Marjan BuničMarjan Bunič
Jakob ČukJakob Čuk

Avstralija: 60 let Misli

| 26.01.2012, 05:10 Matjaž Merljak

Na praznik Spreobrnjenja apostola Pavla 25. januarja 1952 je v Avstraliji začel izhajati prvi slovenski list z naslovom Misli. To je informativna revija za versko in kulturno življenje tamkajšnjih Slovencev. Izdajati sta ga začela frančiškana, ki sta pol leta pred tem začela s pastoralnim delom med rojaki na tej celini. Misli so ob svoji 60. obletnici izhajanja edina slovenska tiskana revija v Avstraliji, ureja pa jo p. Ciril Božič s sodelavci.

Frančiškana p. Beno Korbič in p. Klavdij Okorn sta leta 1951 v dokaj težkih razmerah začela zbirati rojake pri nedeljskem bogoslužju. Država in krajevna Cerkev jima pri tem nista bili v oporo. Zato sta po zgledu ameriške Ave Marije začela razmišljati o reviji, ki bi lahko prišla tja, kamor brez dovoljenja urada za priseljence sama nista mogla.

Za tisti čas jima je uspelo nekaj nezaslišanega: v nekaj mesecih sta pridobila dovoljenje za izdajanje slovenskega mesečnika. Tako je že januarja 1952 izšla prva številka Misli. S pomočjo lista sta vzpostavila stik z rojaki, ki so bili raztreseni po vsej celini.

Za njima se je na uredniškem mestu zvrstilo še pet frančiškanov.

Naslovnica Misli ob 60-letnici
Naslovnica Misli ob 60-letnici © Stičišče avstralskih Slovencev
Že deseto leto za redno izhajanje Misli skrbi p. Ciril Božič, ki je o poslanstvu revije dejal: Misli so obiskovale in še obiskujejo naše rojake, potrjujejo jih v veri, v slovenstvu. Prinašajo sporočila in obvestila o tem, kaj se dogaja v naši slovenski skupnosti. Imamo kar precej dopisnikov iz različnih koncev Avstralije tako da povezujejo naš slovenski rod pod Južnim križem ...

Misli, ki so bile v času komunistične oblasti del prepovedane literature, zdaj legalno prihajajo tudi v Slovenijo, vsa leta pa imajo naročnike tudi na drugih celinah. Dostopne so tudi na spletnem naslovu Stičišča Avstralskih Slovencev (glej levo).

Ob 50. obletnici Misli, je v Koledarju Mohorjeve družbe za leto 2002 izšel izčrpen zapis o nastanku in zgodovini te revije (več v prilogah).

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...