Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Tomšič na levici ne vidi resnega združevanja

Komentarji | 02.04.2012, 11:42 Petra Stopar

Največja opozicijska stranka Pozitivna Slovenija naj bi za popoldan sklicala srečanje voditeljev nevladnih, parlamentarnih in neparlamentarnih strank levega bloka. V Socialnih demokratih so potrdili, da je predsednik Borut Pahor že v petek sporočil, da njihovih predstavnikov na srečanje ne bo. Udeležbo so zavrnili tudi v stranki SMS-Zeleni, češ da srečanje preveč diši po polariziranju. Aktualno dogajanje za Radio Ognjišče komentiral dr. Matevž Tomšič s Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici.

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je glede iskanja možnosti sodelovanja s predstavniki strank že pred časom poudaril, da ne gre za združevanje na levici. SD-ju, LDS-u, Zaresu, Stranki za trajnostni razvoj, SMS-Zelenim in Demokratični stranki dela je namreč pred dvema tednoma poslal pismo, v katerem je navedel tri možne načine sodelovanja, med drugim pri posameznih projektih.

Tomšič: Razen antipatij do Janše strank ničesar konkretnega ne povezuje

Politični analitik Matevž Tomšič pri tem ne vidi nekega resnega združevanja, saj so si tudi omenjene stranke zelo različne, in oznaka levica lahko marsikaj pomeni. Pod to oznako lahko po njegovem mnenju uvrščamo tako „razne tajkune Jankovićevega tipa kot razne antiglobalistične borce proti kapitalizmu“. „Kaj imajo te dejansko skupnega, razen mogoče določenih političnih antipatij do Janeza Janše in njegove vlade, sicer pa te dejansko prav veliko skupnega nimajo. Ne predstavljam si, kako bi se združila Pozitivna Slovenija, stranka, ki je bila mišljena kot stranka, ki naj zasede oblast in kjer so določeni predstavniki kapitalske elite, na čelu s samim predsednikom, in pa na drugi strani Stranka za trajnostni razvoj, ki je izrazito antikapitalistično naravnana,“ pravi Tomšič. Meni, da danes poleg nekih političnih antipatij levico povezujejo edino ozka ideološka vprašanja, kot so odnos do NOB, Cerkve itd.

Odnos opozicije do vlade je po oceni predavatelja na novogoriški fakulteti nasprotujoč, kar je pričakovano. „Lahko bi pa rekli, da je opozicija pri svojih reakcijah precej nekonsistentna. Za zdaj še ni pokazala, da bi lahko ponudila neko resno alternativno,“ je dodal.

Očitki ob imenovanju Brezigarjeve smešni

Očitke nekaterih, da je imenovanje nekdanje generalne državne tožilke Barbare Brezigar na mesto državne sekretarke na Ministrstvo za notranje zadeve politično kadrovanje in zadnji poskus SDS-a posegati v neodvisnost tožilstva, pa je Tomšič označil za smešne, saj da je funkcija državnega sekretarja mesto v politiki. „Jasno, da je to imenovanje politično. Nenazadnje je gospa Brezigar v svoji karieri opravljala že ministrsko funkcijo, ki je še bolj politična. Dejstvo je, da ona ima neke politične izkušnje. Zanimivo, da tistih, ki očitajo političnost, ni nič motilo, ko je bivša generalna državna tožilka Zdenka Cerar postala ministrica. To takrat ni bilo problematično in ne vem, zakaj bi bilo tako v primeru Brezigarjeve,“ je v pogovoru za Radio Ognjišče še ugotovil profesor na FUDŠ.

Komentarji, Politika
Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...