Jure SešekJure Sešek
Jaka KorenjakJaka Korenjak

Biseromašnika Jože Horn in prelat Milan Povše

| 05.04.2012, 07:00 Matjaž Merljak

Med slovenskimi duhovniki v Argentini sta letos biseromašnika Jože Horn, ki je župnik za Slovence v Mendozi in prelat Milan Povše, ki deluje na argentinskih župnijah. V verskem tedniku Oznanilo je o njima pisal delegat dušnih pastirjev v Argentini, dr. Jure Rode.

Jubilant je bil rojen v Litiji 20. decembra 1925. Gimnazijske študije je začel v Ljubljani in jih končal v Italiji. Bogoslovne študije je opravil v Slovenskem begunskem semenišču in jih končal v San Luisu. Za duhovnika ga je posvetil škof dr. Gregorij Rožman 13. januarja 1952 v cerkvi Marije Pomočnice v Don Boscu (Ramos Mejía) skupaj s še drugimi desetimi novomašniki. Inkardiniran (vpisan) je bil v ljubljansko nadškofijo.

Kot kaplan je v letih 1952 in 1954 deloval v buenosaireških predmestjih v nadškofiji La Plata. Od leta 1954 je slovenski izseljenski duhovnik v nadškofiji Mendoza. Leta 1962 je bil imenovan za kaplana argentinske vojske; bil je župnik 8. gorske brigade s sedežem v Mendozi, ki zajema tri province.

Biseromašnik Jože Horn
Biseromašnik Jože Horn © Svobodna Slovenija
Vestno in s srcem, tudi z nekaj ponosa, je opravljal to službo do visoke starosti, prav do zadnjih let, ko je zdravstveno opešal. Vsak dan je hodil, kot je rad dejal »na komando« oziroma na sedež vojaške komande v Mendozi.

Že več kot petdeset let je dušni pastir mendoških rojakov. Oni najbolje vedo, kaj to pomeni: redna nedeljska slovenska maša, dolga leta poučevanje verouka v slovenski šoli, poroke, krščevanje, prva obhajila, priprave na birmo, skrb za bolnike in umirajoče, pokopavanje, duhovno spremljanje raznih organizacij v Slovenskem domu, obiskovanje družin in veliko skritega in tihega duhovniškega darovanja rojakom iz ljubezni do Boga.

Od leta 2005 redno objavlja v tedniku Svobodna Slovenija 'človeško-versko-narodno' koristne in tehtne duhovne misli pod stalnim naslovom »G. Jože razmišlja«.

Za 60. obletnico slovenske šole v Mendozi je gospod jubilant med drugimi pozdravnimi besedami zapisal: »Je 60 let dela in molitev za tiste, ki naj se obogatijo s slovensko zgodovino, jezikom, slovenskim veroukom in petjem domačih slovenskih pesmi. Veliko jih je šlo skozi ta slovenski tečaj. Veliko pa je bilo učnih moči, ki so svoj čas, počitek in denar vložili v ta tečaj. Delali so brezplačno. Darove, ki so jih prejeli od Boga, čas in vse ostalo poleg denarja, so darovali za dobro vseh. Vodila jih je ljubezen do otrok, do slovenskega naroda in ljubezen do tistih otrok, ki jih matere niso mogle naučiti slovenskega jezika. Vsem, ki so pri tem sodelovali, bo Bog na priprošnjo Cirila in Metoda bogato poplačal. Vsem gre naša zahvala, saj je 60 let doba, ki je ne prenese vsako gibanje. Sveti Ciril in Metod naj še dolgo varujeta naš dom in rod!« (Glasnik, Slovenske skupine v Mendozi, 60. Obletnica Slovenske šole sv. Cirila in Metoda v Mendozi 1951-2011).

Te besede, ki jih je biseromašnik Jože Horn zapisal v priznanje drugim vzgojiteljem, veljajo v polni meri tudi za jubilanta samega. Ob praznovanju 60-letnice mašniškega posvečenja in nove maše mu želimo ves potreben Božji blagoslov, močno Marijino varstvo, veliko zdravja in popolno predanost Božji volji v prihodnjih letih!

Gospod biseromašnik, ob visokem duhovniškem jubileju Vam čestitamo in se Vam zahvalimo za zgled duhovniške zvestobe, vere in velikodušnega darovanja zaupanim Vam vernikov!

Naj bo Bog sam Vaše plačilo, sedaj in v večnosti!


 

Biseromašnik prelat Milan Povše
Biseromašnik prelat Milan Povše © Svobodna Slovenija
Prelat Milan Povše je bil rojen v Trebnjem 13. decembra 1921. V družini je bilo devet bratov in sester. Gimnazijske študije je začel v Ljubljani in jih končal z maturo v Italiji leta 1946. Bogoslovne študije je opravil v Slovenskem begunskem semenišču (najprej v Italiji, nato v San Luisu). Za duhovnika je bil posvečen 13. januarja 1952 v cerkvi Marije Pomočnice v Don Boscovem zavodu (Ramos Mejía), ko je škof Rožman skupaj posvetil enajst novomašnikov. Inkardiniran (vpisan) je bil v ljubljansko nadškofijo.

Deloval je v nadškofiji La Plata: od 1952 do 1954 je bil kaplan v župniji sv. Jožefa , nato pa župnik na župniji Santa Rosa de Lima. Tam je v letih od 1955 do 1973 sezidal moderno župnišče, postavil kapelo pri podružnici in tri farne ljudske šole.

Od leta 1973 deluje v škofiji Mar del Plata oziroma po novi razmejitvi v škofiji Chascomús. V Mar de Ajó je poskrbel za restavriranje cerkve sv. Marjete Marije Alakok, zgradil župnišče in župnijsko dvorano ter zgradil cerkev v La Lucila in v San Bernardo (Nuestra Señora del Buen Viaje in Nuestra Señora de Fátima).

V naselju Nueva Atlantis (Mar de Ajó) je zgradil cerkev Nuestra Señora de los Dolores y Santo Sepulcro; ta cerkev je del kompleksa skupaj z veličastnim križevim potom (pri vsaki postaji je velik betonski križ), kjer veliko turistov, bodisi osebno opravlja to pobožnost, bodisi, da se pridružijo skupni molitvi križevega pota na vsak prvi petek v mesecu ob treh popoldne. Poleg rednega dela na fari se posebej posveča dušnemu pastirstvu med turisti.

Nekajkrat v letu rad pride v Slovensko hišo na duhovniške sestanke. Ob teh priložnostih je gospod Milan precej nadpovprečno daroval za Slovensko hišo in v dobre namene. Bog mu povrni nesebično in velikodušno dobroto!

Po 46 letih se je prvič vrnil v Slovenijo in maševal na kraju vrnjenih in pobitih domobrancev. Ob spominu na ta obisk je dejal: »Na tem kraju bi bil lahko tudi jaz skupaj z mrtvimi domobranci!«

Sv. oče Benedikt XVI. ga je ob 90-letnici življenja in ob 60-letnici mašništva imenoval za papeškega častnega prelata. Odlikovanje mu je letošnjega januarja izročil njegov škof, v Chascomús, mons. Carlos Malfa.

Gospodu biseromašniku čestitamo, da mu je Bog dal dočakati visok duhovniški jubilej! Želimo mu lepo starost in zdravja, da bi se mogel še naprej razdajati s takim navdušenjem in veseljem kot je bilo značilno za vse njegovo duhovniško življenje. Spremljali ga bomo s hvaležno molitvijo, da bi čutil Božjo pomoč in Marijino varstvo.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...