Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež Kubancem: Samo resnično svobodni lahko gradite boljšo družbo

Svet | 29.03.2012, 16:29

Papež Benedikt XVI. se je vrnil s svojega 23. apostolskega potovanja zunaj Italije, med katerim je najprej obiskal Mehiko in nato še Kubo. Polet iz Havane v Rim je trajal približno 11 ur. Slovo svetega očeta v kubanski prestolnici je zmotil dež, a njegove besede niso ostale preslišane.

Deževalo je že, ko se je Benedikt XVI. s papamobilom še zadnjič popeljal po ulicah Havane. Številni, ki so ga prišli pozdravit, so ob tem pripomnili, da je šlo pravzaprav za blagoslov. Sklepna slovesnost je bila v poslopju tamkajšnjega mednarodnega letališča, papež se je pri njej poslovil od kubanskih škofov in predstavnikov oblasti. Kot že nekajkrat prej, se je spomnil svojega predhodnika Janeza Pavla II., ki je, kot je poudaril Benedikt XVI., leta 1998 na Kubo prišel kot glasnik resnice in upanja. Ob tem je dodal, da se je tudi sam na pot odpravil kot romar. "Prišel sem kot priča Jezusa Kristusa, trdno prepričan, da se tam, kamor pride On, obup umakne upanju, dobrota prežene negotovosti, živa moč pa odpre obzorje za nenavadne in ugodne priložnosti," je poudaril.

Kristusovo oznanilo, ki ga je prinesel, in spodbuda k novi evangelizaciji, lahko po njegovih besedah oživita in okrepita vero, da se vsi odgovorni ne bodo prenehali truditi za blaginjo in napredek. Kot je še poudaril papež, v resnični razvoj vodi Kristusova pot. Zato bo tudi po koncu svojega obiska molil, da bo Kuba hiša vseh in za vse Kubance, pri čemer je mislil številne, ki živijo v izgnanstvu. Spoštovanje svobode je pravi odgovor na zahtevo po dostojanstvu vsakega človeka. Samo resnično svobodni lahko Kubanci gradijo družbo, v kateri se bo vsak čutil kot nepogrešljiv ustvarjalec prihodnosti svojega življenja, družine in domovine.

Svobode po besedah svetega očeta ne smejo omejevati notranje oblasti, prav tako se papež ne strinja z zunanjimi omejitvami, kot je na primer ameriški embargo proti Kubi. Ob tem je dodal, da morajo pri gradnji družbe sodelovati vsi. "Naj se nihče ne čuti oviranega sodelovati pri tej vznemirljivi nalogi, ker morda misli, da bo prikrajšan za lastno svobodo, naj ne bo nihče izključen zaradi brezbrižnosti ali pomanjkanja materialnih sredstev. Položaj ni lahek, saj gospodarska blokada, vsiljena od zunaj, nepošteno obremeni prebivalce," je povabil. Vse težave je treba po papeževih besedah reševati s potrpežljivim in pristnim dialogom, z medsebojnim razumevanjem in poslušanjem. Papež je Kubi zaželel, naj moč za prenovo osebnega in družbenega življenja zajema iz vere.

"Hasta siempre," je še pozdravil, preden se je povzpel na letalo. Obenem je prosil Boga, naj blagoslovi prihodnost Kube.

Svet, Cerkev po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...