Štefan IskraŠtefan Iskra
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Robert Božič (foto: Izidor Šček)
Robert Božič

Zahtevajte slovensko!

| 12.03.2013, 14:54

Pred nami je pomlad. To vemo oziroma čutimo vsi, pa čeprav kaže, da bo zima še malo pomahala z repom. In te dni se mnogi vljudnostni pogovori ob srečevanjih z znanci začenjajo prav na to vižo in šele potem zaidejo k stvari ali pa globlje. Samo dober teden, morda dva, nazaj, pa so naše vsakdanje pogovore pogosto oblikovali pomenki o t.i. Aferi konjsko meso. Ta je zdaj kot kaže za nami, zdi pa se, da smo se ob vsem potrošniki bolj malo zamislili in posledično tudi naučili.

Pa nismo sami krivi! Podlegli smo pač medijskemu poročanju, ki gradi na aferah in žal ob tem mnogokrat pozablja na pomembna dejstva, ki bi jih lahko izluščili.

Da ne bo pomote. Velika lumparija je, če nekdo, ki mu po privzetem zaupaš in verjameš, izkoristi to tvoje zaupanje. Še posebej velika lumparija je, če na ta način bogati. Vse skupaj pa prerase v kriminal, če v svoji pogoltnosti zamiži ob temeljnem - zdravju ljudi. Preganjati pa je treba eno in drugo, lumparije in kriminal.

Pomislite koliko inšpektorjev se je minula dva meseca ukvarjalo s to afero. Ugotovitve so zanimive. Le v enem od primerov, so na Irskem ugotovili, da se je v prehranski verigi znašlo konjsko meso, obremenjeno s prepovedanimi substancami, ki jih uporabljajo pri zdravljenju športnih konj. Temeljit vseevropski nadzor je pokazal, da konjsko meso v nekaterih primerih na stari celini dela nerazumljivo dolge poti, ki so že same po sebi sumljive. V kar veliko primerih se je pokazalo, da je bilo konjsko meso, dobro zmleto, dodano v različne industrijske predpripravljene jedi, ki jih ponujajo velike trgovske verige, a so ob tem proizvajalci "pozabili" napisati, da jedi vsebujejo tudi to vrsto mesa. In zanimiv je tudi Islandski primer, ko v jedeh, v katerih bi, glede na deklaracijo, moralo biti meso, le tega sploh niso našli.

Kaj je glavni nauk te zgodbe? Da bi morali biti pri izbiri hrane še kako previdni. Bolj kot je ta procesirana, bolj kot je cenovno ugodna, boj kot je brezimna, več kilometrov kot ima za sabo, bolj nam bi morala biti sumljiva in bolj bi se je morali izogibati. Kakovost namreč stane in bolj kot je živilo industrijsko predelano, veliko lažje je vanj dodati tudi vsebino, ki tam ne bi smela biti in to dejanje celo skriti.

In če se še malo ustavimo ob vseh teh nesrečnih pitah, lazanjah, tortelinih, mesnih kroglicah in drugi industrijski hrani, v kateri so našli konjsko meso, ki ga na deklaracijah ni bilo, mi prosim povejte, kdo mi lahko garantira, da to meso ni bilo morda problematično in obremenjeno z zdravju skodljivimi snovmi? Danes je pač zaradi stopnje predelanosti te hrane in dejstva razredčitve, zadeva pravzaprav nedokazljiva. In tu je srčika problema. Kako torej zagotoviti, da do tega sploh ne bi prišlo?

Odgovor upam imajo strokovnjaki, odgovorni za varnost hrane, ki se prodaja. Prav je, da bi o tem jasno spregovorili in tako zaključili poglavje te afere, ter ljudi razbremenili ugibanj in skepse.

Sem pa prepričan, da tudi potrošniki lahko k temu prispevamo. Tako, da se odrečemo industrijski hrani tipa "pogrej in pojej" in si vzamemo nekaj več časa, ter vse te dobrote pripravimo sami. Iz mesa, ki preverjeno prihaja iz slovenskih rej in iz kmetijskih pridelkov, katerih izvor poznamo in so rasli v naši bližini. Vzelo bo sicer več časa, dalo pa bo užitek ob kuhi in nas presenetilo z okusom, ki bo nekaj domačega, pristnega in ne industrijskega.

Zavedati se namreč moramo, da se posledice Afere konjsko meso poznajo tudi pri nas. Mnogi so zmedeni in nezaupljivi. Povpraševanje po konjskem mesu, ki je sicer zelo zdravo, je upadlo, prav tako je čutiti tudi zmanjšano povpraševanje po govejem mesu. Kmetje, ki so redili konje za zakol se sicer že nekaj let soočajo z velikimi zapleti pri prodaji te živine. Tudi cena, ki so jo lahko dosegali, je bila prenizka, da bi omogočala preživetje, zdajšnje stanje pa jih vodi v obup.

V običajnih letih je veljalo, da so bližajoči se velikonočni prazniki prinesli skok v povpraševanju po vseh vrstah mesa. Letos bo velika noč zgodnja, mesarji pa te dni rejcem zatrjujejo, da je trenutno veliko več povpraševanja po prašičjem mesu in perutnini.

Vsaka prehranska afera se v obnašanju potrošnikov pozna. Dolgo odmeva v javnosti in še daljše obdobje ostaja v podzavesti. Prav je, da nas strezni in nas privede do tega, da bomo izbirali kakovostno, preverjeno, domače. Ne nasedajte akcijam, zahtevajte slovensko!

Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...