Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Marta JerebičMarta Jerebič

Indijski škofje: smrtna kazen ni pravi odgovor na nasilje

Svet | 28.01.2013, 12:33 Tone Gorjup

V odgovor na številna posilstva v Indiji je nadškofija Mumbai začela kampanjo z naslovom: 37 milijonov luči. S tem želi Cerkev v Indiji ozavestiti ljudi o vseh oblikah nasilja nad ženskami - o splavih zarodkov ženskega spola, umorih dojenčic, umorih zaradi dote, posilstvih, veliki umrljivosti mater in otrok.

Indija je v soboto praznovala 63. dan republike, med ljudmi pa je še vedno živo prisotna razprava glede vloge ženske v njihovi družbi. Mnogi so namreč še močno pod vtisom nedavnega posilstva in umora v New Delhiju. Na zadnje dogodke se je odzvala tudi Cerkev. Naslov pobude 37 milijonov luči se nanaša na zadnje štetje prebivalstva, po katerem je v Indiji prav toliko več moških kot je žensk. Zato so po vsej mumbajski škofiji v soboto zvečer prižgali 37 milijonov sveč in luči. Direktor katoliškega tednika "The Examiner" p. Anthony Charanghat je povedal, da spolno nasilje nad ženskami v Indiji obstaja že vse od začetkov nastanka države. Zločini, kot so posilstva, umori zaradi dote, napadi s kislino, uboji zaradi časti, poroke z zelo mladimi deklicami in trgovina z ljudmi, so vsakodnevni pojavi. Rešitev za te težke probleme pa Cerkev ne vidi v smrtni kazni, ampak v postopnem spreminjanju miselnosti, do katerega bi lahko prišli le s pravilno vzgojo na duhovnem in spolnem področju, v spoštovanju dostojanstva in svetosti človeškega življenja.

Indijski škofje so v izjavi za javnost zapisali, da bo nasilje vseh vrst, ne le posilstva, ampak tudi umori dojenčkov in zarodkov, ugrabitve in drugo, podrlo temelje družbe in naroda ter zaustavilo pot do miru in blaginje. Da bi ozdravili omenjene rane, škofje poudarjajo pomen celostne vzgoje človeka, h kateri naj bi svoj prispevek dali starši, učitelji, starejši, duhovni voditelji in oblast. Po njihovem prepričanju nečloveški načini preprečevanja nasilja kot sta uvedba smrtne kazni ali pa sterilizacija ne bodo učinkoviti. Željo po maščevanju mora nadomestiti odpuščanje, saj je človeško življenje dragocen Božji dar, ki ga nihče nima pravice vzeti, so še zapisali indijski škofje.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.