Marko ZupanMarko Zupan
Meta PotočnikMeta Potočnik
Tanja Dominko (foto: aro)
Tanja Dominko

Od petka do petka: 16. - 23. marec 2012

| 25.03.2012, 06:40 Matjaž Merljak

Na današnji materinski dan referendum o družinskem zakoniku, šest okroglih miz o spravi v slovenski družbi uspelo, preiskava o ropu stoletja obrodila sadove, slovenski zunanji minister ta teden obiskal dve sosednji državi, naftni derivati spet dražji, zdravstveni zavodi se borijo z luknjo v financah, letošnja podelitev Viktorjev precej razburila javnost, za razburjenje v pozitivnem smislu pa so poskrbeli športniki.

Danes, na praznik Gospodovega oznanjenja Mariji, se končuje Teden družine, ki je tokrat zaznamovan z referendumskim odločanjem o družinskem zakoniku. Teden družine smo kot ponavadi začeli 19. marca z godom sv. Jožefa, moža Device Marije. Papež Pij IX. ga je leta 1870 razglasil za zavetnika vesoljne Cerkve, s čimer je poudaril njegovo vlogo podpornika, zaščitnika in vodnika svete družine, ki se je razširila na celotno Cerkev. Jožefov god je tudi pri nas slovesni praznik, saj je zavetnik slovenskih dežel in novomeške škofije. Sicer je bil celotni teden še posebej zaznamovan z geslom 7. svetovnega dneva družin, ki bo konec maja v Milanu: Družina: delo in praznovanje. Teden družine je bil torej predvsem priložnost, da se zavemo, kako velik dar je živeti v družini; kar pomeni o tem tudi premišljevati in odkriti način, kako naj se otroci in mladi ob delu in praznovanju pripravijo na zakonsko in družinsko življenje.

Državo pa veliko dela še čaka na področju odnosa do polpretekle zgodovine. Na šestih okroglih mizah z naslovom Osvobodimo se bremen preteklosti, da bomo živeli za prihodnost, ki smo jih pripravili v različnih krajih po Sloveniji skupaj z Družino in Teološko fakulteto, se je pokazalo, da je do sprave v slovenski družbi še dolga pot. Pravzaprav je ne ovirajo tisti, ki so bili žrtve tedanjega sistema, ampak tisti, ki so imeli takrat, v veliki meri pa tudi danes, v rokah škarje in platno. Ta teden smo na okrogli mizi v Gornji Radgoni v torek gostili akad. dr. Jožeta Trontlja, prof. dr. Stanka Gerjolja, pravnika dr. Stanislava Slatinka in prof. dr. Draga Ocvirka, v Kočevju pa so bili v četrtek z nami mag. Andreja Valič Zver, dr. Janez Juhant in dr. Tomaž Erzar. Prisluhnimo akademiku dr. Jožetu Trontlju, ki je bil kritičen tudi do zgodovinarjev. Pravi, da so preobremenjeni s svojim gledanjem skozi širokokotni objektiv. Posamezne dogodke gledajo v širšem kontekstu okoliščin, kar je mogoče znanstveno, a do posameznika krivično. Dr. Jože Trontelj je dodal, da si je treba priklicati pred oči posameznike, ko so lačni, obupani, ko slutijo svojo nasilno smrt. Hudodelstvo, ki smo mu bili priča med in po drugi svetovni vojni, je povzročilo toliko gorja in smrti, da je bilo dovolj za stoletje, morda celo več. Groza pa še ni pozabljena.

Če smo našim voditeljem še naprej hvaležni za dobro in spregledamo krivdo za zločin, ali nismo prezrli našega lastnega etičnega čuta?“ se sprašuje akademik Trontelj. Videoposnetke vseh šestih okroglih miz si lahko ogledate tudi na naši spletni strani radio.ognjisce.si.

V ropu stoletja, ki se je v SKB banki v središču Ljubljane zgodil pred dobrimi šestimi leti, se počasi sestavljajo kamenčki v mozaiku. Prejšnji petek je namreč policija prijela dva osumljenca, 34-letnega Ljubljančana in 31-letnika iz okolice Ljubljane. Le eden od obeh moških je osumljen neposredne izvršitve ropa, drugi pa je bil varnostnik v banki, so pojasnili na novinarski konferenci Generalne policijske uprave. Po njihovi oceni so storilci ropa povzročili za okoli 32 milijonov evrov škode. Po besedah vodje sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana Branka Japlja je med osumljenimi tudi 28-letnik iz okolice Ljubljane, ki pa je v tujini, zato bodo ustrezno ukrepali. Zoper trojico so podali kazensko ovadbo, hkrati pa so podali še nekaj ovadb zoper neznane storilce.

