Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Organizacije civilne družbe za ministra

| 21.12.2011, 10:49 Matjaž Merljak

Štiri organizacije civilne družbe iz Slovenije, ki v svojih programih skrbijo za povezovanje Slovenije z rojaki v sosednjih državah in po svetu, se v skupni izjavi zavzemajo, da bi nova vlada upoštevala zakonodajo in imenovala ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Izjavo v celoti objavljamo:

Organizacije civilne družbe, ki delujemo na področju povezovanja s Slovenci v zamejstvu, zdomstvu in izseljenstvu, pozivamo predstavnike naše nove zakonodajne oblasti in novonastajajoče izvršne oblasti, k spoštovanju ter ohranitvi obstoječe sistemske ureditve, kot jo določa Zakon o odnosih Republike Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja. Zadevni krovni Zakon določa, da ustavne naloge Republike Slovenije na področju skrbi za Slovence zunaj njenih meja in na področju sodelovanja z njimi izvajata predvsem dva sistemsko-politična subjekta: parlamentarna Komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu in samostojna vladna služba, imenovana Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu. Za slednjega Zakon določa, da ga vodi predstojnik, ki je član vlade v rangu ministra (brez listnice). Sedanji sistemsko-upravna umestitev, ureditev in status Urada so se v zadnjih letih pokazali in dokazali kot optimalna, še več, kot daleč najboljša od vseh rešitev, ki smo jih znotraj sistema izvršne veje oblasti imeli pred tem. Od snovalcev nove upravno-politične ureditve zato pričakujemo, da bodo prepoznali izjemno vlogo in pomen Urada kot samostojnega državnega organa z ustreznim statusom.

Četrtina slovenskega narodnega telesa biva zunaj meja matične slovenske domovine; zelo velik odstotek rojakov v zamejstvu, zdomstvu in izseljenstvu ima tudi državljanstvo Republike Slovenije. Ta velika ter pomembna skupnost Slovencev pričakuje, da se status organa, ki je v upravno-političnem sistemu slovenske države zadolžen zanje, ne bo spremenil; zlasti, da se v nobenem primeru ne bo spremenil na slabše! Temu njihovemu pričakovanju se soglasno in v celoti pridružujemo tudi vsi mi.

V Ljubljani, 21. decembra 2011

Svetovni slovenski kongres

Slovenska izseljenska matica

Izseljensko društvo Slovenija v svetu

Rafaelova družba

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.