Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
11. vseslovensko srečanje v državnem zboru (foto: Matjaž Merljak)
11. vseslovensko srečanje v državnem zboru

11. vseslovensko srečanje

| 01.07.2011, 00:36 Matjaž Merljak

V četrtek, 30. junija 2011, je bilo v državnem zboru enajsto vseslovensko srečanje z naslovom Dvajset let samostojne Slovenije in Slovenci zunaj njenih meja: pogled nazaj in pogled v prihodnost.

Veliko dvorana so namesto poslancev napolnili rojaki iz sosednjih držav in z vsega sveta. Udeležence je uvodoma nagovoril podpredsednik državnega zbora France Cukjati.

Tudi Miro Petek predsednik komisije državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu, ki je bila organizatorica srečanja, se je zavzel za spremembe ustave, ki bi zagotovile, da bi bili Slovenci, ki živijo zunaj meja domovine, v slovenskem parlamentu prisotni vedno in ne le ob posebnih dogodkih.

Boštjan Žekš, minister brez resorja, odgovoren za odnose naše države s Slovenci v zamejstvu in po svetu je dejal, da delitve iz zgodovine v tujini slabijo, slovenski ponos pa se dviguje, v domovini pa je ravno obratno, zato je rojake povabil, naj nas pridejo tega naučit.

Gostje in vabljeni govorici 11. vseslovenskega srečanja
Gostje in vabljeni govorici 11. vseslovenskega srečanja © Matjaž Merljak

Svoje prispevke na predloženo tematiko so med drugimi predstavili Marija Ahačič Pollak iz Kanade, Marijana Sukič iz Porabja in dr. Janez Dular, prvi minister za Slovence po svetu. Ahačič Pollakova je v opisu življenja slovenske skupnosti v Kanadi poudarila, da bomo kot narodna skupnost preživeli, le če bomo iskali skupne cilje. Sukičeva je kot pozitivno izpostavila vzpostavitev razvojne agencije za Porabje, da pa manjka delovnih mest in da Madžarska ne upošteva pravic slovenske manjšine. Dr. Dular pa je predstavil pozitivne in negativne sadove vizije skrbi za Slovence v zamejstvu in po svetu ter naštel nekaj konkretnih predlogov in idej. Teh je bilo veliko slišati tudi med razpravo. Vsemu bomo več časa in pozornosti namenili v prihodnjih oddajah.

Rojaki so prišli iz različnih delov sveta
Rojaki so prišli iz različnih delov sveta © Matjaž Merljak

V okviru srečanja se je v preddverju velike dvorane Državnega zbora odprla razstava Izseljenskega društva Slovenija v svetu z naslovom Slovenci po svetu ob osamosvojitvi Slovenije. Razstava bo na ogled do četrtka, 7. julija 2011. Ogled je možen za vse obiskovalce v okviru delovnega časa Državnega zbora s prijavo v recepciji, organizirane skupine pa vsak delavnik po predhodnem dogovoru s Službo za odnose z javnostmi. V kulturnem programu 11. vseslovenskega srečanja je nastopila dekliška vokalna skupina Bodeča neža iz Gorice, ob odprtju razstave pa pevski zbor Mi smo mi (Cleveland, ZDA).

Nastopila je skupina Bodeča neža
Nastopila je skupina Bodeča neža © Matjaž Merljak

Poglejte tudi novico na spletni strani državnega zbora

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.