Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Slovenski dom v Stuttgartu (foto: Matjaž Merljak)
Slovenski dom v Stuttgartu

Rojaki in osamosvajanje: Cilka Novak, Nemčija

| 27.06.2011, 07:52 Matjaž Merljak

Tudi rojaki v Nemčiji so bili dejavni pri mednarodnem priznanju Slovenije in bili pri osamosvojitvenih procesih. Cilka Novak je pastoralna sodelavka slovenske župnije v Stuttgartu in je spremljala dogajanje pred 20-imi leti. Spomine je podoživela tudi za naš radio.

Leta 1989, ko se je Slovenija osamosvajala, so Slovenci v Stuttgartu in okolici intenzivno spremljali in dejavno podpirali dogajanje v domovini. Na skupni prireditvi jesenska trgatev v Esslingenu je okoli 350 rojakov republiški skupščini poslalo poseben telefaks, kjer so izrazili podporo procesom osamosvajanja.

1. aprila 1990 so sklicali informativno zborovanje pred demokratičnimi volitvami v Sloveniji. Medse so povabili predstavnike Demosa. Kasneje je mednje prišel tudi minister za Slovence po svetu, dr. Janez Dular. Z njim je prišel tudi Janez Rihar, voditelj katoliškega središča za Slovence po svetu, ki se je takrat ustanovilo.

23. decembra 1990 so sodelovali tudi na plebiscitu: veliko rojakov je odpotovalo v Slovenijo in glasovalo za svobodno in neodvisno Slovenijo. Tisti, ki so ostali v Stuttgartu, so zbirali podpise: teh je bilo 463. Vse to so bili izrazi za samostojno Slovenijo.

9. junija 1991 so v Stuttgart povabili prof. dr. Janka Prunka iz Ljubljane, ki je imel predavanje o Sloveniji: o zgodovinski poti našega naroda. Z njimi so govorili o preteklosti in prihodnosti naše države. Vse te dejavnosti so rojake v Stuttgartu in okolici zelo povezovale.

Slovenci v Nemčiji so se zelo zavedali, da morajo prepričati ljudi okrog sebe in ves svet, da je odločitev o samostojnosti prava in dokončna. Nemci so težko razumeli, da v času, ko se je Nemčija združevala, razpada država Jugoslavija. V slovenskem katoliškem centru se je pojavila ideja, da morajo nemške rojake na prepričljiv način seznaniti o pomenu tega dejanja. Skupina pod vodstvom župnika Cirila Turka je pripravila na desettisoče informativnih letakov, ki so jih razdelili po poštnih nabiralnikih. Ob napadu JLA so rojaki dolgo v noč dogajanje v Slovenji spremljalo po radiu.

V soboto, 29. junija 1991, se je na glavnem trgu zbralo zaradi napada JLA na Slovenijo okoli sedem tisoč demonstrantov, poleg Slovencev še Hrvati in Albanci. Takrat so poslali nemškemu zunanjemu ministru faks s prošnjo, naj Nemčija nemudoma prizna mlado državo in s tem vpliva na ostali svet.

15. januarja 1992 je Nemčija priznala Slovenijo in v Stuttgartu je bila znova velika slovesnost. Slavili so v vseh krajih v Baden-Wuerttenbergu, kjer živijo Slovenci. Še istega meseca so ustanovili kulturno društvo Slovenija. Videli so nujnost, da se po krščansko humanističnih načelih ravna vse slovenstvo, ne samo Cerkev. V teh letih društvo tesno sodeluje s katoliško misijo v Stuttgartu. Praznik slovenske državnosti so preprosto poimenovali 'kresovanje'. Praznujejo kot vedno vsako leto: zavedno, slovesno in z ljubeznijo do domovine. Tudi letos je bilo tako.

Na praznovanju dneva državnosti v Stuttgartu so bili 18. junija 2011 gostje iz Primorske - slušatelji teološko pastoralnega tečaja, ki so prišli opraviti izpit k stuttgartskemu župniku dr. Štrublju. Pripravil so lep praznični program osebnih razmišljanj in lepih recitalov.

 


 

Rojaki iz Stuttgarta se bodo 1. julija udeležili prireditve Dobrodošli doma, ki bo v Ljubljani. Cerkveni pevski zbor Obzorje bo nastopal v okviru Združenega pevskega zbora iz Stuttgarta, Augsburga, Ulma in Ravensburga pod vodstvom prof. Ivana Florjanca in folklorna skupina SKUD Triglav iz Stuttgarta. Nekaj prav posebnega bo potovanje s prazničnim vlakom po tirih prijateljstva in romarska maša na Sveti gori nad Gorico. V soboto, 2. julija, bo na krožni vožnji, dolgi 470 kilometrov na relaciji: Mirna Peč - Mokronog – Mirna – Trebnje – Ljubljana – Jesenice – Bled Jezero – Most na Soči– Nova Gorica – Sveta Gora nad Solkanom – Divača - Rakek – Ljubljana - Trebnje – Mirna – Mokronog – Mirna Peč. To bo eko-popotovanje h koreninam slovenstva. Slovenci živimo širom zemeljske oble, naš prispevek v svetovno zakladnico duha je izjemen. Zato prisrčno vabimo izseljenske skupnosti, potujmo skupaj v čast domovini in zavestno povežimo mavrico slovenstva vsega sveta. Udeleženci potovanja bomo tega dne kot potujoča družina, Slovenija v malem, s sorojaki, ki žive širom slovenske dežele, v zamejstvu in izseljenstvu. Podarimo sebi in drug drugemu ta posebni dan, kjer bomo odkrivali lepote naše dežele in zaklad druženja - iz novega zornega kota. Stopimo ob prazniku slovenske osamosvojitve na skupni vlak. Naj se del globokih občutkov, slovenske pokončnosti in zaupanja v lastne notranje moči iz leta 1991 - spet prebudi v našem Srcu. Romarska maša na Sveti gori nad Gorico bo v soboto, 2.7. ob 15.30. Izseljenski večer pa v petek, 1.7. v romarskem parku na Zaplazu.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.