Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Mladih 20 let sLOVEnije v Frankfurtu

| 05.07.2011, 07:36 Matjaž Merljak

Rojaki v nemškem Frankfurtu so na dveh srečanjih praznovali 20. jubilej samostojne slovenske države. Konec maja je bila prireditev pod okriljem mladih, sredi junija pa so praznovali skupaj s mannheimskimi Slovenci. Obakrat so medse povabili goste iz Slovenije.

V soboto, 28. maja 2011 so Natalija, Kristina in Helena z gosti iz Slovenije (iz Šetnjurja pri Celju in Gornje Radgone) pripravile prireditev Mladih 20 let sLOVEnije – 20 let ljubezni. Pri tem so jim pomagali tudi starejši rojaki. Dan kasneje je bila v parku visoke teološke šole St. Georgen nedeljska maša. Prisotni so bili tudi gostje iz Šentjurja, ob spremljavi kitare pa je za petje skrbela Jana iz Mainza. Na to zadnjo nedeljo v maju pa smo nedeljsko mašno srečanje zaključili s petimi litanijami Matere Božje.

Osrednji dogodek v juniju pa je bila vsakoletna maša za domovino in srečanje ljudi z različnih koncev slovenskih župnij Frankfurt in Mannheim. To je potekalo v romarskem kraju Maria Einsiedel v južnem delu nemške zvezne dežele Hessen, v škofiji Mainz. Za to priložnost je med nas po več letih zopet prišel dr. Ivan Štuhec iz Maribora, v gosteh pa smo imeli tudi pevce Kolednike iz Bušeče vasi, z njimi pa je prišel tudi njihov župnik France Novak iz Sv. Križa-Podbočje. Seveda sta se pri somaševanju pridružila tudi domača dva duhovnika, Janez Modic iz Mannheima in Martin Retelj iz Frankfurta.

Dr. Štuhec nas je v pridigi ob znanem, a nekoliko spremenjenem vodilu družina-domovina-Bog nagovoril in spregovoril o aktualnih stvareh v domovini glede družine, domovine in naše vere. Pevci so s svojim petjem pri maši kakor pri kratki prireditvi po maši dodali prav lepe trenutke. Njihove pesmi so mnogim privabile solze v oči.

Martin Retelj
Martin Retelj © Matjaž Merljak
Pri tej prireditvi so imeli nastop z recitacijami nekateri otroci dopolnilne šole slovenskega jezika iz Frankfurta, ki jih je pripravila učiteljica Natalija Robnik, v šopek pa so to povezali pevci.

S procesijo v staro romarsko Marijino cerkev, kjer smo skupaj zmolili molitev za domovino, smo zaključili ta prvi del našega srečanja.

Drugi del je bil seveda ob jedilih z žara (zopet sta se pri peki izkazala Roman in Ante) ter sladkostih, ki so jih pripravile pridne gospodinje. Pevci so peli lepe stare slovenske pesmi, harmonikar je raztegoval meh in kljub slabemu vremenu in nevihtam je bilo lepo in prijetno razpoloženje.

Žal je udeležbo deloma krojilo vreme, vendar se nas je kljub vsemu zbralo okrog šestdeset; nekateri so prišli prav od daleč iz Westerwalda. Vsi gostje so bili z nami tudi naslednjo nedeljo Svete Trojice, ko je bila maša samo v Frankfurtu. Popoldne in zvečer so odpotovali proti domovini, nam pa so ostali prav lepi spomini na to letošnjo mašo za domovino, na izrečene besede in spodbude kakor na lepo petje starih, a lepih slovenskih pesmi.

Vsem, ki so se trudili v pripravi na to naše srečanje in s svojim delom in udeležbo potrdili svojo ljubezen do domovine, naj velja naša zahvala in pohvala.

Nekaj dni kasneje je bil letos praznik Svetega Rešnjega telesa in Krvi. V Frankfurtu je bila kakor vsako leto praznična maša pred mestno hišo, od koder je potem šla procesija v cesarsko stolno cerkev svetega Jerneja. Letos je bilo slišati prvo praznično mašno berilo v slovenščini.

Zemljevid svetih maš znotraj slovenske župnije v Frankfurtu
Zemljevid svetih maš znotraj slovenske župnije v Frankfurtu © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu
V nedeljo, 22. maja 2011, pred praznikom Marije Pomagaj, smo poromali v Maria Sternbach pri Ilbenstadtu. Okrog štirideset se nas je zbralo to nedeljo v tej Marijini cerkvi. Kakor prejšnja leta smo tudi letos imeli v tej gozdni cerkvi nedeljsko mašo in šmarnično pobožnost. Spremljavo in močno podporo našemu petju je tudi tokrat dajal dr. Vinko Kraljič, župnik iz Ilbenstadta. V lepem in sončnem popoldnevu smo zadnji del poti večinoma prehodili v molitvi rožnega venca. Pa tudi vračanje do avtomobilov je minilo še v suhem in sončnem zaključku popoldneva, nekaj zadnjih pa nas je tik pred avtomobili ob robu gozda že namočila nevihta. To nedeljsko romanje smo zaključili z malico in prijetnim pogovorom v dvorani v Ilbenstadtu. Župnik poskrbi za kranjske klobase, člani župnijskega sveta in drugi pa še za druge za to potrebne stvari kot so kruh, pijača in pecivo; pa še prostor je potrebno pripraviti in urediti., ob koncu pa seveda tudi pospraviti.

Dopolnilna šola slovenskega jezika in kulture v Frankfurtu je pod vodstvom učiteljice Natalije Robnik v nedeljo, 5. junija, po nedeljski maši pripravila prireditev ob zaključku šolskega leta. Šolarji so z nekaj recitacijami in z igro predstavili svoje znanje slovenščine, pred koncem pa dobili priznanja za branje knjig in obiskovanje pouka slovenščine. V gosteh pa so imeli kot nagrado bralne značke Slovenije pisatelja Matjaža Pikalo. Ta je z besedo in predstavitvijo ene od svojih knjig kakor tudi s petjem ob spremljavi male harmonike navduševal otroke in vse prisotne za ljudsko pesem in petje nasploh.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.