Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Tanja DominkoTanja Dominko

Papež Frančišek navdušil tudi sodelavce Radia Ognjišče

Komentarji | 19.03.2013, 14:37

Izvolitev 266. papeža podrobno spremljamo tudi sodelavci Radia Ognjišče. V današnjem, našem komentarju boste lahko slišali, kako so papeža Frančiška sprejeli naši sodelavci.

FRANCI TRSTENJAK - Zahvaljen Gospod za papeža preprostosti, dobrohotnosti in ljubeznivosti. Naj papež Frančišek povrne Cerkvi človeški obraz, ki je odsev Božje podobnosti.

HELENA ŠKRLEC - Skromnost in ponižnost sta lastnosti papeža Frančiška, ki jih omenjajo mnogi. Načelnost in odprtost sta besedi, s katerima bi ga, potem ko sem spremljala njegove prve nastope v javnosti, opisala sama. Želim mu, da bi ohranil veselje, ki ga, kot lahko opažamo v teh dneh, rad deli naokoli. Verjamem, da smo z njim dobili zgled, kako krepiti vero in slediti Jezusu.

MARJANA DEBEVEC - Papež Frančišek je eno samo veliko presenečenje in neskončen dar od Boga. Navdušuje me njegova preprostost ter njegov neposreden in oseben odnos do vsakega človeka. Hkrati pa me je prevzel njegov izjemen čut za občestvo v Cerkvi in vzajemnost. Globoko pa se me je dotaknila tudi njegova misel, da Cerkev gradimo na križu, sicer nismo Kristusovi učenci. Ko ga pogledaš, začutiš, da je globoko duhoven človek in hkrati odprt za vse potrebe in stiske sodobnega človeka. Prevzelo pa me je tudi njegovo srečanje z novinarji, ko je na koncu dejal, da spoštuje njihova različna prepričanja, med njimi so bili namreč tudi mnogi neverni, in jim je blagoslov podelil v tišini. S tem korakom je postal oče ne le vernih, ampak vsega človeštva, ter hkrati brat vsakemu. Že po njegovih prvih nagovorih pa lahko vidimo, da nas bo v vseh teh okoliščinah življenja vedno usmerjal h Kristusu.

TONE GORJUP - "Molite zame!" Te papeževe besede sem v zadnjih dneh večkrat slišal iz njegovih ust. Drugi pa so mi povedali, da je tako prosil že prej ... vernike, duhovnike, škofe ... To kaže na zavest majhnosti pred Bogom in verjetno tudi pripravljenost "biti orodje" v njegovih rokah. Kot kaže verjame v moč molitve, pa tudi v čudeže ...

TANJA DOMINKO - Ob novem papežu Frančišku mi pride na misel stavek: “Bodi to, kar si!”. Zdi se mi, da se tega načela drži, pri tem pa ne pozabi na potrebe mnogih ljudi. Je zgled neomajne vere v Kristusa in njegovo dobroto, kot tak pa zgled nam vsem. Vesela sem, da je prevzel to zahtevno nalogo.

JURE SEŠEK - Frančišek Asiški mi je od nekdaj pri srcu. Vesel sem, da se je novi papež poimenoval po svetniku, čigar vzor je danes mnogim nerazumljiv, nenavaden, skrivnostno lep. Še lepše pa je spoznanje, da bodo tudi njegova ravnanja blizu korakom asiškega ubožca. Svet potrebuje skromne voditelje, Cerkev hrepeni po tistih, ki živijo, kar govorijo. Čutim, da bo Frančišek tudi "moj papež". Upam, da bo utišal zlobne jezike in, kot njegov zavetnik, prenovil Cerkev. Uživam v odmevih iz Vatikana, ki pričajo o njegovi skromnosti, nepredvidenih korakih, iskrenem in skromnem srcu velikega človeka in nestrpno pričakujem njegove korake v shojenih črnih čevljih.

SONJA GOVEKAR - Bog nas ima rad, saj smo dobila papeža, ki nas bo usmerjal na pot vere,ljubezni in ponižnosti, da bomo srečno prišli pred Gospodo hišo.

