Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Tanko o Sekolcu: „Hitenje je povsem neustrezno“

Politika | 31.08.2011, 15:16 Petra Stopar

Jernej Sekolec ima pri kandidaturi za člana arbitražnega sodišča, ki bo določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, že podporo sodnega sveta in vlade. Na današnjih posvetih s predsednikom države pa so mu polno podporo izrazili še vodje poslanskih skupin SD, DeSUS in LDS. SDS se posvetov pri predsedniku Danilu Türku ni udeležila in za Sekolca ne namerava glasovati.

O kandidatu za slovenskega člana arbitražnega sodišča mora na koncu glasovati Državni zbor. Sekolec bo moral za imenovanje dobiti večino poslanskih glasov, torej najmanj 46. O njegovih strokovnih kvalitetah sicer javno med strankami ne dvomi nihče, so pa v SDS-u opozorili, da o slovenskem arbitru ne bi smeli odločati pred morebitnimi predčasnimi volitvami. Sekolca zato ne bodo podprli, saj kot je za naš radio pojasnil vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, „so postopki tekli zelo drugače, razpis je bil objavljen samo zato, da so se ti predhodni dogovori s kandidatom legalizirali, namreč celo ustavni sodnik Petrič je opozoril, da je tak izbirni postopek nekorekten“. Tretji razlog je pa to, da „tudi Hrvaška še ni imenovala svojega člana arbitražnega sodišča, zato je hitenje povsem neustrezno“, meni Tanko.

Ob tem pojasnjuje, da se tako kot današnjega posveta, tudi vseh ostalih pogovorov pri predsedniku republike v imenu poslanske skupine SDS niso udeležili zato, ker iz njegovega urada že skoraj dve leti niso prejeli nobenih odgovorov na večkrat zastavljena vprašanja, povezana z državnim odlikovanjem Tomaža Ertla. „Prav tako predsednik ni odgovoril na naša vprašanja, ki smo jih nanj naslovili potem, ko je izjavil, da so naše argumentacije iz predloga ustavne obtožbe neutemeljene, neresnične in žaljive, pa seveda tudi zato, ker ni preklical lustracijske zahteve, ki jo je izrazil februarja v Mladini, ko je dejal, da je tej naši politiki – politiki Slovenske demokratske stranke in politiki Janeza Janše – potrebno reči 'ne',“ je spomnil vodja poslanske skupine. „S tem nas je namreč predsednik izločil iz političnega prostora“, je prepričan Tanko.

Politika
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO) Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja: Utrinek iz slovesnosti 16.05.2023 (photo: ARO)

Dan spomina

Ta četrtek, 16. maja ob 21. uri, na predvečer lani ukinjenega narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, smo spet povabljeni na slovesnost na Trg republike v Ljubljani. Štiri civilno ...