Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Marjana DebevecMarjana Debevec

Mladi v Sloveniji v slabem položaju

Svet | 12.08.2011, 14:39 Petra Stopar

Generalna skupščina Organizacije Združenih narodov je 12. avgust razglasila za mednarodni dan mladih. Ob letošnjem dnevu se v Sloveniji in Evropski uniji vrstijo opozorila o težavah mladih, ki se soočajo s težavami na trgu dela in zaradi tega pri ustvarjanju družine.

Na republiškem Uradu za mladino ob današnjem mednarodnem dnevu mladih opozarjajo, da imamo v Sloveniji sorazmerno zdravo in dobro socializirano mladino, ki pa ima velike težave pri vstopanju na trg dela in s tem povezanimi prehodi, kot so ustvarjanje lastnega gospodinjstva, družine in s tem samostojnega življenja. Napovedujejo, da bodo na podlagi krovnega mladinskega zakona do konca leta skupaj s predstavniki mladinskega sektorja ter pristojnih ministrstev pripravili nacionalni program za mlade, ki naj bi povezal zdaj razpršene sektorske politike. S tem naj bi zagotovili, da bodo težave mladih naslovljene na bolj uspešen in mladim ustrezen način.

V podmladku Nove Slovenije ob današnjem dnevu opozarjajo, da se je položaj mladih pod levo vlado poslabšal. Predsednik Mlade Slovenije Jernej Vrtovec je za naš radio povedal: „Velik del zaslug, da se danes vse več mladih sooča s socialno stisko ima tako tudi obstoječa vlada. Mladim se s predlogi zakonov kratijo pravice, priča smo tudi diskriminaciji. Vlada za mlade nima posluha in goji mačehovski odnos. Največji udarec pa so v letošnjem letu s strani vlade prejele mlade družine, ki jim je vlada za 60 % znižala subvencijo za prvo reševanje stanovanjskega problema. Vlade je mlade družine tako prikrajšala za finančna sredstva, ki jim vsaj delno zagotavljajo ureditev družinskega življenja.“

V podmladku največje opozicijske stranke Slovenski demokratski mladini pa so današnji dan izkoristili za povabilo mladih k večji udeležbi na volitvah, predvsem na naslednji parlamentarnih. Tudi v podmladku SDS-a so kritični do Pahorjeve vlade, ki da kot po tekočem traku uničuje vse, kar je bilo realizirano v času Janše. "Mladim se ukinjajo otroški dodatki, zmanjšujejo štipendije, dodatki za prevoz, bivanje v dijaških in študentskih domovih, dražijo se avtobusne vozovnice" in tako naprej. V SDM-ju so jasni: „Čas je, da ta vlada odide, in prepusti mesto tistim, ki bodo znali voditi to državo.“

V Stranki mladih - zeleni Evrope pa vlado, državni zbor, odbore, ustanove in druge vladne organizacije pozivajo, da začnejo delovati bolj odgovorno in učinkovito, da bi se položaj mladih in drugih socialno ogroženih skupin prebivalstva izboljšal.

Po opozorilu zavoda Nefiks, ki si prizadeva mladim olajšali pot do prve zaposlitve, si mladi želijo predvsem priložnosti za pridobivanje izkušenj, da se izkažejo.

Svet, Politika, Sociala
Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA) Spominski shod Nove slovenske zaveze leta 2015 na katerem so se spomnili vseh žrtev komunističnega nasilja. (photo: STA)

Začelo se bo z zvonjenjem zvonov po vsej Sloveniji

Na Trgu republike v Ljubljani bo drevi slovesnost v spomin na žrtve komunističnega nasilja. Dogodek, ki bo potekal v duhu lani ukinjenega narodnega dneva spomina, pripravljajo Nova Slovenska ...

Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv) Lidija je srečno prispela v Santiago de Compostelo (photo: osebni arhiv)

Lidiji je uspelo. Tu so zbrani vsi njeni zapisi.

Naši radijski sodelavki Lidiji Zupanič je uspelo, srečno je po skoraj mesecu dni romanja prispela na cilj v Santiago de Compostelo. V 28 dneh je prehodila 840 kilometrov. Na trg pred katedralo je ...