Jeseni se nam obetajo nove volitve, tokrat bomo Slovenci izbirali predsednika. Kandidaturo za jesenske predsedniške volitve je napovedal tudi Zmago Jelinčič Plemeniti. Kot je dejal, Slovenija potrebuje dobrega predsednika, ki mu ni v prvi vrsti mar le za svoje koristi, temveč za dobrobit države. Poleg Jelinčiča je kandidaturo najavil tudi neodvisni kandidat Marko Kožar. Predsednik republike Danilo Türk, ki bo prav tako kandidiral, in kandidat SDS Milan Zver sta se pred tednom dni srečala v Planici, kjer je potekalo finale svetovnega pokala v smučarskih skokih. Predsednik Türk političnega dogajanja ni komentiral, Zver pa je povedal, da si na volitvah želi predvsem čim boljše izbire in poštenega boja. Ankete sicer že kažejo neko trenutno razpoloženje v volilnem telesu, a je do volitev še nekaj mesecev, tako da se lahko še marsikaj spremeni, je dejal.

Zunanji minister Karl Erjavec je v preteklem tednu opravil dva obiska sosednjih držav, v ponedeljek se je mudil na Hrvaškem, v torek pa v Avstriji.

V ponedeljek po srečanju s hrvaško kolegico Vesno Pusić v Zagrebu sporočil, da sta sprožila pobudo za srečanje slovenske in hrvaške vlade, na katerem bi obravnavali vsa odprta vprašanja. Pusićeva je po novinarski konferenci izrazila upanje, da bo do srečanja prišlo do poletja, s tem se strinja tudi Erjavec, ki meni, da je treba izkoristiti pozitivno vzdušje med državama.

Ministra sta se dotaknila tudi mešane komisije za odprta vprašanja, ki po besedah Erjavca naj ne bi bila več "gasilska komisija", temveč bi začela odpirati vprašanja razvoja in sodelovanja v energetiki, prometu in črpanju sredstev iz evropskih skladov.

V torek pa se je Erjavec mudil na Dunaju. S tamkajšnjim zunanjim ministrom Spindeleggerjem sta govorila o položaju slovenske manjšine v Avstriji kot tudi o položaju nemško govoreče skupnosti v Sloveniji ter o dvostranskem gospodarskem sodelovanju med državama.
Avstrija sodi med najpomembnejše zunanjetrgovinske partnerice Slovenije. Po številu tujih naložb v Sloveniji pa je Avstrija na prvem mestu. Spindelegger je dejal, da želita obe državi okrepiti sodelovanje znotraj Unije. „Govorila sva, kako se skupaj spopadati s preteklostjo, pomembna tema je bila slovenska manjšina v Avstriji in tudi nemško govoreča skupnost v Sloveniji. Strinjala sva se, da bova na področju Zahodnega Balkana tesno sodelovala. Hrvaška bo postala pomembna, 28. članica Evropske unije, ampak ne smemo pozabiti na ostale. Skupaj si moramo prizadevati, da bodo imele države Zahodnega Balkana evropsko prihodnost. To je pomembno za obe naši državi in oba si bova za to prizadevala.“ Minister Erjavec se je sestal tudi s predsednikom Hainzem Fischerjem.
Drobnoprodajne cene naftnih derivatov v Sloveniji so se v torek spet zvišale na nove rekordne vrednosti. Neosvinčeni 95-oktanski bencin se je podražil za tri cente na skoraj evro in pol, neosvinčeni 100-oktanski bencin za 3,1 centa na evro in pol, dizelsko gorivo pa za 2,2 centa na nekaj manj kot 1,4 evra za liter. Dražje je tudi kurilno olje, in sicer se je cena zvišala za 1,6 centa na 1,04 evra za liter.

Na Inštitutu Jožef Štefan v Ljubljani so ta teden potekali 20. dnevi Jožefa Štefana. Že od ponedeljka se vrstijo razna predavanja, okrogle mize in kulturni dogodki. Svojevrsten vrh teh dni predstavlja sredina akademija, na kateri so podelili odličja Jožefa Štefana. Zlate znake Jožefa Stefana so prejeli raziskovalci dr. Jernej Mravlje, dr. Petra Brožič in dr. Andrej Gams. Gre za najodmevnejše doktorante v zadnjih treh letih iz naravoslovno-matematičnih, tehniških ved, ter ved o življenju. Enotedenska prireditev se je končala včeraj, na obletnico rojstva Jožefa Stefana, ko so imeli na inštitutu dan oprtih vrat.

