Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

SSO zavrača očitke ministra Žekša glede denarja

| 20.08.2011, 06:59 Matjaž Merljak

Predsednik Sveta slovenskih organizacij (SSO) Drago Štoka je kritično odgovoril na nedavno sporočilo ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjana Žekša, v katerem je ta pojasnil zmanjšanje finančnih sredstev, ki sta jih od slovenske države oz. urada letos prejeli krovni organizaciji slovenske manjšine v Italiji. Pismo objavljamo v celoti.

Spoštovani gospod Minister!

Pred nekaj dnevi sem se preko Slovenske tiskovne agencije (STA, 12. avgusta 2011) seznanil s stališčem Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu do pripomb, ki jih je Svet slovenskih organizacij (SSO) poslal Vam in drugim naslovnikom v vednost dne 22. julija, za katere menimo, da bi lahko pripomogli k spoštovanju zakonitosti in k hitrejšemu popravku nesprejemljivega ravnanja Urada.

Tudi po Vašem zadnjem objavljenem stališču ostaja za SSO popolnoma nerazumljivo, da si lahko Urad, ki je pri slovenski vladi zadolžen za Slovence zunaj matične domovine, voluntaristično privošči čisto po svoje razlagati postopek javnega razpisa. Javni razpis seveda ne zagotavlja, »da jim morajo biti finančna sredstva zagotovljena sama po sebi, avtomatično«, kot pravite v svojem stališču. Urad razporeja svoje proračunske prispevke s pomočjo javnih razpisov že celo desetletje, zato nas ni potrebno poučevati glede že utečenih pravil izvajanja postopkov.

V Vašem stališču posebej preseneča naslednja ugotovitev, »smisel javnih razpisov je, da lahko razpisnik finančno podpre tiste projekte in dejavnosti, ki so v danem trenutku po njegovi oceni smotrne.« Toda, spoštovani gospod minister, temeljni smisel javnih razpisov je, da se prijavitelji prijavijo na v naprej objavljene razpisne pogoje, ki jasno definirajo kriterije, na osnovi katerih se bo opravilo ocenjevanje prispelih prijav. Mimogrede, v primeru nepričakovanih sprememb, ki se lahko pojavijo v nekem trenutku, pa ima Urad na razpolago posebna t.i. intervencijska sredstva. Prijavo se na osnovi izpolnjevanja razpisnih pogojev ustrezno ovrednoti in določi delež finančnega prispevka glede na obseg razpisne višine proračunskih sredstev. Kot tudi Vi dobro veste, so bili objavljeni razpisni pogoji zadnjega razpisa v tem delu nespremenjeni, zato sta tudi obe krovni organizaciji za svoji prijavi upravičeno pričakovali finančni prispevek, ki bi bil primerljiv z lanskoletnim.

Presenečen pa sem bil tudi nad tistim delom stališča, v katerem trdite, »da zato pri letošnjem rahlem zmanjšanju sredstev za SSO ne gre niti za izsiljevanje, niti za politične pritiske, sploh pa ne za pritiske za združevanje obeh krovnih organizacij, čeprav si res želimo, da bi obe krovni organizaciji bolje sodelovali«. Seveda ni šlo za zahtevo po združitvi dveh krovnih organizacij. Za nas pa je enako nesprejemljiv pritisk za združitev katerekoli organizacije, ki dobro deluje v korist manjšinske skupnosti.

Spoštovani gospod minister, Slovencem v Italijanski republiki danes pretijo nove nevarnosti za spreminjanje našega položaja na slabše; še naprej ostaja negotovo financiranje iz italijanskega proračuna, ogrožena ja kakovost delovanja naše edine šole v Videmski pokrajini, napovedane so spremembe v ureditvi in tudi ukinitve (občine, pokrajini) tistih lokalnih uprav, kjer živi slovenska manjšina, negotov je položaj šolnikov in šol s slovenskim učnim jezikom in še marsikaj bi Vam lahko naštel. Krovni organizaciji morata biti sposobni, da s svojim aktivnim delovanjem slovenski manjšini v Italijanski republiki zagotavljata tisto podporo in zaupanje, ki bo zaustavilo slabšanje položaja manjšine in preprečilo asimilacijske procese. Ne želimo si, da bi nas ovirali s svojimi nepremišljenimi ravnanji v našem poslanstvu.

Slovenska narodna skupnost ceni vsestransko podporo in pomoč Republike Slovenije, veselilo pa bi nas, če bi ta podpora ostala zanesljiva, stabilna in državotvorna, skratka v skladu s slovensko zakonodajo in da ne bi prav skozi delovanje Urada prihajalo »do vnašanja političnih zdrah iz Slovenije«, kot opozarjate v svojem stališču in kar se skuša narediti v tem konkretnem primeru z nezakonitim in neupravičenim odtegovanjem finančnih podpor.

Glede Vašega nasveta, da »bo SSO to rahlo zmanjšanje nedvomno z lahkoto prenesel s končno doseženim povečanim financiranjem z italijanske strani in seveda s prepotrebno racionalizacijo svojega delovanja« pa bi Vas želel spomniti, da smo bili včlanjeni v našo krovno organizacijo vse do demokratizacije Slovenije navajeni racionalnega delovanja, saj smo bili dolga desetletja popolnoma brez finančnih podpor iz matične domovine. Nas želite ponovno vrniti v tiste čase?

S spoštovanjem

Dr. Drago Štoka

Predsednik SSO

Trst, 19. avgust 2011

V vednost: Predsednik vlade RS Borut Pahor

Veleposlanik RS v Rimu Iztok Mirošič

Predsednik Republike Slovenije Danilo Türk

Predsednik Državnega zbora RS Pavel Gantar

Predsednik Komisije za Slovence v zamejstvu in po svetu Miro Petek

Generalna konzulka RS v Trstu Vlasta Valenčič Pelikan

 

Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...