo najmanj 10 polnoletnih članov.

Kultura

Minuli torek se je z baletno predstavo Akademskega državnega baleta Borisa Eifmana iz Sankt Peterburga Bratje Karamazovi sklenil 61. Ljubljana festival. Organizatorji so z njim izredno zadovoljni, saj jim je uspelo izpeljati vse predvidene dogodke, privabili pa so tudi več gostov kot lani. Prireditve so privabile skupno 52 tisoč obiskovalcev, na odrih pa se je zvrstilo več kot 2 tisoč 500 umetnikov iz štiridesetih držav. Tudi letos se je povečalo število obiskovalcev iz sosednjih držav, Avstrije, Italije in Hrvaške.

Dokumentarec o slovenskem misijonarju na Madagaskarju Pedro Opeka, dober prijatelj, ki ga je režiral Jože Možina, je prejel še eno nagrado. Tokrat so celovečerec ki je nastal v koprodukciji TV Slovenija nagradili na mednarodnem filmskem festivalu v Džakarti. Prejel je nagrado za najboljši dokumentarec, Možina pa je bil izbran za najboljšega režiserja. V Džakarti so Opeko poimenovali za "novo mati Terezijo" in pri tem opozorili na aktualno svetovno sporočilo filma, ki podira rasne in verske predsodke. Indonezija je namreč z 240 milijoni prebivalcev največja muslimanska država na svetu, osrednji lik slovenskega filma pa je katoliški misijonar, ki se je na Madagaskarju z neverjetno požrtvovalnostjo spopadel z revščino ter s smetišč in ulic rešil že več kot 23 tisoč brezdomcev.

Šport

Slovenska košarkarska reprezentanca je v četrtek proti Italiji dosegla pomembno zmago v boju za uvrstitev v četrtfinale domačega evropskega prvenstva. Končni rezultat je bil 84:77 za Slovenijo. Eden junakov tekme je bil Zoran Dragić, ki je odlično odigral v zadnji četrtini. Po končani tekmi je dejal: „Igrala je cela ekipa. Igrali smo kot družina. Pokazali smo pravo energijo, tako kot proti Španiji. Če bomo tako nadaljevali, nas ne more nihče premagati.“ Prvi del košarkarskega evropskega prvenstva v Sloveniji, ki je potekal v Ljubljani, Celju, Jesenicah in v Kopru, se je končal že minuli ponedeljek. V nadaljevanje tekmovanja so se iz ljubljanske skupine A v drugi del uvrstile Francija, Ukrajina in Belgija, iz jeseniške skupine B Srbija, Litva in Latvija, iz celjske skupine C Španija, Hrvaška in Slovenija, iz koprske skupine D pa Italija, Finska in Grčija. Po štiri najboljše izbrane vrste v drugem delu sklepnega turnirja se bodo uvrstile v četrtfinale, nato pa sledijo tekme na izpadanje.

Košarkarsko evropsko prvenstvo poteka le še v Ljubljani, zato so mesta, ki so gostila uvodne tekme, že ocenila izkupiček športne prireditve. Vsi gostitelji so bili presenečeni nad odzivom. Večina Celjanov in navijačev, ki so prihajali z vseh koncev Slovenije in od drugod, meni, da je bila organizacija evropskega prvenstva v knežjem mestu potekala odlično. Na tekmah Slovenije je dvorana Zlatorog pokala po šivih. Tudi na Jesenicah so zadovoljni. Tekme v dvorani Podmežakla so bile v povprečju najbolje obiskane od vseh predtekmovalnih skupin prvega dela prvenstva. Povprečno si je vsako tekmo ogledalo tri tisoč petsto obiskovalcev, skupaj pa so na tekmah našteli petdeset tisoč gledalcev. Organizatorji koprske skupine eurobasketa so prav tako pozitivno presenečeni nad odzivom navijačev in domačinov. Zasedenost Bonifike je bila po dosedanjih podatkih več kot sedemdeset odstotna. Vsa tri mesta pričakujejo, da bo prvenstvo tudi dolgoročno pozitivno vplivalo na različna področja gospodarstva in turizma.

Slovenska nogometna reprezentanca je v svoji osmi tekmi kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2014 v Nikoziji minuli torek premagala Ciper z 2:0 in tako ostala v igri za pot v Brazilijo. Izbrance Srečka Katanca do konca kvalifikacij čaka še domači obračun z Norveško in gostovanje v Švici.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...