Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

746. številka Novega glasa

| 24.06.2011, 18:58 Matjaž Merljak

Naslovnica primorskega tednika Novi glas, ki je izšel v četrtek, 23. junija, je posvečena odmevni prireditvi ob 20. obletnici osamosvojitve matične domovine, ki je bila v v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici dne 17. junija. Številno občinstvo je v prisotnosti vidnih slovenskih politikov z obeh strani meje nagovoril eden izmed ključnih akterjev nekdanjega osamosvojitvenega dogajanja Janez Janša, ki je v svojem razmišljanju poudaril, da moramo ostati Slovenci v prihodnje tesno povezani in enotni

Dodal je, da je sedanja kriza v Sloveniji samo površinska, da je pod to površino še tista Slovenija izpred 20 let, tista, ki zna povezovati in videti pred sabo prihodnost, svetlo prihodnost za vse ljudi. Krajši uvodnik odgovornega urednika Jurija Paljka je tokrat pravzaprav voščilnica vsem Slovenkam in Slovencem, da bi ob 20-letnici samostojnosti znali prebroditi trenutek družbene, politične in gospodarske krize ter bolj optimistično zrli prihodnosti v oči. Na prvi strani je tudi pogovor z mladim novomašnikom Gašperjem Lipuščkom iz tolminske župnije.

Na verskih straneh je zapis o jubilejnem srečanju pevskih skupin in zborov iz zamejskega prostora, Slovenije in Koroške, Višarje pojejo; v drugem članku je predstavljena pevska pot avtorja duhovne glasbe Boruta Škočirja. Na goriških straneh je zapis o uspešnem projektu BILINGUAA, ki je povezal ustvarjalne in poustvarjalne sile mladih osnovnošolcev iz Gorice, Istre in avstrijske Koroške. Bralci bodo na goriških straneh našli tudi poročilo o delavnici psihoterapevta Bogdana Žorža o vzgoji mladih, medsebojnih odnosih in specifičnih težavah; to pobudo in pa pripravo na malo maturo, o kateri tudi poroča tednik, je priredilo društvo Mladinski dom s svojimi pedagogi in vzgojitelji.

Na kulturnih straneh je zapis o knjižni novosti Goriške Mohorjeve družbe. Gre za knjigo Zgodbe s Trnovske planote, ki jo je zbral in uredil nekdanji generalni konzul RS v Trstu Jože Šušmelj. Tržaška kronika poroča o svečanem odprtju večnamenskega središča Sklada Mitja Čuk, velikega projekta, ob “krstu” katerega je bil med drugimi uglednimi gosti prisoten tudi pisatelj Boris Pahor, in pa o podelitvi nagrade Zlato zrno zborovodkinji Mateji Černic, dirigentki Dekliške vokalne skupine Bodeča neža, ki je v zadnjih letih požela najvišja odličja na zborovskih natečajih doma in v tujini. V sedanje premike slovenske družbe in političnega dogajanja se s svojima komentarjema poglabljata Marijan Drobež in Andrej Černic na 13. strani, Jernej Šček pa razmišlja o odnosu, ki ga obmejni rojaki imajo do slovenskega jezika po padcu meje med sosednjima državama.

Poleg običajnih mnenj in rubrik je tudi v tej številki Novega glasa športni kotiček, ki je tokrat namenjen košarkarski panogi.

Naslovnica 746. številke Novega glasa
Naslovnica 746. številke Novega glasa © Danijel Devetak, Novi glas

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.