LIDIJA ZUPANIČ - „Papež Frančišek, blagoslovi Slovenijo!“ je le nekaj minut po tem, ko smo izvedeli kdo je papež in kako mu bo ime, zapisal sin Jakob na Facebook. In vse to je dokaz, da je papež nekaj posebnega. S prvim nastopom v vlogi vrhovnega poglavarja vesoljne Cerkve je 13-letnika nagovoril do te mere, da si je zaželel blagoslova za vso Slovenijo! To je pomembno, da v mladih vzbudi upanje! Tudi sama sem se v zadnjem času zelo strinjala z besedilom pesmi našega Marjana Buniča, kjer poje "svet potrebuje svetega Frančiška spet". Po dosedanjih nastopih, govorih, mislih, mislim, da je že med nami, da je to prav novoizvoljeni sveti oče.

Naj mu Bog nakloni potrebnih milosti, ga blagoslavlja in razsvetljuje s Svetim Duhom, da bo z dejanji preprostosti, ponižnosti zdramil svet do te mere, da bomo začeli misliti tudi na druge! Papež Frančišek, Bogu se zahvaljujemo zate!

NATAŠA LIČEN - Papež Frančišek mi je blizu v svoji preprosti a predani veri. Oči vsega sveta so uprte vanj. To veliko odgovornost nosi, obenem lahkotno, a tudi predano, kot bi nam s tem sporočal svoje globoko zaupanje Vanj. Bog je z njim, ob njegovi strani. Zgodilo se bo, kot želi Gospod. Kaj ni to sporočilo spodbude in glavno pri našem verovanju? Samo vero imejmo, vero. Pa bomo vedeli, kaj nam je storiti in komu slediti.

MATJAŽ MERLJAK - Papež Frančišek - Mr. Simpatikus. Sicer nadimek Mr. Simpatikus nekako velja za našega boksarja Dejana Zavca, a to je prva stvar, ki mi pride na misel ob novem papežu. Že njegov prvi pozdrav: dober večer ... molite zame ... odpočijte si ... je bil nadvse simpatičen, topel, prisrčen. Zame je to znak nove smeri v Cerkvi, novega duha. No, s simpatičnimi dejanji je nadaljeval, ko je kardinalom pri večerji rekel: "Naj vam Bog odpusti za to (da ste me izvolili)", pa ko je šel plačat prenočišče v Dom svete Marte, kot je blagoslovil nosečnico, ko je kardinalom ob sklepu konklava pridigal spontano, brez napisane pridige, ko je šel obiskal prijatelja v bolnišnico ... To me spominja na Janeza Pavla II. In to se mi sploh ne zdi slabo, odlično je. Komaj čakam njegovih naslednjih korakov in besed.

URŠA SEŠEK - Navdušuje me s ponižnostjo, daje mi občutek, da je del nas in ne nad nami.

ROBERT BOŽIČ - Kako varljiv je lahko prvi vtis, mi prihaja na misel, ko se spomnim prvih korakov papeža Frančiška. Skoraj nebogljeno, sprva neodločno in v zadregi je pozdravil množico na Trgu sv. Petra, globoko vdihnil, potem pa začel svoje papeževanje. Iz koraka v korak bolj odločno in z srcem. Vedno mi bo ostala v spominu njegova gesta, ko nas je vse prosil, da v tišini molimo zanj (Trg sv. Petra je utihnil) in nam je vsem nato podelil prvi blagoslov. Pa tudi zaključek nagovora novinarjem, ko je jasno dal vedeti, da ne dela razlik. Da vse spoštuje, da smo vsi božji otroci in nas vse blagoslavlja. Bog te živi Frančišek, in varuj in vodi na odločnih korakih v večjo božjo čast!

BLAŽ LESNIK - Navdušenja nad novim papežem ne skrivam. Navedel bom tri razloge. Papež Frančišek je takoj po izvolitvi, ko se je prvič pokazal javnosti, poslal v svet, preplavljen z besedami, poslal TIŠINO: nabito poln Trg Sv. Petra in milijonsko množico pred ekrani prosi, da moli zanj. Svet utihne.

