Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Cerkev svetega Mihaela na Barju (foto: Wikipedia)
Cerkev svetega Mihaela na Barju

Obdavčitev nepremičnin Cerkve

Slovenija | 11.06.2013, 14:40 Marjana Debevec

Slovenska škofovska konferenca je v svojih komentarjih glede obdavčitve nepremičnin zadržana. Povejmo, da napovedani davek druži koalicijske stranke, ki so sicer v mnogih vprašanjih precej vsaka na svojem bregu.

Slovenska škofovska konferenca obdavčitev nepremičnin še preučuje. Po stanju registra Ministrstva za kulturo o vpisani sakralni kulturni dediščini iz januarja 2009 je v Sloveniji 6.157 sakralnih enot (tukaj so poleg cerkva in kapel šteta še različna zidana znamenja in križi). To predstavlja približno 80 % celotne kulturne dediščine v Republiki Sloveniji. Ocene vrednosti posameznih nepremičnin so na voljo na spletni strani Geodetske uprave RS. Za sakralne objekte in nepremičnine kulturnega pomena vrednosti ne moremo oceniti, saj teh enot na trgu nepremičnin ni mogoče prosto tržiti. Tistim, ki bogastvo Cerkve vidijo predvsem v zidovih kapel, cerkev, križev, kipov in drugih spomenikov, je treba povedati, da Cerkev že plačuje davek od vseh stavbnih zemljišč, davek od dohodkov pravnih oseb, davek ob prodaji nepremičnin, prispevek ob vzdrževanju gozdnih cestnin še nekaj drugih davkov. Za ponazoritev povejmo: če je vrednost neke cerkve malo več kot milijon, bi to po novem zakonu prineslo nekaj več kot pet tisoč davka na leto. In kdo bi to plačal? Verniki.

Povejmo še, da v Evropi davka na sakralne objekte praktično ne poznajo.

Državljani, ki se jim zdi predlog 0, 5 odstotnem davku sporen, lahko pošljejo mnenje o tem do 28. junija na ministrstvo za finance.

Uvodoma smo že rekli, da na komentar napovedanega davka s strani Slovenske škofovske konferenca še čakamo. Ne samo zato, ker cerkveni mlini meljejo počasi ampak tudi zato, ker je zadeva zelo kompleksna.

Vse nepremičnine v lasti Katoliške Cerkve v Sloveniji so (bile) obdavčene po veljavni zakonodaji, kar pomeni, da so obdavčene vse, razen objektov za bogoslužno rabo.

V Sloveniji je 2.901 cerkva in kapel ter znamenj. Po stanju registra Ministrstva za kulturo o vpisani sakralni kulturni dediščini iz januarja 2009 je v Sloveniji 6.157 sakralnih enot (tukaj so poleg cerkva in kapel šteta še različna zidana znamenja in križi). To predstavlja približno 80 % celotne kulturne dediščine v Republiki Sloveniji.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...