Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Upoštevati predloge manjšine

| 02.07.2011, 08:09 Matjaž Merljak

Predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Valentin Inzko je na novinarski konferenci na Dunaju 1. julija 2011 izrazil upanje, da bodo pri noveli zakona o narodnih skupnostih na ustavni ravni, ki naj bi jo avstrijski parlament sprejel 6. julija, upoštevali tudi predloge manjšine. V zvezi z novelo zakona o narodnih skupnostih so se oglasili tudi predstavniki Hrvatov, Madžarov in štajerskih Slovencev, ki se pritožujejo, da niso sodelovali na pogajanjih.

Zbor narodnih predstavnikov, najvišje telo odločanja pri Narodnem svetu koroških Slovencev (NSKS), je 25. junija 2011 zavrnil obstoječi predlog zakona, ki naj bi v avstrijsko zakonodajo prenesel dogovor o rešitvi vprašanja dvojezične topografije na avstrijskem Koroškem, ter predlagal izboljšave - med drugim to, da nov zakon ne bi bil na ravni ustave. Vzrok za zavrnitev so pomanjkljivosti in nasprotja med memorandumom, ki so ga predstavniki manjšine, Dunaja in avstrijske Koroške skupaj podpisal konec aprila, in zakonskim osnutkom, ki ga je avstrijski kancler Werner Faymann predložil vladi in ga je ta sprejela 7. junija. Zbor narodnih predstavnikov namreč meni, da so številna določila iz predloga zakona v nasprotju s 7. členom Avstrijske državne pogodbe (ADP). Kot opozarjajo, pa ni dopustno, da bi se mednarodnopravno obveze iz ADP enostransko razveljavile z nekimi notranjepravnimi akti. Kot morebitno pot za rešitev zato v NSKS predlagajo, da se čas do potrditve zakona v avstrijskem parlamentu - do tega naj bi sicer predvidoma prišlo že julija, še pred parlamentarnimi počitnicami - "konstruktivno izkoristi, da se odpravijo navedene pomanjkljivosti ali da se ureditev ne sklene v ustavnem rangu, marveč kot navaden zakon". Slednje bi namreč omogočilo "poznejše popravke", opozarjajo.

Ob tem so v Zboru narodnih predstavnikov NSKS v sporočilu za javnost tudi navedli, kaj so po njihovem temeljne pomanjkljivosti omenjenega osnutka zakona oziroma glavna nasprotja v primerjavi z aprilskim memorandumom. Medtem ko je memorandum predvideval ustavnopravno uresničitev t.i. občinske klavzule, kar bi občinskim svetom tudi v prihodnje dopuščalo, da postavijo nadaljnje dvojezične krajevne table, tega določila v obstoječem osnutku ustavnega zakona ni. V memorandumu je tudi jasno zapisano, da "se novelizacija zakona o narodnih skupnostih odločno nadaljuje ob tesnem vključevanju narodne skupnosti", v skladu s čimer so krovne organizacije slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem v skupnem pismu obširno zavzele stališče glede zakonskega osnutka, a se noben njihov predlog ni upošteval. Nasprotno, v primerjavi z memorandumom je prišlo celo do "številnih poslabšanj in zoževanj". Po v memorandumu sicer nepredvidenem nedavnem referendumu o dvojezičnih tablah v Zboru narodnih predstavnikov NSKS poleg tega pričakujejo, da bodo v besedilu zakona navedeni vsi kraji, kjer bodo v prihodnje stale dvojezične table.

Ob koncu izražajo še svojo solidarnost z vsemi drugimi avstrijskimi narodnimi skupnostmi, predvsem s štajerskimi Slovenci, Hrvati in Madžari, ki v pripravo omenjenega zakona o narodnih skupnostih, ki zadeva vse manjšine, niso bili vključeni, ampak so bili z rezultati seznanjeni šele v zadnji fazi.

Sobotna odločitev zbora je sprožila številne, predvsem negativne odzive. Avstrijski državni sekretar Josef Ostermayer je tako poudaril, da so se o vseh podrobnostih že dogovorili s predstavniki slovenske manjšine in da se bodo držali sprejetega dogovora. Koroški deželni glavar Gerhard Dörfler pa je zavrnitev predloga ustavnega zakona označil za "poskus, da bi iztirili vozeči vlak". Nad odločitvijo NSKS sta bila presenečena tudi predsednika obeh drugih organizacij koroških Slovencev - Zveze slovenskih organizacij Marjan Sturm in Skupnosti koroških Slovencev Bernard Sadovnik.

Poslanci Evropskega parlamenta so avstrijskemu parlamentu pisali v zadevi novelizacije Zakona o narodnih skupnostih, ki bo te dni predmet razprav v odboru za ustavna vprašanja in v nadaljevanju na plenarnem zasedanju avstrijskega parlamenta. Pobudniki pisma bodo še v naslednjih dneh zbirali podporo v krogu poslancev EP. Z tematiko se bo v nadaljevanju ukvarjala tudi Medfrakcijska skupina EP za narodne manjšine.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.