Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
20 let Svetovnega slovenskega kongresa (foto: Arhiv SSK)
20 let Svetovnega slovenskega kongresa

20 let SSK-ja

Slovenci po svetu | 29.06.2011, 08:06 Matjaž Merljak

V Ljubljani je v torek, 28. junija 2011, potekala slavnostna akademija ob 20. obletnici ustanovitve Svetovnega slovenskega kongresa (SSK). Praznovanje se je prepletalo s slovensko glasbo, poezijo in besedami slavnostnega govornika, akademika Zorka Simčiča.

Polna dvorana kongresa v četrtem nadstropju na Cankarjevi 1 v Ljubljani z uglednimi gosti v prvih vrstah je dala slovesnosti poseben pečat. Zapeli so: mešani pevski zbor Frančišek Borgia Sedej iz Števerjana pod vodstvom Aleksandre Pertot, Slovenski oktet in basbaritonist Marko Fink ter igralec Tone Kuntner.

Slavnostni govornik, akademik Zorko Simčič, je spregovoril o delovanju kongresa in njegovi bogati ustvarjalnosti ter pogledal naprej. Dejal je, da je slovenski narod v sedanjem trenutku 'prerešetan' in da je zasmehovano vse kar je svetega, da se s svojo državo igramo.

Poudaril je, da je ob menjavajočih se oblastnih strukturah in programih političnih stran edino civilna družba tista, ki ima stalno smer: delovati v dobro naroda in v dobro države. Kot je še navedel, je naš narod za razliko od drugih utemeljen predvsem v našem jeziku: „Mi z jezikom stojimo ali pademo.“

Slavnostni govornik, akademik Zorko Simčič
Slavnostni govornik, akademik Zorko Simčič © Matjaž Merljak
Svetovnemu slovenskemu kongresu je zaželel, da bi bil pozoren tako do elite našega naroda kot tudi malih ljudi izven republike, ki so pripravljeni za narod nekaj žrtvovati in naj misli tudi na odhajajoče rojake. Poleg pomoči rojakom naj bo snovalec novih zakonov in naj povezuje mlade.

 

Ob koncu so zbrane pozdravili gostje: minister (in predstojnik Urada za Slovence po svetu) Boštjan Žekš, poslanec (in predsednik parlamentarne komisije za odnose z rojaki) Miro Petek, 1. predsednik SSK Bojan Brezigar, predsedniki posameznih konferenc (za Argentino dr. Andrej Fink, za Italijo Marjan Terpin, za Kanado Stane Kranjc, za Veliko Britanijo Valentin Mohar, za Slovenijo Borut Korun) in predsednika Nsi-ja in SDS-a, Ljudmila Novak in Janez Janša.

SSK je ob jubileju izdal zbornik, ki ga je prejel vsak udeleženec in ga je uredil Franci Feltrin s sodelavci.

Slavnostna akademija ob 20. obletnici SSK-ja
Slavnostna akademija ob 20. obletnici SSK-ja © Matjaž Merljak

Slovenci po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.