Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Učenci solidarni do afriških sovrstnikov

Svet | 11.02.2012, 11:00 Petra Stopar

V sklopu mednarodnega projekta osveščanja o podnebnih spremembah s poudarkom na Afriki je Slovenska Karitas osnovne in srednje šole povabila k izvajanju posebnih delavnic.

Likovne, ustvarjalne, literarne ter interaktivne delavnice so potekale v 147 osnovnih in 26 srednjih šolah v novembru in decembru, pod vodstvom več kot 140 mentorjev. Učenci so ustvarjali ob razmišljanju po ogledu risano-dokumentarnega filma Prihodnost je v naših rokah, računalniške predstavitve o problematiki, dokumentarnega filma iz Zambije Natwange – Veselimo se, filma J. Mitwaja o okoljski problematiki v Zambiji, foto-govorice ter dramske zgodbe Popotovanje štrka Simona.

Učitelji in prostovoljci Karitas so želeli učence in dijake spodbuditi k razmišljanju in pogovoru o tem, kaj povzroča podnebne spremembe in kakšne so njihove posledice za življenje njihovih vrstnikov v revnejših državah kot npr. v Afriki. Ob tem so želeli prebuditi občutek odgovornosti do ravnanja z okoljem in solidarnosti do vseh, ki jih posledice podnebnih sprememb najbolj prizadenejo.

„Učenci in dijaki so izdelovali Zemlje, žoge, hobotnice in ostale izdelke iz odpadne embalaže, lične tablice, ki jih bodo opozarjale na varčevanje z vodo, energijo, na ločevanje odpadkov, mandale, ki prikazujejo otroke različnih ras, sklede iz odpadnega papirja, igrali naš spletni kviz, skozi delavnico in igrico o Bušmanih spoznavali, kako težko si je natočiti kozarec vode, ko je primanjkuje“, so zapisali na Karitas zapisali v sporočilu za javnost.

Spletno razstavo izdelkov učencev si lahko ogledate tu.

Svet, Cerkev na Slovenskem, Sociala, Hrana in okolje
Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media) Papež na srečanju z mladimi v Benetkah (photo: Vatican Media)

Papež v Benetkah

Papež Frančišek se je dopoldne mudil v Benetkah. V mestu na vodi se je mudil približno 5 ur, v tem času pa obiskal ženski zapor, nagovoril umetnike na beneškem bienalu in se srečal z mladimi, ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...