Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Zavod Pelikan Karitas s programi pomoči zasvojenim

Sociala | 04.12.2012, 18:45 Petra Stopar

V decembrski oddaji Karitas smo predstavili programe pomoči zasvojenim, ki jih nudijo na Zavodu Pelikan Karitas. Svojo izkušnja boja proti odvisnosti v terapevtski skupnosti Srečanje je z nami delil tudi „za-zdravljen odvisnik“ nekdanji uporabnik Brane.

Zakaj „za-zdravljen odvisnik“? Brane pravi, da je v prvi odvisnik, in ne narkoman, saj je pogojen k odvisnostim, kar je lahko alkoholizem, narkomanija, tabletomanija ali igre na srečo. „Na vse to moram paziti, imam kronično bolezen, vem, da moram biti previden, zato se bom mestom, kjer je to tvegano, raje izogibal,“ pojasnjuje. Ob tem dodaja, da se je v Don Pierinovi komuni Skupnost Srečanje, ki jo omogoča Zavod Pelikan Karitas, na novo rodil in da je živeti lepo. „Jaz sem se spremenil in tudi moji starši, ker so me spremljali in hodili k meni na obisk. Z njimi sem vzpostavil čisto nov odnos, obudil sem vrednote. Vem, kaj je dobro zame in kaj mi je všeč, ne sledim nekim modnim trendom.“

Zavod Pelikan je nevladna organizacija, ki je bila ustanovljena leta 1998 na pobudo Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ustanovila pa jo je Slovenska Karitas. "Različni strokovni delavci ponujajo različne programe pomoči preko telefonskega svetovanja, individualnih razgovorov, dela z mladoletnimi uživalci drog – v tem okviru deluje v Ljubljani na Litijski cesti tudi celodnevni pripravljalni center, preko katerega se uporabniki vključujejo v terapevtske skupnosti", pojasnjuje strokovni vodja Aleksej Miščič. Imajo jih sedem. Enota v Bertokih je namenjena tudi celodnevnemu spremljanju pri vzpostavitvi abstinence, posebej pa deluje svetovalna informativna pisarna v Ajdovščini.

Pri Pelikanu prvi v Sloveniji izvajajo psihosocialno obravnavo za osebe z „dvojno diagnozo“, ki pomeni zasvojenost in hkratne težave v duševnem zdravju. Pri terapevtskem delu upoštevajo potrebe in zmožnosti posameznika ter sodelujejo z drugimi ustanovami s področja zasvojenosti in duševnega zdravja.

Za svojce je organizirana pomoč pri soočanju s problematiko zasvojenosti, težavami duševnega zdravja ter medosebnih odnosov (telefonsko svetovanje, skupine, družinska srečanja).

Celotnemu pogovoru s strokovnim delavcem Aleksejem Miščičem in nekdanjim uporabnikom lahko tudi prisluhnete.

Sociala, Oddaje
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...