Marjan BuničMarjan Bunič
Petra StoparPetra Stopar

Misijonski duh v Mačkoljah

| 08.11.2012, 06:33 Matjaž Merljak

Majhna, značilna istrska vas z nenavadnim imenom, podružnica župnije sv. Tomaža apostola v Ospu do odrezane povezave zaradi nastale državne meje, od leta 1963 nova in najmanjša župnija s slovenskimi prebivalci-verniki v tržaški škofiji. To so Mačkolje. V dobrih šestdesetih letih se je tudi pri nas mnogo spremenilo. Nekaj pa ves čas živi - to so vedno živahne misijonske nedelje.

Komaj smo se po hudi vojni malo umirili, je ob pomoči mladega duhovnika Dušana Jakomina oživila tudi Marijina družba. V okviru te je nastal Misijonski odsek. Menda je bila ravno misijonska nedelja leta 1949, ko so nekatera dekleta tega odseka na prireditvi v Marijinem domu v ulici Risorta v Trstu z zanimanjem opazovale še srečelov v korist katoliških misijonov. In zgled se je takoj prenesel iz mesta v našo vasico.

Ob prihodu novega dušnega pastirja Stanka Janežiča so se misijonske nedelje z ustreznimi prireditvami in srečelovi še bolj razgibale in se odvijajo leto za letom neprekinjeno v naš čas. Prostovoljni prispevki na prireditvah, izkupički srečelovov, občasni darovi in določene nabirke med članicami so bili prvotno skromni denarji, ki so šli v glavnem v korist misijonarjem na terenu, a nekaj tudi v Buenos Aires za Slovensko misijonsko zvezo. Misijonarju Karlu Wolbangu v ZDA je odsek pošiljal zlasti rabljene znamke v korist tamkajšnjega misijonskega gibanja med Slovenci. Občasni denarni prispevki so šli za krst otrok v misijonskih deželah. Z dopisovanjem in pošiljanjem paketov je bil odsek povezan z misijonarjem Valentinom Pozničem v Južni Afriki. V zadnjih nekaj letih imamo nekaj primerov botrstva revnim otrokom v misijonu Ernesta Saksida v Braziliji.

Cerkev svetega Jereneja v Mačkoljah
Cerkev svetega Jereneja v Mačkoljah © ARO

V letih intenzivnega delovanja Misijonskega odseka je bilo misijonsko zanimanje v vasi kar bogato:

  • polno obiskovane prireditve z bogatimi in tudi kar zahtevnimi programi,
  • veliko naročnikov in bralcev revije Katoliški misijoni iz Argentine, Misijonskih zbornikov in Misijonske nedelje,
  • številni odrasli molivci vpisani v Družbo za širjenje vere in otroci v Družbi sv. Detinstva,
  • prireditve, predavanja in srečanja z misijonarji, podpora revnemu bogoslovcu v Indiji do njegovega mašniškega posvečenja.

Misijonska nedelja ne gre nobeno leto neopazno mimo nas tudi v naših časih. Še vedno se radi srečamo z misijonarji, radi prisluhnemo njihovim pripovedim o življenju v misijonskih krajih, radi gledamo primerne dokumentarce ali podobne prikaze življenja v nam daljnem tujem svetu. Tudi nismo še pozabili na molitev za misijone in slovenske misijonarje nasploh. Zato pa skušamo ob misijonski nedelji zlasti s prireditvijo bogatega srečelova iztržiti čim več denarja, kar pa v nobenem primeru ni dovolj za vse, ki pričakujejo tudi našo pomoč.

Tako je bilo tudi letos na misijonsko nedeljo. Skrbne gospe iz župnije Mačkolje so, kot vsako leto, po trgovinah in raznih podjetjih zbrale darila za misijonski srečelov. Vse so zavile v paketke. Prireditev se je začela v cerkvi z molitvijo za misijone, misijonarje in njihove sodelavce. Sledil je še blagoslov z Najsvetejšim. Nadaljevali smo v vaški dvorani. Po pozdravu smo se spomnili zavetnice katoliških misijonov: svete Terezije D. J. in nato začeli bogat srečelov. Srečke so kupovali že ves teden in ves izkupiček bo spet, kot vsako leto, namenjen slovenskim misijonarjem v raznih misijonskih deželah.

Poglejte tudi o prazniku češenj in novico o dvorani Stanka Janežiča.

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...