Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

SSK pripravlja Večer izza kongresa

| 22.11.2012, 10:54 Matjaž Merljak

Svetovni slovenski kongres v okviru Večerov izza kongresa vabi na predstavitev knjige „Moški na položajih, ženske v strahu, otroci na češnjah“ urednic Marije Stanonik in Irene Uršič. Predstavitev bo v četrtek, 22. novembra 2012, ob 18. uri, v dvorani Svetovnega slovenskega kongresa, na Cankarjevi 1/IV v Ljubljani.

Zbirka spominov na vojno za obrambo samostojne Slovenije leta 1991 vsebuje 435 spominov svojcev padlih, ranjenih, odraslih in otrok iz celotne Slovenije in onkraj meja. Bralcu na ta način omogoča podoživeti izkušnjo vojne „navadnih“ ljudi – mame, ki je izgubila mladoletnega sina, teritorialca, ki mu je izstrelek prebil oko, otroka, ki zaradi vojne ni mogel praznovati rojstnega dne… Delo želi izkazati spoštovanje vsem, ki so svoje delo in življenje prispevali za ohranitev komajda rojene samostojne in demokratične slovenske države. V knjigi je objavljen seznam vseh padlih v vojni, prvič pa je objavljen seznam ranjenih Slovencev, ki ga je pripravil predsednik Združenja vojnih invalidov 91, Jože Romšak.

O UREDNICAH

prof. ddr. Marija Stanonik, znanstvena svétnica

Kot diplomirana slavistka in etnologinja se je zaposlila na Inštitutu za slovensko narodopisje SAZU. Izpopolnjevala se je na slavističnih šolah v tujini in se udeležila več mednarodnih znanstvenih posvetovanj doma in v tujini. Magistrirala je leta 1987 na Oddelku za etnologijo Filozofske fakultete v Ljubljani in leta 1993 doktorirala iz filoloških znanosti na Filozofski fakulteti Vseučilišča v Zagrebu in 2011 na Teološki fakulteti v Ljubljani. Predavala je slovstveno folkloristiko na Oddelku za slovenistiko FF UL in na Oddelku za slovanske jezike in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Mariboru. Članica Slovenskega pisateljskega društva je od leta 1998.

Je avtorica 26 monografij in več sto znanstvenih in strokovnih člankov. Zasnovala je in ureja zbirko slovenskih folklornih pripovedi Glasovi; od leta 1988 do 2012 je izšlo 40 knjig z več kot 13000 folklornimi pripovedmi. Od leta 2002 izdaja Slovstveno folkloristiko pri Svetovnem slovenskem kongresu. Za svoje delo je prejela več priznanj, med njimi Murkovo nagrado, v letu 2012 pa Štrekljevo nagrado občine Komen.

Irena Uršič

Rojena 1979, profesorica zgodovine in geografije, kustosinja v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, se ukvarja z dokumentarno fotografijo in ustno zgodovino. Izsledke raziskav predstavlja na razstavah ter jih objavlja v publikacijah in v oddajah »Moja zgodba na Radiu Ognjišče«. Ob zaključku študija je leta 2005 izdala knjigo z naslovom »Na jurški zemlji – o planini Juršič«, nastanku vasi Juršče in o sledovih njenih prvih prebivalcev, ki je bila takoj po izidu razprodana in je doživela ponatis.

Vabilo na večer Moški na položajih ...
Vabilo na večer Moški na položajih ... © Svetovni slovenski kongres SSK

Povezava do Svetovnega slovenskega kongresa

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...