Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tone GorjupTone Gorjup
Ljubljanski nadškof dr. Anton Stres (foto: ARO)
Ljubljanski nadškof dr. Anton Stres | (foto: ARO)

Nadškof Stres pri akademski maši o sposobnostih in darovih

Cerkev na Slovenskem | 12.10.2011, 11:28 Tone Gorjup

Univerze in druge visokošolske ustanove v Sloveniji so v prejšnjem ali pa v tem tednu začele z novim akademskim letom. Ob tem se v univerzitetnih središčih vrstijo maše v čast Svetemu Duhu. Nocoj bosta akademski maši še v celjski in mariborski stolnici. V Novem mestu so imeli študentsko mašo že minuli petek. Sinoči pa sta za blagoslov profesorjev in študentov pri njihovem delu v Kopru in Ljubljani maševala škof Metod Pirih in nadškof Anton Stres.

V stolnici Sv. Nikolaja so se sinoči zbrali študentje, profesorji in dekani nekaterih fakultet Univerze v Ljubljani. Mašo je daroval nadškof Anton Stres, pri oltarju pa so se mu pridružili profesorji teološke fakultete in duhovniki, ki se posvečajo pastorali študentov. Nadškof Stres je pridigo navezal na Jezusovo priliko o talentih, ki nas spodbuja k odgovornosti za darove, ki smo jih prejeli. Ti darovi, med katerimi je na prvem mestu življenje, za njim pa vrsta sposobnosti, so nezaslužen, zastonjski dar, so milost je dejal nadškof Anton Stres. „Bog nam jih je zaupal, ker verjame v nas, da si bomo z njimi znali sami pomagati in jih porabiti v prid sebi in bližnjim.“ Če bomo to delali iz odgovornosti pred Bogom, bo to naša največja zahvala. Ob tem je nadškof opozoril na kritični trenutek, ki ga preživlja naša domovina in z njo večji del evropskega okolja. Oziramo se za modeli in ideali prihodnje, bolj pravične gospodarske in politične ureditve. Glede tega je nadškof Stres dejal, da je za katoličana dobra tista ureditev, ki omogoča vsem, posebej mladim, ugodne razmere za razvoj njihove lastne ustvarjalnosti. „Ne iščemo torej ureditve, kjer bi drugi delali za nas in namesto nas, ampak ureditev, ki bo spodbujala in krepila našo pridnost, delavnost, odgovornost in ustvarjalnost. To pa je ureditev, ki je vredna tega imena u-red-itev, se pravi, kjer vladajo red in pravični zakoni ter se spoštujeta in pravično nagrajujeta delo in prispevek vsakega člana skupnosti.“ Po mnenju nadškofa je to edina trdna in trajna podlaga vsakega narodnega in političnega občestva. Ob koncu nagovora je nadškof vsem zaželel blagoslova v novem študijskem letu.V ljubljanski stolnici bo nocoj še tako imenovana „rdeča maša“, pri kateri bodo že sedmo leto zapored zbrali pravniki in študentje prava. Ob začetku akademskega leta oziroma sodnega obdobja bodo prosili Svetega Duha za pomoč in razsvetljenje pri delu in študiju.

Visokošolska središča so imela že od nekdaj tudi svoje cerkve. Tudi danes imajo univerze po svetu marsikje svoja svetišča ali vsaj kapele oziroma bogoslužne prostore, ki jih lahko uporabljajo pripadniki različnih veroizpovedi. Nekaj običajnega so tudi univerzitetni kaplani.

Cerkev na Slovenskem
Vnebohod (photo: Pixabay) Vnebohod (photo: Pixabay)

Praznik Gospodovega vnebohoda

Slovesni praznik Gospodovega vnebohoda, ki ga v Katoliški cerkvi obhajamo danes, je spomin na dogodek, ko je od mrtvih vstali Kristus dopolnil zemeljsko delovanje in odšel v nebo. Gospodov ...

Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL) Darja Lovšin s svojo novo, peto knjigo o diabetični kulinariki  (photo: NL)

Pogrevalnice namesto domače kuhinje?

Darja Lovšin je ustanoviteljica Zavoda Diabetes, v sklopu katerega so leta 1995 začeli izdajati revijo Dita, ki jo ureja, je tudi avtorica več knjig. Diplomirala je iz mednarodnih odnosov, kar ji ...