Slavi KoširSlavi Košir
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Benedikt XVI. Kubo pozval h krepitvi verske svobode

Svet | 28.03.2012, 20:23 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. je tretji in zadnji dan svojega obiska na Kubi začel z mašo na Trgu revolucije v Havani. Nato se je na apostolski nunciaturi srečal z nekdanjim kubanskim predsednikom Fidelom Castrom, ki bo avgusta dopolnil že 86 let. Sveti oče se bo s Kube poslovil pol ure pred polnočjo po našem času, v Rimu pa ga pričakujejo jutri okoli desetih dopoldne.

Svete maše na Trgu revolucije v kubanski prestolnici se je udeležilo približno 300.000 ljudi, papež pa je oblasti v pridigi pozval, naj še okrepijo versko svobodo. Izrazil je veselje, da je prišlo do korakov naprej, da lahko Cerkev opravlja svoje poslanstvo ter javno in odprto oznanja svojo vero. “Kljub temu pa je treba narediti še nove korake v tej smeri, zato želim oblasti spodbuditi, da okrepijo tisto, kar je že bilo doseženo na tem področju in nadaljujejo po tej poti pristnega služenja v skupno dobro celotne kubanske družbe,” je dejal papež.

Dodal je, da verniki prispevajo svoj delež družbi, zato večja verska svoboda lahko le utrjuje sožitje med ljudmi, goji upanje v boljši svet, ustvarja pogoje za mir in skladen razvoj, hkrati pa ustvarja temelje, na katerih je mogoče zagotoviti pravice prihodnjih rodov.

Vera in razum ključ do resnice

Benedikt XVI. je v pridigi spregovoril še o veri in razumu kot dveh ključih, s katerima iščemo resnico. Kdor deluje nerazumsko, ne more postati Kristusov učenec, je dejal papež.

Ob tem je spomnil na dediščino Felixa Varele, kubanskega duhovnika, pisatelja, učitelja in borca za človekove pravice iz 19. stoletja. Postavil ga je za zgled, kako doseči resnično družbeno preobrazbo oziroma oblikovati krepostne ljudi, ki bodo spodbudili svoboden narod. Takšna družbena preobrazba je najprej odvisna od človekovega duhovnega življenja. Ob tem je papež dejal: “Kuba in svet potrebujeta spremembo, vendar pa se bo to zgodilo samo, če bo vsakdo iskal resnico in izbral pot ljubezni, sprave in bratstva.”

P. Lombardi: Papeževa prisotnost krepi Cerkev na Kubi

Sicer pa papeževa prisotnost krepi Cerkev na Kubi, je v pogovoru za Radio Vatikan poudaril vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi: “Cerkev na Kubi doživlja razcvet, saj te slovesnosti – romanje in jubilejno leto Device usmiljene ljubezni – presegajo vsa pričakovanja. Predstavljajo milost in notranjo oživitev Cerkve in kubanskega naroda. Treba je poudariti to duhovno razsežnost. Poleg tega papež s svojo prisotnostjo daje spodbudo in pomeni globoko verski milostni trenutek.

Svet, Cerkev po svetu
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...