Drugič. Prisotnost v drži in pristnost v dejanjih kažeta na njegovo POKONČNOST: kako bi drugače nekdo, ki je izvoljen na tako pomembno mesto, mesto naslednika apostola Petra, lahko zavrnil nekatere, v stoletjih izoblikovane navade in pričakovanja (preprosto belo oblačilo, ko je stopil na balkon, na prsih navaden, nezlati križ, zavrnil je prevoz z limuzino, namesto tega se pelje z ostalimi kardinali v avtobusu, vernike v Argentini prosi, naj raje kot za pot na njegovo umestitev, denar namenijo ubogim...). Vse to lahko stori nekdo, ki se ne ukloni pričakovanjem in ostane to, kar je. Tudi po tem, ko ga protokol sili v utečen ritual ali ko so vanj usmerjene kamere in mikrofoni.

In tretjič, kot vsak dober oče ni človek besed, ampak DEJANJA: Takoj naslednji dan po izvolitvi obišče prijatelja kardinala v bolnišnici, sam poravna stroške v hotelu. A hkrati ne govori o dobrodelnosti, temveč postavlja v središče Kristusa in duhovnost.

TIŠINA, POKONČNOST in ZGLED DEJANJA: umestitev papeža Frančiška gre lepo skupaj z današnjim praznikom sv. Jožefa. Bog ga blagoslavljaj!

ROBERT BAHČIČ - Habemus Papam - Papež Benedikt XVI. je po odpovedi petrinski službi prosil vesoljno Cerkev, da moli za novega papeža. Cerkev se je po vsem z zaupno molitvijo odzvala na to povabilo za novega Petrovega naslednika. V tem smislu bi lahko celo rekel, da papeža niso volili samo kardinali. Soudeleženost Božjega ljudstva je bila velika in je ne smemo zanemariti. Da je temu res bilo tako, se je posebej čutilo, ko smo nad Sikstinsko kapelo zagledali bel dim. Množica na trgu sv. Petra je takoj začela glasno vzklikati: “Naj živi papež!” čeprav še nihče niti ni vedel, kdo je sploh bil izbran. To je bilo nekaj izjemnega. Tu se je videla vera in zaupanje vseh, ki so bili na trgu sv. Petra. Pomembno je bilo, da imamo novega papeža. Ljudje so se začeli objemati od veselja, vzklikali, molili, peli, klicali sorodnike in prijatelje, pošiljali sporočila … Ob besedah Habemus Papam, imamo papeža, ponovno glasen val navdušenja, ki je hitro prešel v popolno tišino, da bi slišali izgovorjeno ime novega Petrovega naslednika. Kardinal Jorge Mario Bergoglio. Za trenutek se je zazdelo, kot da je množica obmolknila in se spraševala, kdo je to. Ko pa smo zaslišali ime novega papeža – Frančišek –, je sledila eksplozija veselja ter vzklikanje: “Francesco! Francesco!” Takšnega množičnega veselja še nisem doživel. Nekdo ob meni je vzkliknil: “To je delo Svetega Duha! Sveti Duh še obstaja.”.

Papež Frančišek je nekaj dni po izvolitvi tudi povedal, na kakšen način in zakaj si je izbral ime sv. Frančiška Asiškega. V misli in srce mu je prišlo na zanimiv način ob sami izvolitvi, ko mu je eden od kardinalov prišepnil: “Ne pozabi na revne, na uboge. ” V tem prav tako z gotovostjo prepoznavam delo Svetega Duha. Zares smo lahko že v prvih besedah, prvih gestah in prvih dejanjih novega papeža prepoznali odmev Frančiškove karizme. Skromnost, preprostost, nasmejanost, dobrohotnost, jasnost besed, spontana naklonjenost, molitev, Kristus v središču, usmiljenje … V teh potezah papeža Frančiška vidim smernice na poti, po kateri hodi Cerkev in vsak med nami v današnjem času. To je program za preostanek leta vere in za novo evangelizacijo, o čemer je bilo že toliko napisanega. Čas je, da evangelij zaživimo v sebi in v medosebnih odnosih. Samo tako ga bomo lahko ponesli naprej, k izgubljenim, ubogim, revnim: z nasmehom, preprostostjo, molitvijo, iskrenostjo, konkretnostjo. Čas je, da Kristus ponovno postane središče. Vsak dan znova in za vedno.

Komentarji, Radijski utrip, Naš pogled
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...