Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež povabil, naj med počitnicami ne pozabimo na Jezusa

Cerkev po svetu | 03.07.2011, 15:56

Papež Benedikt XVI. je opoldne z okna apostolske palače nagovoril množico zbranih romarjev. V različnih jezikih ji je spodbudil k intenzivnejšemu doživljanju Jezusove blagodejne bližine v počitniškem času. Hkrati je napovedal, da bosta opoldanska molitev in srečanje z verniki od prihodnje nedelje naprej v Castel Gandolfu, kamor se bo odpravil v prihodnjih dneh.

Papež se je v opoldanskem nagovoru ustavil pri bogati vsebini evangeljskega odlomka današnje 14. nedelje med letom, kjer slišimo Jezusovo povabilo: "Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek. Vzemite nase moj jarem in učite se od mene, ker sem krotak in v srcu ponižen, in našli boste počitek svojim dušam; kajti moj jarem je prijeten in moje breme je lahko." (Mt 11,28-30) Ko je Jezus hodil po Galileji in oznanjal Božje kraljestvo ter ozdravljal bolne, so se mu množice smilile, ker so bile utrujene in onemogle kot ovce brez pastirja (prim. Mt 9,35-36). Ta njegov pogled se, po besedah svetega očeta, tudi danes ustavlja na tolikih zatiranih ljudeh. Izčrpane množice se nahajajo tako v revnih deželah, kjer živijo v pomanjkanju, kot tudi v bogatejših, kjer so mnogi nezadovoljni in celo bolehajo za depresijo. Jezus je zazrt tudi v številne begunce in pribežnike, skratka v vse ljudi, ker smo vsi otroci Očeta, ki je v nebesih in zato vse vabi, naj pridemo k njemu.

Papež tudi o našem odnosu do narave

Jezus vsem obljublja okrepčilo, vendar pod pod pogojem, da vzamemo nase njegov jarem in se učimo od njega, ki je krotak in v srcu ponižen. Sveti oče ob tem pojasnjuje, kaj je pravzaprav ta jarem, ki namesto, da bi tlačil, človeka dviga. Pravi, da je Jezusov jarem zapoved ljubezni, ki jo je zapustil svojim učencem (prim. Jn 13,34; 15,12). Resnično zdravilo za rane človeštva je namreč pravilo življenja, ki temelji na medsebojni ljubezni, ki ima svoj izvor v Božji ljubezni. Po prepričanju svetega očeta je zato treba zapustiti pot prevzetnosti in nasilja ne le v razmerju do ljudi, temveč tudi v odnosu do narave, do katere je treba prav tako gojiti odnos razumne obzirnosti.

Ob koncu glavnega dela svojega nagovora je sveti oče spomnil še na Marijino brezmadežno Srce in povabil, naj nam pomaga naučiti se Jezusove resnične ponižnosti, odločno nositi njegov lahki jarem, da bi tako okušali notranji mir in postajali tudi sami sposobni tolažiti druge svoje brate in sestre, ki s težavo stopajo po poti življenja.

O liku blaženega Jánosa Schefflerja

Po opoldanski molitvi in blagoslovu je papež Benedikt XVI. prisotne seznanil še z veselo novico o beatifikaciji v romunskem mestu Satu Mare. Tam je bil med blažene kot mučenec prištet tamkajšnji škof János Scheffler. Umrl je leta 1952 kot zvesti pričevalec vere. Sveti oče je spodbudil, naj njegovo pričevanje podpira vero vseh, predvsem novih generacij mladih.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...