Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Generacija mladih papeža Frančiška: Prihodnost Cerkve in sveta je na vas!

Naš pogled | 16.07.2013, 15:45 Marta Jerebič

Še teden dni nas loči od svetovnega dneva mladih, ki letos poteka pod geslom Pojdite in naredite vse narode za moje učence. Svetovne dneve mladih je sredi 80. let prejšnjega stoletja ustanovil blaženi Janez Pavel II. Z množičnimi udeležbami se je rodila zgodba o uspehu. Na Filipinih leta 1995 se je dogodka udeležilo okoli 5 milijonov ljudi. Po številu jim sledita Rim v jubilejnem letu 2000 z okoli dvema milijonoma in pol udeležencev ter Madrid leta 2011 z okoli dvema milijonoma mladih.

Janez Pavel II. je svetovne dneve mladih vodil približno 20 let. Lahko bi rekli, da sta se v njegovem času zamenjali dve generaciji. Prva v 90-ih letih prejšnjega stoletja, ki je doživela padec berlinskega zidu, druga pa na pragu novega tisočletja, ki je bila priča terorističnemu napadu na trgovinska dvojčka v New Yorku in papeževemu počasnemu usihanju.

Danes se svetovnih dnevov mladih udeležuje nova generacija – generacija Benedikta XVI. in sedaj generacija papeža Frančiška. Ta generacija se namreč sooča s povsem drugačnimi razmerami in izzivi kot predhodnji dve, od globalizacije do gospodarske krize, novih tehnologij in komunikacijske revolucije. Pereči problemi so tudi brezposelnost – samo v Sloveniji je na primer vsak četrti med mladimi brez službe – nadalje mamila, duhovni in moralni relativizem, versko preganjanje, kristjanofobija in druge oblike vrste verske nestrpnosti v Evropi.

Kljub temu, da se mladina srečuje z drugačnimi razmerami, pa sporočilo ostaja enako. Vsaka generacija potrebuje srečanje s Kristusom, morda današnja zaradi obsežnosti vseh izzivov še bolj kot prejšnje.

Dogodek v Rimu sem spremljala kot udeleženka in novinarka. Spomnim se, kako nas je Janez Pavel II. leta 2000 pozval, naj bomo 'jutranje straže' in ponovil že velikokrat izrečene besede – Ne bojte se – torej naj se ne bojimo zaupati Njemu, ki nas bo vodil in dal moč, da mu bomo lahko sledili vsak dan in v vsakih razmerah.

Vse naslednje svetovne dneve mladih spremljam zgolj kot novinarka, a se mi pri vsakem dogodku takoj utrnejo spomini na leto 2000. V spominu mi posebej ostaja reka luči več kot dvomilijonske množice pri nočnem bdenju in pogled na papeža, ki se je kljub svoji bolezni med mladimi v srcu počutil kot eden izmed nas.

Naslednji svetovni dan mladih na mednarodni ravni je bil v Torontu leta 2002. Janez Pavel II., ki se je zadnjič udeležil takega dogodka, je mladim dejal: „Še tako krhek plamenček dviguje težko pokrivalo noči. Koliko več luči pa boste napravili vi vsi skupaj, če se boste zedinili v občestvo Cerkve.“ Te besede so bile še posebej pomenljive v luči terorističnega napada na New York, po katerem se je zdelo, da v svetu prevladujeta mržnja in sovraštvo. „Samo Kristus je vogelni kamen, na katerem je mogoče trdno graditi bivanje,“ je dejal papež in dodal: „Dvajseto stoletje je večkrat poskušalo shajati brez tega vogelnega kamna in graditi človeško skupnost, ne da bi se naslonilo Nanj. Izid tega je bil, da je pravzaprav zgradilo skupnost, ki je bila proti človeku! Kristjani vemo, da Boga ni mogoče zavračati ali zanikati, ne da bi pri tem ponižali človeka.“

Dogodek v Koelnu leta 2005 je bil prvi za papeža Benedikta XVI. V svojih govorih se je lotil svojih priljubljenih tem, ki se vrtijo okrog besed, kot so svoboda, vera, Resnica, Ljubezen ipd. Kljub včasih težko razumljivim teološkim izrazom pa se je Benedikt XVI. vedno znal prilagoditi svojemu občinstvu, pa najsi bodo to otroci ali odrasli, akademiki ali povsem običajni ljudje. Mladim je takrat na srce položil, da svoboda ni uživati življenje in se imeti za popolnoma samostojna bitja, ampak usmerjati se v skladu z merilom resnice in dobrega.

Na svetovnem dnevu mladih v Sydneju v Avstraliji leta 2008 je Benedikt XVI. mlade pozval, naj odprejo svoja srca moči Svetega Duha, naj pogumno rečejo DA Jezusu. Božja ljubezen, je dejal, lahko razliva svojo moč samo, ko pustimo, da nas spremeni od znotraj.

Svetovni dan mladih v Madridu leta 2011 je bil tretji in zadnji za papeža Benedikta. To je bil že čas globoke gospodarske krize, zato so bile zelo pomenljive naslednje papeževe besede „Dragi mladi, ne sprijaznite se z ničemer, kar bi bilo manj kot Resnica in Ljubezen, ne zgledujte se po nikomer, ki ne bi bil Kristus. Nobena težava naj vam ne vzame vseh moči! Ne bojte se sveta, niti prihodnosti, niti svoje šibkosti.“

Benedikt XVI. je še dejal: „Ne zadržujte Kristusa samo zase! Posredujte tudi drugim veselje nad vašo vero. Svet potrebuje pričevanja vaše vere, nedvomno potrebuje Boga.“ S tem je že napovedal letošnjo temo: Pojdite in naredite vse narode za moje učence, na katero bo svoje misli nizal papež Frančišek. Ta bo dogodku zagotovo prinesel nekaj čistega in mladostnega vetra, ki je nujno potreben v času, ko se Cerkev srečuje z velikimi izzivi od znotraj in od zunaj. Glede na dosedanje njegove govore lahko pričakujemo veliko preprostih, ne vnaprej napisanih, a zato nič manj pomenljivih besed. Vse misli, kot tudi doslej, pa bodo imele skupno eno: kako pripeljati Kristusa v središče življenja vsakega kristjana.

In kot bi svoj čas že rekli za generacijo Janeza Pavla II. in Benedikta XVI., lahko sedaj za generacijo papeža Frančiška rečemo: Prihodnost Cerkve in sveta je na vas!

Naš pogled
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...