Marko ZupanMarko Zupan

Dvorana Stanka Janežiča v Mačkoljah pri Trstu

| 07.05.2012, 00:03 Matjaž Merljak

V Mačkoljah pri Trstu je v nedeljo, 6. maja 2012, slovesnost, pri kateri so dvorano stare šole poimenovali po msgr. Stanku Janežiču. Prireditev je pripravilo Slovensko prosvetno društvo SPD Mačkolje, ki letos slavi 60-letnico ustanovitve in neprekinjenega delovanja.

Ustanovni občni zbor je bil 5. maja 1952 v stavbi, ki ji domačini pravijo

"stara šola", saj je v njej vse do leta 1951 potekal šolski pouk. Vaščani, ki sta jih navduševala petje in slovenska beseda, so se zbrali ob mladem duhovniku Stanku Janežiču, pobudniku živahne prosvetne dejavnosti in izrednem organizatorju. Prav njegovemu spominu so sedanji društveni odborniki in člani postavili trajno obeležje.

S tem hvaležnim dejanjem so simbolno združili svoj prvotni sedež, svojo "zibelko", z imenom svojega ustanovitelja in duhovnega "očeta". Zamisel za poimenovanje se je porodila že na lanskem občnem zboru društva, odborniki pa so se odločili, da jo bodo uresničili maja letos ob 60. obletnici.

Msgr. Stanko Janežič je preminil septembra 2010, nekaj tednov pred smrtjo je še zadnjič obiskal njemu tako ljube Mačkolje ob priliki praznovanja vaškega zavetnika sv. Jerneja. Odslej prostore "stare šole" krasil njegova lesena upodobitev.

Mačkolje, vabilo, msgr. Janežič
Mačkolje, vabilo, msgr. Janežič © SPD Mačkolje
Podobo z njegovo značilno kretnjo je izrisal Ilario Tul, v lesenem reliefu je zaživela v mizarski delavnici mojstrov Petra Smotlaka in Iva Kolariča.

Nedeljsko slovesnost je uvedla sveta maša v župnijski cerkvi ob 11h, opoldne je sledilo poimenovanje z odkritjem in blagoslovom obeležja. Svoje spomine na msgr. Janežiča je podal dr. Drago Štoka, praznovanje je povezala pesem MePZ Mačkolje pod vodstvom Mateja Lazarja.

Poimenovanje dvorane ob 60-letnici društva predstavlja le uvod v bogato dogajanje v tem maju v Mačkoljah. Zadnji konec tedna v mesecu bo na prireditvenem prostoru "na Metežici" zaživel že 50. Praznik češenj. V počastitev jubilejne zlate izvedbe tega priljubljenega vaškega praznika so se pri Slovenskem prosvetnem društvu Mačkolje odločili, da priredijo teden pred tem glasbeni festival z naslovom "Prazničnih 50".

V soboto, 19. maja, bo v Mačkoljah nastopal Vlado Kreslin z Malimi bogovi, dan kasneje, v nedeljo, 20.maja, pa se bodo na istem prizorišču oglasile nepozabne viže Alpskega kvinteta in drugih priznanih narodnozabavnih skupin.

Več na ...

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...