Marjan BuničMarjan Bunič
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Slovenska zastava (foto: ARO)
Slovenska zastava

Pri Vačah bo zaplapolala slovenska zastava

Slovenija | 07.04.2012, 07:00 Petra Stopar

Na današnji dan leta 1848, v letu pomladi narodov, je prvič zaplapolala slovenska narodna zastava, so sporočili iz rodoslovnega društva Heraldica Slovenica. Slovenski izobraženci dunajskega društva so namreč takrat določili slovenske narodne barve na osnovi grbovnih barv grba dežele Kranjske. V počastitev simbola slovenske samostojnosti bo na velikonočno nedeljo že tradicionalna proslava Dneva zastave v geometričnem središču Slovenije – Slivni pri Vačah.

V Spodnji Slivni bo v nedeljo po 13. uri parada zastav, praporov, narodnih noš in obiskovalcev do spomenika Slovenskega rodoljuba, kjer bo tako kot vsako leto zastavo ob 14. uri slovesno dvignila častna enota Slovenske vojske, je za naš radio povedal Jože Lajevec, dolgoletni predsednik zastavoslovnega društva Heraldica Slovenica. „Združimo se vsi skupaj pod slovensko zastavo, vstanimo v čase poštenosti, sožitja in miru. Ta dan letos pade na Veliko noč že drugič, ker imamo v predpisih zapisano, da praznujemo Dan slovenske zastave prvo nedeljo po 7. aprilu,“ je dodal.

Na vprašanje, kakšen se mu zdi odnos Slovencev in Slovenk do narodnih simbolov v tem času, Lajevec odgovarja, da se izboljšuje, da pa žal prihaja tudi do skrunitev, največkrat ravno na kraju, kjer je bila slovenska zastava obešena prvič, in sicer na Wolfovi 8 v Ljubljani, pravi predsednik Heraldice. „Še vedno pogrešamo, da bi zastava zaplapolala tudi v glavnem mestu Ljubljani, na gradu, kjer je Lovro Toman ob izobešanju prve zastave tudi zahteval, naj na gradu visi slovenska zastava.“

Poudarja, da ta simbol predstavlja našo največjo zaščito in izkazuje pripadnost slovenskemu narodu, ob tem pa z žalostjo ugotovil, da športniki v tem niso ravno dober zgled: „Na oblekah teh visoko sposobnih športnikov ne vidiš nobene oznake 'Slovenija', niti grba niti barvne identitete, ki 140 let spremlja naša življenja,“ je prepričan.

Z zadovoljstvom dodaja, da se bo proslave kot osrednji govornik udeležil tudi minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak, ki je po besedah Lajevca „prvi poklicani“, da poskrbi za boljše spoštovanje do zastave in možne kršitelje primerno kaznuje. Tega, da bi sredi države ali celo na državnih ustanovah visele umazane, raztrgane ali nepravilno izobešene zastave, si po prepričanju predsednika Heraldice Slovenice enostavno ne moremo dovoliti.

Slovenija, Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...