Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Velika noč v Montrealu

| 09.04.2013, 13:44 Matjaž Merljak

S pepelnico, z obredom pepeljenja smo začeli postni čas in 40 dnevno pripravo na veliko noč. Ob nedeljah v postnem času smo imeli ali uro molitve pred Najsvetejšim ali križev pot. Tako pri uri molitve kot pri križevem potu je bil namen skupne molitve izprositi božjega blagoslova in božjo pomoč, da bi se zares v duhu vere župnija pripravila na obhajanje velikonočnih praznikov.

Naslednji korak priprave je bil v tednu pred cvetno nedeljo. Nekaj bolj zavzetih župljanov je delalo butarice. Bile so bolj skromne, ne tako lepe, kot jih prodajajo na tržnici v Ljubljani. Za butarice smo uporabili mačice, palmove, cipresove, smrekove in borove vejice ter trakove: bele, plave in rdeče.

Slovenska cerkev sv. Vladimirja v Montrealu
Slovenska cerkev sv. Vladimirja v Montrealu © ARO
Na cvetno nedeljo se je cerkev pri obeh mašah napolnila. Na začetku prve maše je bil kratek blagoslov, na začetku druge pa bolj slovesen. Blagoslov opravimo kar v cerkvi, procesije ne moremo narediti in tudi prostora zunaj cerkve ni, da bi se lahko ljudje zunaj zbrali k blagoslovu. Z blagoslovom butaric in branjem trpljenja smo vstopili v veliki teden.

Prve tri dni velikega tedna smo imeli mašo z nagovorom zjutraj ob 8. uri in zvečer ob 6:30. Priložnost za spoved je bila pred mašo zjutraj in zvečer.

Na veliki četrtek je bila priložnost za spoved pred mašo v spomin zadnje, ki je ob 7. uri. Kljub delavniku se nas je zbralo lepo število k božji službi. Pri nas nimamo navade umivanja nog. Po slovesnem prenosu Najsvetejšega v tabernakelj je sledilo razkrivanje oltarja. Po razkrivanju oltarja smo ostali še nekaj časa v cerkvi z Jezusom v osebni molitvi, skupno pa smo molili in premišljevali križev pot.

Na veliki petek je spet bila priložnost za spoved pred obredi, ki so se začeli ob 3. uri popoldan. Na veliki petek ni šole in tudi mnoga podjetja so zaprta, tako se ljudje lažje udeležijo obredov sredi popoldneva. Ker je bilo pri tem bogoslužju precej mlajših, smo trpljenje brali v angleščini. Vsaka druga od prošenj je bila v angleščini. Z vso resnostjo smo počastili sveti križ in se tako ob petju postnih pesmi in tihi molitvi pripravili na sveto obhajilo.

Franc Letonja, Montreal, Kanada
Franc Letonja, Montreal, Kanada © ARO
Na veliko soboto popoldan smo imeli blagoslov jedil dvakrat: ob 3. in 5. uri. Ob 3. uri je prišlo veliko ljudi. Prevladovali so mlajši. Za praznike so mnogi prišli domov iz drugih mest, da skupno praznujejo praznike. Pred velikonočno vigilijo je bila spet priložnost za spoved. Vigilijo smo začeli ob 7. uri. Pred vhodom v cerkev je bil blagoslov ognja in priprava velikonočne sveče. V cerkvi so bile luči ugasnjene, tako je bil plamen velikonočne sveče še bolj viden in smo na vabilo: Kristusova luč z globoko hvaležnostjo odpevali: Bogu hvala. Po tretjem vzkliku in odgovoru je cerkev zažarela kot v novi luči. Bogoslužje božje besede smo spet imeli v angleščini in slovenščini. Pri krstnem bogoslužju smo obnovili svoje krstne obljube in tako smo s poživljeno vero obhajali sveto daritev v čast Vstalemu Gospodu.

Na samo veliko noč je bilo vzdušje zares praznično, veselo in polno življenja. Cerkev se je napolnila pri obeh mašah. Tako kot pri blagoslovu, se je tudi na veliko noč poznalo, da so nekateri prišli k svojim na obisk za praznike. Po maši so se dokaj hitro odpravili na domove, posebej še po prvi. Doma jih je čakal žegen!

Na veliko noč sem zaželel vsem in to naj velja tudi poslušalkam in poslušalcem radia Ognjišče: Pesem nas spodbuja: Kako svetle se rane, brezsrčno mu zadane! Smrt nima več moči, nad njim, ki le Bogu živi... Naj vam Jezus, ki je iz ljubezni do nas sprejel trpljenje in smrt na križu in bil pokopan in je slavno vstal iz groba in tako premagal večnost smrti, napolnjuje srca s svojo ljubeznijo, veseljem in milostjo. Naj se po milosti in božji ljubezni velikonočno veselje nadaljuje in prinaša božji mir v vaš vsak dan, zato: veseli se, o kristjan.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.