Včeraj je povsod po državi potekala akcija Očistimo Slovenijo, pri kateri pa ne gre samo za čiščenje, gre za upanje, da se bo dolgoročno premaknilo na bolje. Obenem gre za spremembo kolektivne zavesti, saj želimo, da postane odvažanje odpadkov v naravo nesprejemljivo, je pred začetkom poudarila vodja akcije Petra Matos. Društvo Ekologi brez meja upa, da ta in podobne akcije odprejo širšo razpravo o ravnanju z naravnimi viri, da ljudje spoznajo, da je v interesu vsakega posameznika, da živimo v čistem in varnem okolju brez odpadkov. Akciji se je pridružila tudi katoliška Cerkev. Podpira namreč cilj akcije, to je iz narave odstraniti odpadke, ki ogrožajo okolje in kakovostno sobivanje vseh živih bitij.

V Cankarjevem domu so pred tednom dni razglasili dobitnike viktorjev za najvidnejše slovenske medijske dosežke v letu 2011. Nagrado za življenjsko delo je dobil dolgoletni sodelavec RTV Slovenija Mito Trefalt za prispevek k razvoju rekreativnega in zabavnega TV programa, za posebne dosežke pa ekipa Centra urbane kulture Kino Šiška. Sama prireditev pa je v javnosti vzbudila veliko ogorčenja zaradi precej politikantskega sporočila in tudi zaradi žalitev kristjanov. Tudi vodstvo RTV Slovenije je izrazilo ogorčenje in oddajo umaknilo iz spletnega arhiva. Boštjan M. Turk pa je že izstopil iz Akademije Viktor. Sistem podeljevanja viktorjev je namreč tak, da nekaj več kot 40 članska Akademija Viktor anonimno glasuje za najboljše oddaje, voditelje in podobno, potem pa med nominiranci izbira javnost. Problem je v tem, da oddaje, ki so lahko med gledalci zelo pozitivno sprejete, med člani akademije niso in tako nimajo možnosti za nagrado. Kot tako je omenil dokumentarni film Jožeta Možine o misijonarju Pedru Opeki, ki deluje na Madagaskarju. Film si je namreč ob predvajanju na TV Slovenija ogledalo 300.000 gledalcev, o čemer po besedah Turka ostali nominiranci lahko le sanjajo. Zato meni, da bi bila potrebna temeljna prevetritev mehanizma podeljevanj, ki bi moral za vselej izločiti institut akademije, nominirance pa izbirati zgolj po gledanosti ter kriterijih, ki jih oblikujejo gledalci.

Šport

Slovenski smučarski skakalec Robert Kranjec je osvojil mali kristalni globus za seštevek svetovnega pokala v poletih. Drugo serijo tekme v Planici so namreč odpovedali zaradi premočnega vetra. Tako so obveljali izidi po prvi seriji. Zmagal je Avstrijec Martin Koch pred Švicarjem Simonom Ammannom. Kranjec je zasedel tretje mesto. Veliki kristalni globus je osvojil Norvežan Anders Bardal.

Tina Maze si je po svoji tristoti tekmi v svetovnem pokalu v karieri zagotovila drugo mesto v skupnem seštevku pokala, kar je najboljši dosežek v zgodovini slovenskega alpskega smučanja, bronasto medaljo pa je osvojila v slalomskem seštevku. V slalomu na finalu v Schladmingu je bila 13.. Zmagala je Avstrijka Michaela Kirchgasser. Veliki globus je prav tako že dolgo pred finalom pripadel Američanki Lindsey Vonn.

Martina Ratej iz celjskega Kladivarja je preteklo soboto na 12. evropskem atletskem zimskem pokalu v metih, zmagala v metu kopja s 63,59 metra in ponovila uspeh izpred dveh let.

Ob koncu še nogomet.

Nogometaši ljubljanske Olimpije so v sredo v 25. krogu 1. slovenske nogometne lige izgubili proti Mariboru z 1:2. V največjem slovenskem nogometnem derbiju sta se tretjič v sezoni pomerila drugouvrščena Olimpija in vodilni Maribor. V prvih dveh obračunih je bila uspešnejša Olimpija z zmago doma in remijem v gosteh, tokrat pa je v uvodu obeh polčasov dobila po zadetek, tako da je Maribor s skupno 18. zmago v tem prvenstvu naredil nov velikanski korak k ubranitvi naslova.

Vijolični imajo zdaj 15 točk pred zeleno-belimi, ki so prekinili niz treh spomladanskih zmag, in praktično le še čudež jim lahko odvzame nov, že deseti, naslov.

Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...