Marko ZupanMarko Zupan
Slovenski izseljenski duhovniki v Celju (foto: ZSID)
Slovenski izseljenski duhovniki v Celju

Analizirali razmere v lokalnih Cerkvah v Evropi

| 29.03.2012, 06:59 Matjaž Merljak

Slovenski izseljenski duhovniki, diakoni in pastoralni sodelavci so se od 19. do 23. marca 2012 zbrali na redni konferenci. Tokratna je bila že 110. po vrsti in je po tradiciji potekala v Sloveniji, in sicer pri Svetem Jožefu v Celju. Omenjeni se namreč zberejo dvakrat letno, spomladi v Sloveniji, jeseni v eni od evropskih držav.

Kot je v pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal slovenski izseljenski duhovnik v Stuttgartu v Nemčiji, dr. Zvone Štrubelj, so govorili o posebnih pastoralnih razmerah, v katerih delujejo in se seznanili z novimi zahtevami, ki so postavljene pred izseljenske duhovnike. Katoliška Cerkev v Nemčiji in drugod noče vzporedne Cerkve. Tako skušajo vsak na svoj način odgovorit na ta pričakovanja: imajo skupna bogoslužja, jih povabijo na slovenske prireditve oz. gredo na njihove, se vključujejo v utrip njihovega verskega življenja. „So primeri, ko je moral duhovnik prevzeti nemško župnijo, da lahko nadaljuje z delom za slovenske izseljence,“ je še dodal dr. Štrubelj.

To od njih zahteva dodatno delo in obremenitev, a izseljenski duhovniki niso več mladi.

Z razmerami v Cerkvi na Slovenskem so se seznanili v četrtek, 22. marca 2012, ko jih je obiskal škof, ki je odgovoren za pastoralo med Slovenci po svetu, dr. Peter Štumpf.

Dan prej pa so izseljenski duhovniki lahko prisluhnili razmišljanju kardinala dr. Franceta Rodeta o položaju slovenskega duhovnika v zgodovini in njegovem položaju danes, ko se mora soočiti z izzivi sekularizirane družbe in s splošno razširjenim relativizmom.

Več

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...