Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Od petka do petka: 10. - 17. junij 2011

| 19.06.2011, 16:51 Matjaž Merljak

Slovenija se pripravlja na morebitno odločitev o predčasnih volitvah, hkrati pa pričakuje svoj 20. rojstni dan. Po trikratnem referendumskem „proti“ bo, kot kaže, na vrsti še en referendum – o družinskem zakoniku. V nadaljevanju preberite, kako smo preživeli minuli teden.

Cerkev

Kdo bi si mislil, da je minuli teden minilo že leto dni, odkar je več tisoč Slovencev in Slovenk napolnilo celjski stadion na Slovenskem evharističnem kongresu in prisostvovalo razglasitvi Alojzija Grozdeta za blaženega. In kot da se je že takrat v zraku čutilo, da prihajajo časi preizkušenj, negotovosti in za marsikoga, časi agonije. V vse to bo poskušala posvetiti dobra misel vseh nas, ki se bomo za srečnejšo in boljšo prihodnost slovenskega naroda 22. junija vključili v Dan molitve in posta za domovino. V luči kriz, v katerih se je znašla naša dvajsetletna samostojna Slovenija, se je ta teden namreč začela devetdnevna priprava na omenjeni dan. Pobudnika sta posebej za to ustanovljena Iniciativna skupina in Svet katoliških laikov.

Junij je zagotovo živahen mesec. Poleg tega, da je novi apostolski nuncij v Sloveniji, Juliusz Janusz predal poverilno pismo predsedniku države, je včeraj na Brezjah potekalo že 43. narodno romanje bolnikov, invalidov in starejših. Romanje, ki ga od začetka organizira revija Ognjišče se je v 43-letni zgodovini razvilo v narodni dan bolnikov, ki ga v Cerkvi po svetu sicer obeležujemo na god lurške Matere Božje 11. februarja, v Sloveniji pa tretjo soboto v juniju.

Politika

Medtem ko je bil premier Borut Pahor ta teden bolj kot ne odsoten z domačega političnega prizorišča, saj je z gospodarsko delegacijo odpotoval na pomemben državniški obisk v Indijo, nismo doživeli nobenega konkretnega koraka naprej iz politične negotovosti, v kateri se je znašla naša vlada. So pa bili toliko bolj glasni zagovorniki predčasnih volitev, med njimi najbolj Slovenska demokratska stranka. Na taboru pa je bila odločna tudi Nova Slovenija, ki na naslednjih volitvah optimistično cilja na sedeže v parlamentu. Da je treba zdaj stopnjevati pritisk na premierja in poslance, da čim prej razpišejo predčasne volitve, je prepričan predsednik Zbora za republiko Gregor Virant.

Vse to dogajanje pa je prinesel superreferendumski „proti“ trem vladnim zakonom, ki mu bo morda sledil še en referendum. To je sporni družinski zakonik, ki ga je Državni zbor sprejel v četrtek. Še pred glasovanjem in obravnavo zakonika je več kot 3000 ljudi poslanke in poslance pred parlamentom prosilo, naj zaščitijo družino in pravice otrok, s tem da naj ne sprejmejo dokumenta, ki na novo označuje družino oz. omogoča istospolnim parom, da posvojijo otroka, če je eden v paru biološki starš. Priprave na novi referendum so že v polnem teku, saj bo najverjetneje preglasovan tudi morebiten veto Državnega sveta.

In ker smo malce prej že omenili Pahorjev obisk v Indiji, naj še povemo enega od rezultatov obiska. To je, da bodo na ljubljanskem letališču prihodnje leto začela pristajati letala indijskega prevoznika, Air India, ki pa ni brez lastnih težav. Še vedno torej ni jasno, kakšna bo usoda slovenskega prevoznika, ki je do vratu v dolgovih. Se pa je prvi dan po vrnitvi v Slovenijo premier znova usedel za pogajalsko mizo s sindikati, da obnovijo socialni dialog in poiščejo možnosti za kompromis glede pokojninske reforme, a velikih pričakovanj ni.

Kulutra

Društvo slovenskih književnih prevajalcev je v sredo podelilo Sovretovo nagrado. Prejela sta jo Jaroslavu Skrušny in Nada Grošelj. Skrušny je bil nagrajen za prevod Stendhalovega Življenja Henryja Brularda, Nada Grošelj pa za prevode Plavtovega Kljukca, Ovidijevega Rimskega koledarja in Izbranih del Oscarja Wilda.

Nagrado Riharda Jakopiča za leto 2010, ki je osrednja nagrada slovenske likovne umetnosti, pa je v četrtek prejel slikar in grafik Berko, s pravim imenom France Berčič. Njegov opus med drugim obsega serijo kompleksnih hkratnih pogledov v interier in eksterier, ki se zrcalita v velikih steklenih površinah izložbenih oken in vrat.

Šport

Ta konec tedna šport zaznamuje največji kolesarski dogodek v Sloveniji. Domača in tuja zveneča kolesarska imena danes tekmujejo še na zadnji, četrti etapi dirke Po Sloveniji. Že v četrtek se je dirka za Slovenijo začela entuziastično, saj je prvo etapo s kronometrom po Ljubljani osvojil Štajerec Robert Vrečer, ki je napovedal boj za skupno slovensko zmago. O sprotnih rezultatih lahko izveste več v naših informativnih oddajah.

Družba, pozitivno

V črnomaljski Jurjevanjski dragi je minuli konec tedna potekalo 48. Jurjevanje v Beli krajini. Letošnji petdnevni folklorni festival je prinesel nastope domačih folklornikov in poljske ter turške folklorne skupine. Po podatkih organizatorja, Razvojnega izobraževalnega centra, je Jurjevanje v Beli krajini največji festival v občini Črnomelj, največja območna folklorna prireditev in najstarejši slovenski folklorni festival.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.