Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Varnostni svet OZN (foto: Wikimedia Commons)
Varnostni svet OZN

Slovenija umaknila kandidaturo za sedež v Varnostnem svetu

Politika | 25.10.2011, 13:55 Petra Stopar

Slovenija je umaknila kandidaturo za sedež v Varnostnem svetu. Bitko za mesto v najpomembnejšem organu Združenih narodov je bila z Azerbajdžanom, a mu je morala priznati premoč. Zunanji minister Samuel Žbogar je razočaran nad kampanjo, ki jo je vodil Azerbajdžan. Večina parlamentarnih strank obžaluje, da Sloveniji ni uspelo priti v svet, izid pa označuje kot pričakovan.

Slovenija je po 16 krogih glasovanj včeraj odstopila od nadaljevanja tekme za sedež v Varnostnem svetu v letih 2012 in 2013. Tako je pripadel Azerbajdžanu. Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar je bil v odstopnem govoru kritičen do kampanje tekmecev. „V tekmo za sedež v Varnostnem svetu smo stopili pred 11 leti. Verjamemo, da smo dobra kandidatka in bi dobro zapolnili sedež v Varnostnem svetu. Naša kampanja je bila vedno za Slovenijo, za vrednote, ki jih predstavljamo. Nikoli nismo vodili kampanje proti kateri koli drugi kandidatki. Ne odobravamo, kako je potekala ta kampanja in kako so potekale te volitve. Vendar pa trenuten rezultat govori sam zase in podpora tega telesa je očitna. Zato umikam našo kandidaturo in se zahvaljujem vsem državam, ki so ostale z nami in nas podpirale.“ Pri tem je požel bučen aplavz navzočih diplomatov.

Po petkovih devetih krogih glasovanja, ko je Azerbajdžan po prvotnem zaostanku povedel s 113 glasovi proti 77, se je tekma nadaljevala včeraj in Sloveniji je sprva celo uspelo zmanjšati zaostanek za devet glasov, a je kavkaška država proti koncu dneva znova pridobila več glasov. „Te volitve so bile morda le v prvih krogih o Sloveniji in Azerbajdžanu. Bolj ko so se krogi nadaljevali, manj pomembno je postajalo, kakšna je Slovenija, kakšna je ekipa tukaj, kako smo vodili kampanjo,“ je dejal Žbogar in omenil izjemno aktivno podporo Turčije in Rusije Azerbajdžanu. Slovenijo so na koncu podpirale države Evropske unije in ZDA. Po ministrovih besedah je grenko spoznanje teh volitev, da ima EU problem v generalni skupščini. „Zaradi sedeža, ki smo ga iskali, zaradi Libije, zaradi Sirije in drugih razlogov,“ je dejal.

Kampanjo je ocenil kot zelo dobro, čeprav je priznal, da je vedno mogoče narediti še več. „Največji problem je bilo članstvo v EU, pri čemer ne moremo veliko pomagati,“ je dejal Žbogar in dodal, da se tega v začetku kampanje niti niso zavedali. „Ponesrečene so bile tudi izjave doma o moji udeležbi na vrhu Gibanja neuvrščenih in nakazovanje drugačne zunanje politike, kar je Azerbajdžan zlorabil in pri nekaterih državah vzbudil dvom, ali so stališča, ki jih trenutno zagovarjamo, predvsem glede Palestine, stališča, ki jih bo Slovenija zagovarjala tudi po volitvah. Takrat smo izgubili kakšno arabsko državo, če ne vseh,“ je dejal Žbogar.

Minister Samuel Žbogar glasuje v Varnostnem svetu; foto: MZZ RS
Minister Samuel Žbogar glasuje v Varnostnem svetu; foto: MZZ RS © Ministrstvo za zunanje zadeve RS

Na odstop Slovenije od kandidature so se odzvale parlamentarne stranke, ki so povečini izrazile obžalovanje, obenem pa izid označile kot pričakovan. Predsednik SDS-a Janez Janša je prepričan, da je članstvo v Varnostnem svetu pomembno, upa pa, da bo poraz prinesel streznitev in realen pogled na težo slovenske zunanje politike danes. Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič meni, da je Slovenija, namesto da bi si pridobila vrsto novih prijateljev, dobila kar nekaj novih sovražnikov. Prav tako bi po njegovem morala odstopiti od kandidature že prej in na ta račun iztržiti investicije iz Azerbajdžana.

Politika, Evropska Unija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...