Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Škof Rožman je ležal v cerkvi (foto: Tone Ovsenik)
Škof Rožman je ležal v cerkvi

FOTO: Tudi rojaki iz Clevelanda so se poslovili od škofa Rožmana

| 14.04.2013, 05:23 Matjaž Merljak

Pretekli vikend smo se ameriški Slovenci poslovili od rajnega ljubljanskega škofa dr. Gregorija Rožmana. Poslovilna maša je bila v cerkvi Marije Pomagaj v Lemontu v bližini Chicaga. Iz Clevelanda se je napotilo tja 56 rojakov, ki so potovali v avtobusom in nekaj nas je šlo tja z osebnimi avtomobili. Iz Ljubljane je bil navzoč pomožni ljubljanski škof Anton Jamnik. Ta je imel redno nedeljsko mašo ob 11:00 in med njo je pozdravil vse rojake živeče v Ameriki in Kanadi.

Ob 13:00 uri so pogrebniki pripeljali krsto do cerkve in jo prodali nosilcem, Slovencem, zastopnikom vseh krajev, kjer smo Slovenci naseljeni. V cerkvi Marije Pomagaj so krsto z ostanki Gregorija Rožmana sprejeli škof Edvard Pevec, škof Anton Jamnik ter župnik svetega Vida Jože Božnar in tamkajšnji pater Metod Ogorevc in seveda polna cerkev vernikov. Od 13:00 do 15:00 ure, ko se je začela sveta masa, so pevci župnije Marije Pomagaj, moški zbor Špendov izmenično peli slovenske žalostinke, verniki so pa vmes molili rožni venec in se poklonili in pokropili krsto pred oltarjem.

Molitev pri Rožmanovi krsti
Molitev pri Rožmanovi krsti © Tone Ovsenik

Mašo je daroval clevelandski rojak, škof v pokoju Edvard Pevec. Somaševali so ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, čikaški pomožni škof v pokoju John Gorman ter župnik Jože Božnar in pater Metod Ogorevc. Diakon pri maši je bil Janez Vidmar. Berila sta brala rojaka iz Lemonta in Clevelanda, evangelij pa diakon Janez Vidmar.

Med sveto mašo
Med sveto mašo © Tone Ovsenik

Homilijo je imel škof Pevec sicer v angleškem jeziku in zelo čutljivo, kakor samo on zna, opisal življenje škofa Rožmana iz svojih oči, saj ga je dobro spoznal kot mladi duhovnik v župniji svetega Lovrenca, kjer je škof Rožman bival zadnja leta svojega življenja.

Škof Pevec med homilijo
Škof Pevec med homilijo © Tone Ovsenik

Izpostavil je, da je bil škof poln dobre volje, čeprav trpeče in da je vedno znal spodbujati mladega duhovnika. Težka so bila pota njegovega življenja v tujini, saj se je vedno zavedal, da bi moral biti doma na škofiji. Povedal je, da kdor ni stopal v njegovih čevljih, ne more vedeti njegove muke, njegove nesreče. Čas je, da končno le pride domov. Škof Jamnik je pa prebral pismo ljubljanskega nadškofa, dr. Antona Stresa.

Škof Jamnik v Lemontu
Škof Jamnik v Lemontu © Tone Ovsenik

Na koru so med mašo peli pevci tamkajšnje župnije s pevci iz Clevelanda, ki so se jim pridružili. Sveto obhajilo sta dajala vernikom škofa Pevec in Jamnik. Po končani maši je škof Jamnik vodil pogrebne obrede in nato je bila krsta prenešena iz cerkve v avto pogrebnega zavoda in tako smo se Slovenci v Ameriki poslednjič poslovili od našega dragega rojaka, škofa Gregorija Rožmana. Naj ga z ljubeznivim srcem tudi prejme njegova mati domovina.

Prof. Lipovec o škofu Rožmanu
Prof. Lipovec o škofu Rožmanu © Tone Ovsenik

V Clevelandu so pa v župniji Marije Vnebovzete ob 15:00 uri imeli posebno pobožnost z rožnim vencem Božjega usmiljenja in blagoslov z Najsvetejšim. To je bil spomin na Božje usmiljenje, za nas priložnost, da sebe opomnimo o našem poklicu biti usmiljeni v življenje v telesnih in duhovnih delih usmiljenja. Telesna dela usmiljenja so: lačne nasičevati, žejne napajati, popotnike sprejemati, nage oblačiti, bolnike obiskovati, jetnike reševati, mrtve pokopavati in duhovna dela usmiljenja so pa: grešnike svariti, nevedne učiti, dvomljivcem prav svetovati, žalostne tolažiti, krivico voljno trpeti, žaljivcem odpustiti, za žive in mrtve Boga prositi.

Rojaki zbrani v cerkvi
Rojaki zbrani v cerkvi © Tone Ovsenik

Na zabavnem polju so pa primorski rojaki pripravili svoj pomladanski banket v Slovenskem narodnem domu na St. Clair Aveniji preteklo soboto. Tak večer vsebuje večerjo in prosto zabavo. Začutiti je bil letos manjši obisk kot prejšnja leta.

Slovo iz Lemonta
Slovo iz Lemonta © Tone Ovsenik

V nedeljo je pa potekal takozvani button box bash, se pravi glasbeni festival harmonikarjev, ki igrajo na diatonično harmoniko. To prireditev prireja že dolgo vrsto let društvo SNPJ in mladinski pevski zbor, ki vsakič poda sredi popoldneva krajši koncert slovenskih ljudskih pesmi. Celo popoldne in večer so se na odru vrstili različni glasbeniki v različnih zasedbah, obiskovalci so to veselo spremljali in plesali.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.