Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

745. številka Novega glasa

| 18.06.2011, 05:13 Matjaž Merljak

Na naslovnici Novega glasa, primorskega tednika, ki je izšel v četrtek, 16. junija 2011, so radostni obrazki šolarjev ob poimenovanju večstopenjske šole pri Sv. Ivanu v Trstu po ‘domačinu’ Vladimirju Bartolu. Ploščo na šolskem poslopju je odkril pisateljev sin Bojan. Na prvi strani je tudi članek o predstavitvi novega občinskega odbora tržaškega župana Roberta Cosolinija, v katerem ne bo predstavnika slovenske narodne skupnosti.

Uvodnik je tokrat nastal izpod peresa Alenke Hvalice; v njem avtorica razmišlja o poletnih počitnicah, med katerimi se staršem postavlja problem, kako upravljati družinski vsakdan glede na to, da so otroci prosti, poletne organizirane dejavnosti pa stanejo kar precej. Danijel Devetak v zapisu, ki se začenja na prvi strani in se nadajuje na drugi, obravnava izide štirih referendumov, ki so jasno pokazali željo italijanskih volilcev glede upravljanja vodnih virov, jedrske politike in sodnih problemov premierja Berlusconija.

Na tretji strani je z zgovornim naslovom “Ljudje mi ploskajo, ker ne zastopam političnih strank, ampak slovensko identiteto!” objavljen intervju, ki ga je Andrej Černic imel s pisateljem Borisom Pahorjem. Na verski strani je članek o romanju vernikov šempetrske župnije v Katalonijo. Goriška kronika poroča o čezmejni krvodajalski akciji, ki sta jo na skupnem goriškem trgu na meji prvič skupno organizirali italijanski krvodajalci iz Gorice in Rdeči križ iz Nove Gorice; zraven je še koncert iz cikla Snovanja v organizaciji glasbene šole Emil Komel, na katerem so prvič izvedli skladbo za komorni orkester in zbor Missa Goritiensis. Na kulturnih straneh je intervju z Ivom Kraljem, dolgoletnim zborovodjo moškega zbora Fantje izpod Grmade, ki po 45 letih zapušča dirigiranje. Tržaška kronika poroča o predstavitvi knjige Goriške Mohorjeve družbe Samostojna Slovenija, bodi pozdravljena, v katerem so zbrani članki revij in časopisov katoliškega zamejskega ‘tabora’; v njih so avtorji spremljali osamosvajanje matične domovine z zornega kota slovenske narodne skupnosti, ki živi v Italiji. Na štirinajsti strani je članek o 60-letnici Glasbene šole Tolmin in o 20-letnici Slovenske tiskovne agencije, na zadnji strani časopisa pa je zapis o predstavitvi nove sezone Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica.

Tudi v tej številki Novega glasa je ob običajnih rubrikah in mnenjskih člankih športni kotiček, v katerem je tokrat zapis o napredovanju goriškega odbojkarskega moštva Olympia v C-ligo.

Novi glas, 745. številka, naslovnica
Novi glas, 745. številka, naslovnica © Danijel Devetak, Novi glas

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.